Психология

Живейте за себе си: 5 знака, че отдавате твърде голямо значение на чуждото мнение

Зависимост от мнението на другите

В рамките дори само на един ден човек може да чуе какви ли не неприятни фрази от хората: „Грозен/а си“, „Изглеждаш зле“, „Тази работа не ти отива“ и други от сорта. Защо им е на другите да ни обиждат? Отговорът е прост – защото самите те са пълни с комплекси. Защото духовното им развитие е на нулев етап. Защото се чувстват непълноценни и дълбоко в себе си – нещастни. И за да прикрият собственото си неудовлетворение, те обиждат другите. Така, дори и само за миг, получават низко вътрешно задоволство от собственото си „утвърждение“.

Чувствате ли се комплексирани след подобна психологическа атака? Пораждат ли обидите на другите болка в душата ви? Ако е така, то е време е да спрете и да осъзнаете – имате избор. Да правите така, че да угаждате на околните или това, което искате и ви прави щастливи!

 5 признака показвате нездравословна зависимост от мнението на другите

 

Работа

Когато сутрин станете и започнете да се подготвяте за работа, помислете: правите ли това с удоволствие или по принуда. Ако се стремите да се оправите бързо, за да изтичате до спирка или да влезете в колата, докато всичко вътре във вас пее и се радва, можете да бъдете поздравени – наистина обичате работата си и едва ли се интересувате от мненията на другите по този въпрос.

 

За съжаление, за повечето хора е точно обратното. Те работят там, където е модерно или където плащат повече. Такива хора живеят въз основа на мнението на обществото, приятели или роднини, пренебрегвайки собствените си стремежи и таланти. Защо? Те се страхуват от преценка, страхуват се да поемат отговорност за избора на професия, защото не искат да преживеят провал.

 

Тези хора най-често постъпват в университет по настояване на родителите си, впоследствие заемат позиции по препоръка на приятели и продължават да работят „машинално“, без да мислят за това, на какво наистина биха искали да посветят живота си.

И дори да мечтаят за нещо по-различно, това са само празни мечти, мнооого далеч от реалността.

Всъщност, за да ги приложат на практика, ще трябва да напуснат зоната си на комфорт, да се противопоставят на мнението на другите, а това нарушава духовния баланс и създава вътрешен конфликт. И се оказва, че вместо да работи върху себе си, човек избира да следва ръководството на обществото, пренебрегвайки себе си като личност и индивидуалност.

 

Трудности при избора

Анализирайте живота си. Например, съсредоточете се върху ежедневно събитие като ходене на кафене или ресторант с приятели. Гледайте хода на мислите си, когато избирате ястия. Сами ли решавате какво да поръчате или чуждото мнение остава решаващо за вас? Ако последното се окаже вярно, явно сте под влиянието на обществото.

 

Коренът на такова на пръв поглед незначително действие се крие в нежеланието да се поеме отговорност за собствения живот и желанието да се прехвърли върху плещите на други хора. И всичко не би било толкова страшно, ако това желание не се разпростираше във всички сфери на живота. По същия начин, по който оставяте приятелите си да решават какво да ядете, оставяте другите да ви казват къде да работите, за кого да се ожените, в кой колеж трябва да учи детето ви и т.н. В резултат на това зависимостта от чуждото мнение и нежеланието за поемане на отговорност за себе си и своя избор се предават на децата.

 

Ако сте поканени на романтична среща и попитате своя спътник дали е бил тук преди и какви ястия е харесал, проявявате интерес към вкуса му, демонстрирайки доверието си. Това е различна ситуация от зависимостта от чуждо мнение. Границата между тези прояви може да е много тънка, но е важно да я забележите сами.

 

Отказ от собствените нужди

Забелязали ли сте, че често си отказвате дори малки радости, ако приятел ви помоли за помощ, детето се нуждае от средства за нови обувки или друга извънредна ситуация се е случила във вашето обкръжение?

 

Желанието да станеш спасител за другите не винаги показва безкористност и добри чувства. Понякога това е просто зависимост от чуждо мнение, което е трудно да се откаже. Защо?

 

Спасявайки другите, като се отказвате от собствените си желания и планове, вие подсъзнателно повишавате самочувствието си. Всеки път, когато правите услуга на някого в ущърб на себе си, мислено си казвате: „Колко съм добър!“.

 

Уви, делата, извършени от такива мотиви, не са за похвала. Те само показват, че е необходимо да подобрите личността си, да формирате вътрешно ядро ​​и да се научите да казвате „не“. И вие можете и трябва да помагате на хората, когато вие самите сте постигнали това, което искате и имате излишък от енергия, състрадание, материално богатство и много повече.

 

Търсене на одобрение

Това е една от опциите, които позволяват на човек да повиши самочувствието си. Забелязали ли сте, че сте недоволни от резултатите от работата си, докато не получите одобрение отвън? Не можете ли да прецените обективно колко добре сте свършили работата, докато вашите приятели, роднини, колеги не изразят мнението си?

 

Търсенето на одобрение се проявява във всички области на живота и дори в рутинните неща. Очаквате съпругът или децата ви да ви похвалят за вкусната вечеря, приятелите ви за добър съвет, на работа ще се възхитят от решението ви на друг проблем, а на парти – за модната рокля. Може да се притеснявате и дали профилът ви в Instagram ще получи малко харесвания и т.н.

 

Само един безпристрастен поглед към вашата личност ще ви помогне да се отървете от зависимостта от мнението на някой друг, което може да бъде подпомогнато от опитен психолог или старателна работа върху себе си.

 

Опитвайки се да бъдеш това, което искаш…

Този знак може да приеме най-страшните форми, включително множество пластични операции, водещи до усложнения. Говорим за корекция на външния вид, за да угодим на любимия човек, на последователите в Instagram, на измислените стандарти за красота, дори в ущърб на здравето си.

 

В по-малък мащаб този знак се проявява в съгласие със събеседника, опитвайки се да покаже, че неговото мнение е напълно съвместимо с вашето. Ако приятели или роднини посочат недостатъци във вашето облекло, реч, поведение, навици, вие се опитвате да се съобразите с техните стандарти.

 

Тази ситуация напомня на сюжета на филма „Булката беглец“, където момичето каза на всеки от младоженците, че обича същото ястие като него. В резултат на това забравя какво харесва самата тя!

 

Зад стремежа да станете това, което другите искат да ви видят, се крие ниско самочувствие, липса на вътрешно ядро ​​и собствено мнение.

Само внимателната работа с вашия вътрешен свят ще помогне да се премахне зависимостта от другите.

Ще трябва да започнете труден и болезнен вътрешен диалог, за да намерите най-накрая себе си и да продължите в живота по собствения си път…

1782

Similar Posts