Психология

Жизнена сила: Къде изтича нашата енергия и как да я спрем

Къде изтича нашата енергия

Успешните хора не се оплакват от липса на енергия. Изглежда имат достатъчно жизненост за всичко. Но не всички не могат да се похвалят с това. В своята книга „Емоционални енергийни фактори“ психологът М. Киршенбаум пише за това къде тече нашата жизнена енергия и как да я спрем. Тези съвети ще ви помогнат да преосмислите мнението си за много навици.

 

Къде отива жизнената енергия?

Хората често губят сила поради постоянен стрес. За мнозина той вече се превърна в партньор в живота. Енергията може да изчезне поради физически или емоционални проблеми.

Небалансираната диета, лошото качество на съня, лошите навици, злоупотребата със сладкиши и кофеин – всички тези неща „крадат“ енергия. В тази ситуация не трябва да чакате бодрост и сила за нови постижения.

Негативните емоции и чувства имат не по-малък принос за изтичането на енергията ни.

 

Ето някои неща, които поглъщатжизненост:

Претрупаност на помещенията

Неща от миналото, които продължават да занимават вниманието ни

Отрицателни емоции срещу други хора, които обвиняваме за проблемите си

Многозадачност, желание да направим всичко наведнъж

Неща, които не искаме да правим

Справянето с недоволството не е лесно. Препоръчително е да го обсъдите с човека, който е наранил чувствата ви. Ако това не е възможно, тогава анализирайте ситуацията, направете изводи и я оставете в миналото. Отнасяйте се с благодарност към всеки житейски урок. Прощаването на други хора е важно за вас и вашето спокойствие.

 

Що се отнася до дълговете, опитайте се да не заемате пари от никого или дайте сума, за която няма да се притеснявате, ако не бъде върната. И се опитайте и вие да не взимате заеми  – това ще премахне безпокойството ви относно непогасени задължения.

 

Тайните на енергичните и успешни хора

Психологът смята, че те притежават някаква специална вътрешна сила – „високо напрежение“.

И изброява 10 тайни на енергичните и успешни хора. Научете ги и променете живота си към по-добро.

 

Натрупване на положителна енергия

Всеки ден трябва да отделяте поне 2 часа за онези дейности, които носят удоволствие и радост.

 

Отървете се от комплекса за провал

Най-често те се предават несъзнателно от родителите на децата. Вярвайте в себе си и не се страхувайте от провал. Проследявайте негативните мисли и ги променяйте в неутрални.

 

Отказ от многозадачност

Ако правите няколко неща наведнъж, тогава за тяхното изпълнение се изразходва много енергия. Това провокира стрес.

 

Внимание към психосоматиката

Нашите неизживени емоции често водят до блокове в тялото и заболявания. Затова трябва да се научите как да следите физическото и психическото си здраве.

 

Без перфекционизъм

Стремежът към съвършенство изисква твърде много енергия. Просто няма смисъл. Токсичният перфекционизъм ви пречи да продължите напред, защото създава страх, че не сте достатъчно добри.

 

Изправена стойка и правилно дишане през носа

Когато тялото е в естествена позиция, то не изразходва излишна енергия.

 

Обещания

Успешните хора не бързат да обещават нещо на някого. Особено, ако не е лесно да се направи. По същия начин те не бързат да говорят за плановете си и да споделят цели, насочвайки енергията не към разговори, а към действия.

 

Липса на завист

Успешните хора са фокусирани върху живота си. Те нямат такъв интерес към непознатите, затова са безразлични към клюки и слухове. Те също така не се сравняват и с други хора.

 

Прошка към себе си

Енергичните хора не хабят жизнените си сили за самобичуване. Те признават грешките си ги оставят да си отидат.

 

Внимание към заобикалящата среда

Отървете се от енергийните вампири и тези, които постоянно се оплакват. Ако това не е възможно, тогава сведете контакта с тях до минимум.

 

Спестяването на емоционална енергия означава да живеете тук и сега.

Не се тревожете за бъдещето и не давете в мисли за миналото. Всичко това изисква много енергия, която може да използвате за постигане на целите си.

2518

Similar Posts