Астрология

Есенно равноденствие 23 септември 2023: Какво ни очаква по това време?

Есенно равноденствие 23 септември 2023

На 23 септември в 09:50 часа Слънцето влиза в знака Везни, т.е. настъпва есенното равноденствие. Именно в този ден продължителността на деня и нощта са равни. В Северното полукълбо започва астрономическата есен, а в Южното – пролетта.

 

При древните славяни денят на есенното равноденствие е бил посветен особено на жените и родилките, съвпадал с Рождество на Пресвета Богородица – един от най-значимите православни празници – рожденият ден на майката на Исус Христос.

 

Всяка година точният час на есенното равноденствие се променя, но настъпва в рамките на един ден – в интервала 22 – 23 септември. Общоприето е, че този ден трябва да бъде прекаран възможно най-спокойно. На есенното равноденствие не се препоръчва започване на нови начинания, бизнеси и проекти, както и големи покупки. Освен това, не трябва да започвате ремонти, да се карате и да ругаете. Също така е важно да покажете гостоприемство и да не отказвате помощ на никого.

 

В старите времена по това време полската работа приключвала – селяните прибирали реколтата. Още в предхристиянската епоха по това време езичниците благодарили на природата и я молели за плодородие. Преди това на този ден било обичайно гостите да се почерпят с пайове със зеле и червени боровинки.

 

Датите, свързани със Слънцето – това са четирите кардинални точки на годината (две равноденствия и две слънцестоения) са били особено почитани в древността.

На 20 септември различни народи по света, включително славяните, празнували празници, свързани с прибирането на реколтата и края на полската работа. Например, древните келти празнували празника Мабон – денят на прибиране на реколтата и узряването на ябълките. Мабон е един от осемте празника на така нареченото Колело на годината – древен календар, в който ключовите дати се основават на промените в положението на Земята спрямо Слънцето.

 

Келтските традиции са запазени в европейската култура и до днес. В края на септември много страни на континента провеждат празници и фестивали, посветени на края на реколтата. Прочутият Октоберфест в Германия също може да се причисли към тях.

 

Също така традиционно се смята, че Стоунхендж на територията на съвременна Англия е построен от древното население на тази земя за обреди, посветени на Слънцето. И днес почитатели на езическите култове идват на този древен паметник и провеждат там събития.

 

В Япония дните на есенното и пролетното равноденствие имат статут на официални празници от края на 19 век. В тези дни е обичайно да се спомнят мъртвите и да посещават гробища. Не е прието да се ядат месни ястия – само оризови питки и бобови ястия.

 

Денят на есенното равноденствие е повратната точка на годината, така че не трябва да започвате най-важните неща предишния ден, по-добре е да отложите всичко за края на септември – първата половина на октомври. След равноденствието ще дойде сигурност, общата ситуация ще бъде ясна, така че всички действия ще бъдат ефективни.

 

На 23 септември Луната е в Козирог в хармонични аспекти с ретро Юпитер и Меркурий

Конфигурацията на планетите в „земния тригон“ е благоприятна, нейната енергия ще се усети до следващата кардинална точка на годината – Зимното слънцестоене на 22 декември.

 

Принципът на баланс и хармония, заложен в деня на есенното равноденствие, помага да постигнете ред, да структурирате задачите си, да развиете практичност и да станете самодостатъчен човек.

 

Всеки може да развие издръжливост и постоянство, за да се фокусира безмилостно върху постигането на целите.

 

Периодът от есенното равноденствие до пролетното равноденствие е под властта на тъмнината, т.е. идва тъмната половина на годината – Земята се готви за зимата.

От 23 септември силата на Слънцето и светлината намалява всеки ден до Зимното слънцестоене. След тази кардинална точка годината ще започне отново да нараства, приближавайки новия селскостопански сезон и светлата половина на годината. Философски, това е време за обобщаване, благодарност за това, което имаме и завършване на делата през годината.

 

От 24 септември до 13 октомври Вселената ще подкрепя всякакви начинания, през този период можете да създадете солидна основа и да решите най-трудните въпроси.

След като се възползвате максимално от тези дни, вие спокойно ще преминете през коридора на затъмнението, който ще започне със слънчево затъмнение на 14 октомври в знака на Везни и ще завърши с лунно затъмнение в Телец на 28 октомври.

600

Similar Posts