Езотерика Психология

10 навика, които водят до просветление

навици за просветление

Просветлението е пътят на вътрешната еволюция, пътят към познанието и осъзнаването на причините за всички неща и явления. Понякога всеки от нас се спъва, като прави крачка встрани от средата до крайността. Но търсещият просветление е различен по това, че винаги се връща към спомена за онези вечни и непоклатими истини, които горят за него като пътеводна звезда, показваща правилната посока.

Тези 10 правила ще ви помогнат да не се изгубите в такъв труден свят на земното съществуване.

Направете ги свои навици и скоро ще откриете, че просветлението изобщо не е трансцедентална непостижима фантазия, а състояние, до което може да се докосне всеки, който го желае с цялото си сърце и душа.

 

Помнете маловажността на случващото се

Каквото и да се случва наоколо, нищо няма значение. Светът е само илюзия, животът е просто игра.

Материалният свят е тренировъчна площадка за съзнание, където вечността е разделена на периоди от време, а събитията се подреждат последователно в редица, отразявайки законите на битието.

Всичко, което виждате около себе си, е важно, стига да се идентифицирате с ролята, която сте поели. Но който отива към просветлението, помни, че ролята е само особеност, която никога няма да разкрие истинската същност.

Кой си днес? Художник, управител или директор на агенция за недвижими имоти? Планетите се движат по орбитите си, галактиките се раждат и умират някъде, звездите пламват, вселените се сриват. Наистина ли мислите, че провалът ви днес ще промени нещо? Няма нищо важно на света.

Всичко, което се случва е естествено и нищо повече.

 

Останете безпристрастни

Играйте, но не се привързвайте към ролята си. Знайте как да пуснете, когато имате нужда. Знайте как да спрете, ако ситуацията го изисква. Бъдете спокойни и помнете: ние идваме тук само за собствения си опит.

Ако промените света, вие сте просто инструмент в ръцете на Вселената. Ако спасиш живот, ти си просто закономерност в съдбата на спасения. Вложете душата си в пътя си, но стойте настрана.

Не се привързвайте към резултата и не се поддавайте на гордостта. Просто следвайте сърцето си.

Оставете огъня да гори в гърдите ви, но помнете с ума си, че това, което се случва, няма значение.

 

Каквото и да правите, правете го с любов

В областта на морала и етиката няма алгоритъм за избор на правилното решение. Всяка ситуация е нов етичен избор.

Има хиляди възможни начини и всеки от тях в дадена ситуация може да се окаже най-подходящият. Никой не може да прецени етичността на едно деяние, освен лицето, което го е извършило. И има само едно условие, по което този акт може да бъде класифициран като градивен или деструктивен – това е мотивът.

Един вътрешен мотив, съзнателен или несъзнателен, определя нивото на етиката. Така че внимавайте за мотивите си. Запитайте се за причините за вашите желания.

И каквото и да правите, правете го с любов, защото няма по-чист и по-благороден мотив.

 

Приемайте всяко събитие като възможност за духовно развитие

Животът се състои от поредица от постижения и трудности. Но в този, на пръв поглед, случаен набор от събития, винаги има скрит модел. Успехът ни дава мотивация и вдъхновение да продължим напред. Но пречките са тези, които служат като трамплин за еволюцията, защото опитът и мъдростта се раждат в преодоляването им.

Трудностите са възможности за растеж. Упоритата работа прави тялото по-силно, трудната задача тласка ума към знание, духовните преживявания карат душата да расте. И всичко това заедно разширява границите на човешката същност.

Затова възприемайте всяко събитие като подарък, а не като наказание.

 

Извличайте мъдростта от всяка ситуация

Веднъж един просветен човек бил попитан как е достигнал нивото на Буда само в едно въплъщение. А той отговорил: Никога не съм правил една и съща грешка два пъти.

Хората са несъвършени, всеки може да стане за момент заложник на чувства и емоции, всеки може да се поддаде на не най-чистия мотив.

Но колкото и опустошително да е едно прекъсване на запалването, то има смисъл, ако се направи правилното заключение от перфектното. Защото каквото и да ви се случи, анализирайте. Извличайте мъдрост от всяка ситуация.

Заменете с него всички камъни, които дърпат душата ви към дъното: вина, завист, негодувание и гняв.

Ако усещате това в себе си, значи все още има урок, който не сте научили.

 

Помнете кой сте

Не забравяйте вътрешното си същество. Нека вашите мисли, думи и действия идват от центъра на вашата истина. Не от инстинктите, защото източникът на инстинктите е тялото. Не от емоциите, защото източникът на емоциите са желанията. И не от мислите, защото източникът на мислите е умът.

Ти си повече от всичко това. „Аз“ не се сглобява от части. „Аз“ – непонятното вечно, живата душа, Бог в човека. Затова, когато взимате решение, запитайте се кой наистина прави избора: вие или нещо, което не сте?

 

Изхождайте от принципа на хармонията на света

Не се опитвайте да промените света, защото светът вече е хармоничен. Всичко във Вселената е естествено и ако видите несправедливост, грозота и бедствие, това е грозота, несправедливост и бедствие във вас самите.

Променете себе си отвътре и тогава светът около вас ще се промени с вас.

Това не променя необходимостта от каквото и да е действие. Напротив, вие сте свободни да създавате и разрушавате.

Но се придържайте към златната среда: не унищожавайте повече, отколкото трябва; но не се опитвайте да запазите това, което е време да пуснете.

 

Не търсете виновни, търсете модели

Светът се управлява от закона за причината и следствието. Всичко, което се случва наоколо, е резултат от перфектен избор. Този избор засяга всеки индивид, клан, държава или етническа група. Войни, катастрофи, кризи – всичко това са само последствия.

Затова не търсете виновни, търсете причини и модели.

 

Учете

Знанието е основната цел на нашия престой тук, на Земята. И този процес няма ограничение: светът е безграничен, възможностите за познание са безкрайни. Затова никога не почивайте на лаврите си. Този, който казва, че знае всичко, спира да търси и тръгва в обратната посока – към деградацията.

Никога не спирайте да се учите и винаги оставяйте място за неизвестната възможност.

 

Бъдете благодарни

По принцип хората си спомнят за Висшите сили, когато имат нужда от нещо.

Но потребителската психология не е за някой, който търси просветление. Ние сме гости в земния свят и нищо тук не ни принадлежи.

Тялото един ден ще бъде унищожено, всичко материално ще се превърне в прах. Следователно, благодарността е единственото възможно заплащане, което човек може да даде.

 

Благодарете за всичко, което имате днес: за всеки нов ден, за храната, за слънцето, за възможността да се насладите на земните блага. Животът е голямо чудо и Висшите сили са благосклонни само към тези, които го ценят.

Просветлението никога не е случайно или лесно постижимо

По този път човек очаква много изпитания и трябва да сте подготвени за това. Всички човешки слабости: мързел, гордост, завист, невежество се надигат срещу своя собственик с нова сила, щом той се стреми към духовна еволюция.

И победата над тези вътрешни врагове не е лесна задача, но резултатът е освобождаване от привързаностите, които причиняват толкова много страдания. И, като резултат, появата на огромен резерв от енергия, който сега може да бъде насочен към съзиданието.

 

Опитайте се да имате предвид тези принципи през целия си живот. Но дори и да ги забравите за известно време, не е страшно.

Рядко се случва някой да измине дълъг път, без да се спъне нито веднъж.

В края на краищата задачата не е да избегнем грешката, а да се върнем от тъмнината на несъзнаваното към светлината на съзнанието, въпреки грешките, всеки път.

Това е пътят към просветлението.

515

Similar Posts