Езотерика

Будистки уроци, които ще ни помогнат да постигнем просветление и да контролираме живота си

Будистки-уроци

Простите житейски уроци ще ви помогнат да постигнете просветление, да разберете смисъла на живота и да намерите вътрешна хармония. Следвайте тези истини, за да контролирате съдбата си и да намерите щастие.

Будизмът – една от най-старите религии в света

Привържениците го смятат не толкова за религия, колкото за учение, което ни помага да настроим ума си на правилната вълна. Това учение се основава на наблюденията на Гаутама, известен като Буда. Основите и философията на будизма не противоречат на други религии, така че те помагат на хората с всякакво убеждение да станат по-добри.

Само любовта може да победи омразата

В будизма се смята, че не трябва да отговаряте на злото със зло, както и да отмъщавате на враговете си. Трябва да се опитате да бъдете любезни с тях, тогава те също ще се променят и ще започнат да се отнасят по-добре към всички около тях.

Контролирате своите негативни емоции

Контролирайки своите негативни емоции, по-специално омразата, човек ще може да контролира съдбата, защото злите личности ще престанат да го привличат. Ще му е по-лесно да живее, защото всичко лошо ще започне да го заобикаля.

Съдбата се определя от нашите действия, а не от думи ни

Източните мъдреци-будисти казват: „Ние се определяме не от това, което казваме, а от това, което правим“. Ако човек казва само някои правилни неща, но действа по различен начин, той не е просветлен.

Разбира се, мислите и думите също решават много, но ако не предприемем нищо, тогава те ще бъдат безсмислени. Би трябвало да намерим смелост да оправдаем своите убеждения, като ги потвърждаваме с действията си.

Да се фокусираме върху настоящето

Миналото е склад на негативизъм, а бъдещето е хаос и несигурност. Само настоящето има значение. Тайната на здравето, късмета и успеха не е да се спирате на миналото и да не се тревожите твърде много за бъдещето.

Счита се, че човек, който живее в момента, е просветлен и може да контролира собствената си съдба. Това ни помага да контролираме себе си и живота си на всички нива – и духовни, и материални.

Добре би било да се занимаваме с духовни практики, защото те помагат на човек да разбере какво се случва в сърцето му. Благодарение на тях ни е по-лесно да се настроим на правилната вълна и да разберем желанията си.

Най-добрата духовна практика – медитацията

Според експертите, медитацията може да помогне на всеки човек да разбере много по-бързо своите желания. Освен това е и чудесен начин да се отпуснем.

За да спечелим нещо, трябва да загубим нещо

Най-сигурният начин да загубим нещо е да продължим да се придържаме към него, да продължим да се борим за него и да го искаме с цялото си сърце и ум, дори когато всичко говори, че е по-добре да го пуснем. Вселената е проектирана по такъв начин, че винаги да губим и да намираме нещо.

 

Ако не можем да намерим щастие или да получим това, което искаме, трябва да се съсредоточим върху нещо друго. Това ще ни помогне да постигнем по-бързо благосъстояние и просветление.

Човекът е господар на собствената си съдба

Животът на всеки човек е негова собствена тежест, негов собствен път и награда. Всеки сам решава какъв ще бъде животът му.

Ако възникнат проблеми, не трябва веднага да търсим подкрепа от другите или да чакаме чудо. Трябва да действаме и да се стремим да преодолеем обстоятелствата и тогава всичко ще се получи точно както трябва.

Щастието става повече, когато го споделяте

Има една поговорка и тя гласи: „Една свещ може да запали милион други“. Ако човек споделя своето щастие и светлина с другите, то със сигурност щастието и късметът ще дойдат при него.

Доброто трябва да се прави безкористно

Добрите и отворени хора не са на мода в съвременния свят, но само така можем да подобрим съдбата си. Нека не пропускаме шанса да направим нещо приятно за хората около нас, за някой наш близък или приятели.

Мисълта е материална

Става дума за така нареченият закон на привличането. Всичко, което ни заобикаля, е резултат от мечтите и нашите мисли. Ако човек мисли и действа с доброта в сърцето си, тогава щастието го следва по петите му.

Разбира се, понякога трябва да положим малко повече усилия или просто да се научим да чакаме. Понякога мислите се материализират много бързо, но в повечето случаи отнема известно време, ако искаме това, за което мечтаем, да се превърне в реалност.

Да се отървем от страховете си

Много важен съвет от просветените е да се отървем от страховете. Не бива да се страхуваме от бъдещето, защото то няма да се различава от настоящето. Както се справяме сега, така ще се справяме и в бъдеще. Бъдещето е в нашите ръце!

681

Similar Posts