Любов и връзки

5 заблуди, които могат да съсипят живота ни

заблуди-които-съсипват-живота

Обикновено хората сме свикнали да робуваме на общоприети мнения или предразсъдъци. Това е добре за манитулаторите, защото именно с тяхна помощ те ни „управляват“ ефективно, както и оправдаването на нечии действия става доста удобно.

Но, попадайки в хватката на подобни заблуди, можете лесно да съсипете живота си.

Сега ще разгледаме  5 добре познати фрази, които непрекъснато си повтаряме и които, обаче, имат изключително негативен ефект върху човешките взаимоотношения и психологическото ни здраве.

Той си е такъв

Важи и за двата пола. Прекрасно оправдание за всичко, което някой си е позволил да ви причини. Това е фразата, която чуваме, когато става дума за побойник или дори садист. Във всеки случай това е, което, често пъти казват за хората, преминали в поведението си някаква граница, общоприета за обществото, разкриват психолозите.

Например, ако вашият мъж е постоянно зает с работа и често ви пренебрегва. Но защо да се опитвате да разрешите въпроса за връзката с него, ако можете просто да го оправдаете с универсалната фраза „Той просто си е такъв“. Не би могло да се спори с такова твърдение и то е изключително удобно – просто в този случай нищо не може да се направи по въпроса и точка. Но дори самото заключение като такова, разрушава връзката ви. Конфликтите трябва да се разрешават, а не да се прикриват.

Научете се да доверявате

Страхотна позиция за манипулация. В крайна сметка, ако се доверявате безусловно на хората около вас, вие сте по-лесни за контрол.

Никой няма да живее живота ви вместо вас, никой няма да почувства вашите емоции и усещания вместо вас. А тогава как можете да се доверите на другите?

Не винаги е разумно да се доверите на себе си дори, защото всички ние виждаме света само през нашата собствена призма на възприятие, а какво тогава да кажем за другите? Сама по себе си тази фраза е просто абсурдна.

Въпреки, че никой не отрича – доверието е хубаво нещо. Но, също така е истина,  трябва да се доверявате само на определени хора и в разумни граници. По-добре е да анализирате ситуацията от всички страни, да вземете предвид всички детайли и чак тогава да прецените, от собствената си позиция, на кого си струва да се доверите и на кого не. И доколко.

Той е ужасен с другите, но мен ме „носи на ръце“

Това е обичайно най-вече за жените. Те си въобразяват, че са намерили очарователен начин да оправдаят лошите качества на мъжа до тях. Да вярвате, че един зъл човек би могъл да бъде излекуван чрез вашата любов е благородна кауза, но, уви – в повечето случаи това е химера.

Може би си представяте, как след „лечението“ той ще се промени коренно и докаже на всички, че всъщност е добър, но просто другите не могат да оценят качествата му. Не се заблуждавайте, това няма  да се случи. Дори и да ви се струва, че имате определен напредък, подобна приказка никога не продължава твърде дълго.

Защото, ако човек се държи лошо с всички, тогава да дойде и вашият ред е просто въпрос на време.

Аз по-добре от теб знам какво ти е нужно

Обикновено тази фраза е „запазена марка“ на по-старото поколение. Някой си мисли, че те познава по-добре от теб самия. Добър опит, но … изобщо не в целта. Това са пълни глупости. Не, никой не разбира по-добре от вас самите какво ви трябва и какво ще ви бъде от най-голяма полза.

Но, защо тогава хората употребяват толкова често тази фраза? Преводът й звучи горе-долу така: всичко, което уж е по-добро за вас, всъщност е по-добро за този, който я изрича.

Майката изпраща сина си на карате, вместо в училище по изкуства, не защото каратето е неговият талант, а защото трябва да впечатли съседите и приятелките.  За сметка на детето, обаче.

Често пъти близките ни се опитват да ни манипулират с тази фраза но, не защото се грижат за нашето щастие, а защото им е приятно да чувстват важната си роля в нечий живот.

Но, както вече казахме, никой, освен вас самите, не знае какво е най-доброто за вас.

Може би амбициите ви не са твърде големи, може би се чувствате добре сами и сте доволни от работата си? Защо пък не?

Не се заблуждавайте от съветите на онези, които знаят кое е най-доброто за вас, защото може да бъде във ваша вреда.

Всеки си има собствена гледна точка

Безспорно. И това е може би най-безобидното твърдение, което хората обичат да казват, манипулирайки ни.

Разбира се, всеки има право на своята гледна точка и това право не може да бъде отнето.

Това обаче изобщо не означава, че тази гледна точка трябва да ни се натрапва постоянно, всеки ден по няколко пъти, например.

Ако всеки от нас приеме свободата на друг човек и не посяга на нея, би било много по-добре да живеем заедно.

11243

Similar Posts