Психология

Дигитален вампиризъм: Психолог обясни как онлайн комуникацията източва енергия

Как онлайн комуникацията източва енергия

Според психолозите, цифровият вампиризъм е нова форма на човешко доброволно самоунищожение.

Помните ли каква сензация направи първият бразилски сапунен сериал? Хората ентусиазирано спореха какво ще се случи с нещастната робиня Изаура и „просто Мария“, забравяйки за празните рафтове в магазините. И при никакви обстоятелства не беше възможно да пропуснете вечерните новини. Някои възприемат телевизионните водещи като членове на семейството и дори ги поздравяват на глас, щом ги видят на екрана. Може би вие също познавате възрастни хора, които буквално са пристрастени към токшоута и телевизионни сериали.

Факт е, че телевизорът – тази говореща кутия – беше истински прозорец към един непознат живот. Любопитството и любознателността са доближили хората до източника на емоции, захранвайки нервната система със свежи преживявания чрез филми и новини. На този фон собственият ни животът вече далеч не ни изглежда толкова привлекателен и вдъхновяващ.

Липсата на информация плавно се превърна в безпорядъчно потребление.

Поколението на Pepsi, имащо достъп до телевизори от ранна детска възраст,бе подложено на подобен ефект от достъпа до глобалния интернет и появата на компютърните игри. Нещо повече – светът е превзет от джаджи и смартфони. Те направиха възможно увеличаването на времето, прекарано в цифровата реалност, без филтър от информационен шум.

И ако мнозина впоследствие нарекоха телевизора „кутия за зомбита“ или изобщо се отърваха от него, то за съжаление, това няма да проработи с мобилните телефони, казва психологът.

През 21 век се появи изразът „безжичен телефон“. Силната зависимост на човек от смартфона доведе до нови заболявания, като „i-hump“ – когато се появява изкривяване в шийния и гръдния отдел на гръбначния стълб и главата пада напред и надолу – това визуално изглежда като гърбица. Тази позиция се фиксира от пренапрегнати мускули и е много трудно да се отървем от нея.Но това все още е цвете за мирисане.Обаче плодовете, или по-скоро отровните плодове, които консумира неумереният потребител на цифрово съдържание, не са толкова очевидни. Този вампир „изпива“ живота ви на малки глътки, което по-късно може да доведе до енергийно изчерпване и депресия.

Телевизията, интернетът и джаджите сами по себе си не са зло, смята експертът.

Те може и да не са зло , но само ако изградите свои собствени полезни и дори егоистични отношения с тези блага на цивилизацията. В противен случай ще се наруши балансът – както в тялото, така и в живота на всеки, който прекалява.

Това, което виждаме, е това, което получаваме

Има такъв феномен на човешкото внимание: накъдето е насочено то, това се увеличава в живота на човека, обяснява психологът. Реалността в живота на всеки човек се създава от неговото внимание чрез сетивата . Например, поглъщайки информация за войната и страданието с очите си, човек прави това събитие и болка свои, част от своя собствен живот . По този начин човек разширява собствената си реалност и подсилва с енергийния си прилив това, на което е реагирал. Всъщност той отдава жизнената си енергия там. Но това не се случва мигновено, така че понякога причинно-следствената връзка не се забелязва.

И така, възхищавайки се на играта на актьор или ужасени от последните новини, ние пилеем много от нашата скъпоценна енергия за живота на други хора, без да получим нищо добро в замяна лично за себе си. Ние просто „подаряваме“ живота си на измислени герои или реални хора – политици, знаменитости, които предизвикват емоционална реакция в нас. Независимо дали отрицателна или положителна. Мозъкът се интересува от тези игри на съзнанието, но те са абсолютно неизгодни за душата и тялото.Вашият собствен живот тиктака и изтича с всяка изминала секунда .

Прекомерната консумация на дигитално съдържание тихомълком отнема силите и енергията ни, предупреждава експертът.

Сядате да гледате новини или сериал, с желанието да се отпуснете , но накрая нямате сили за нищо. Не искате да отидете някъде, да направите нещо интересно, да общувате с някого. Вместо това искате да си легнете и да подремете. Това е много по-лесно за тялото, отколкото да „убедим“ притежателят му да отиде на разходка и да съзерцава природата, която ни зарежда положително – да погледа врабче на пейката, да подиша чист въздух, а не праха в помещението.

Да следите накъде е насочено вниманието ви е ключов фактор за качествен живот. Всичко е просто и сложно едновременно.

Как една джаджа може да ви „счупи“ врата?

Психологът препоръчва дигиталните технологии да се използват дозирано, като съзнателно се избира консумираното съдържание.

В допълнение към изпомпването на енергия чрез сетивата за допир и слуха, ние неусетно „разбиваме“ тялото си физически, предупреждава психологът. Изключете телевизора, оставете телефона настрана, но не променяйте позата си. Обърнете внимание – колко удобно и спокойно седяхте? Крайниците ви бяха ли прищипани в ставите (остри ъгли), в коя част на тялото е натрупано напрежението? Така лесно можете да се сдобиете с изкривявания на гръбначния стълб, шийна гърбица, разширени вени, стягане в гърдите и болка в слабините. Особено ако отгоре на всичко носите неудобни и тесни дрехи. Резултатът е, че дишането е нарушено и работата на всички захранващи системи се забавя. И ако поради вълнуваща комуникация в социалните мрежи забравяме да пием вода и не ходим до тоалетната дълго време, тогава просто си гарантираме суха кожа и много други проблеми. Замисляме ли се изобщо за това, когато сме в интернет или когато поглъщаме следващия сезон на вълнуващ сериал?

Как да не станете жертва на дигитален вампир?

Можете да започнете с най-простото нещо – спрете да се навеждате над екрана на телефона, услужливо го приближавайте. Използвайте джаджата като я доближите до лицето си, седнали в удобна позиция с опора за гърба и врата. Ако това ви е трудно, поне избягвайте да накланяте главата си напред и надолу към устройството.

Нека вратът ви остане възможно най-изправен, а раменете отпуснати. За да направите това, можете да създадете допълнителна опора за ръката, която държи телефона. В този случай всички вътрешни физиологични процеси, обменът между главата и торса ще протичат безпрепятствено и тялото ще спре да изразходва енергия за задържане на тежкия череп (теглото му понякога достига 5 кг) и няма да се уморява без време.

Невролог разказа какво е текстова шия и как да определите дали я имате. Помолете някой да ви снима отстрани. Отпуснете се, застанете както обикновено. Погледнете по-отблизо снимката: ако ухото ви не е на една линия с рамото ви, а пред него, тогава е време да обърнете внимание на това как държите телефона и седите на компютъра. Трябва да посетите лекар само ако в допълнение към този симптом имате болка или изтръпване.

84

Similar Posts