Лайфстайл Любопитно

22 юни: Славянският ДЕН НА ЗМИЯТА

22 юни - славянският ДЕН НА ЗМИЯТА

Славяните празнували деня на змията скипер (Деня на змията) ежегодно на 22 юни, в деня на слънцестоенето. Според легендата, на този ден на земята слизал царят на надземния Ад, който бил главният враг на Бог Перун.

 

На този ден славяните отбелязват повишената агресивност на змиите: влечугите на определени места изпълзявали на цели тумби – „змийски сватби“. Хората наричали такива места „змийски хълмове“. Когато „сватбите“ приключели, змиите вече не проявявали агресия към хората.

 

Традиции и ритуали в деня на змията

Според легендата, змията скипер се смятала за митично създание, принадлежащо на тъмните зли сили. Именно на този ден той слязъл на земята, за да отвлече родения Бог на воините и принцовете на Перун – приспал новороденото и го скрил в тъмна мазе под земята.

След отвличането му хората се стоварили върху беди, тъй като са лишени от покровителя на земите.

 

Смятало се, че на този ден човек трябва да се изкъпе – да се полее два пъти с изворна вода (от две кофи), за да измие първо греховете от себе си, а второто – да отвори пътя от Първотвореца към Майката Земя и да защити от тъмни сили.

 

Според славянските традиции, кожата, която е изхвърлила змията, имала особена сила и се използвала за много ритуали. Например, слагала се е в леглото на младоженците (т.нар. пролята кожа), за да се подобри състоянието на мъжкото семе и да се ускори зачеването на дете.

Ето и още някои славянски традиционни вярвания:

За силно зрение помагат няколко змийски люспи дневно

За да се подлуди от страст любимият, се слага малко парченце змийска кожа във възглавницата му

Парче от кожа на змия в кесията, привлича пари  

Змийска кожа около прага на къщата предпазва от врагове и лоши енергии

Освен това кожата, изхвърлена от змията, може да внесе иновации в живота на този, който я носи – младите са я използвали за любовни магии, а възрастните са се предпазвали от ненужни разходи (в този случай кожата се използвала като гривна). Не забравяйте на този ден да помолите Змийския цар за сила и смелост, както и за здраве и щастие.

 

Какво не е препоръчително да правите в Деня на змията?

Считало се за много опасно да се нарушава личното пространство на змиите, така че хората се опитвали да заобикалят местата, които обитават влечугите. Но имало и смелчаци, които пък напротив – точно тогава ловували змии, тъй като се е вярвало, че в този ден те са изпълнени с голяма сила и отровата им в малки количества носела изцеление на различни болести.

 

Вярвало се, че змийската кожа може да лекува всякакви рани, а добитата на този ден змийска мазнина се използвала от лечителите за лечение на болести.

 

В този ден не бива да проклинаме, да желаем зло и дори да мислим за лошото, тъй като всичко това може да ни се случи скоро.

Също така е строго забранено да се убива змия, която живее на гробището (и не само на този ден), тъй като, според легендата, тези животни са на специална почит от душите на предците на клана и убиването им е обида към мъртвите.

3076

Similar Posts