Психология

Как да станете богат и успешен човек: 3 важни съвета

Как да станете богат и успешен човек

На практика всеки от нас иска да бъде финансово осигурен, да живее комфортно, да може да получава това, което иска.  

 

Как се измерва успехът на един човек?

В съвременния свят е обичайно да се счита за успешен човек, който има много пари, материално богатство, възможности, власт и т.н. Но може ли такъв човек да бъде успешен, ако например, не изпитва чувство за вътрешно удовлетворение и щастие? Разбира се, че не.

 

Всички външни атрибути на успеха са по-скоро допълнение, отколкото основен критерий за успех. Много по-важно е доколко човек е доволен в сърцето си от дейността си, от количеството пари, които печели, от възможността да носи полза на другите.

 

Помислете за алчните, егоистични хора, които имат значителни финансови ресурси. Мислите ли, че са щастливи, има ли мир и спокойствие в живота им? Едва ли

Такива хора непрекъснато се тревожат за запазването и увеличаването на капитала си, всеки загубен лев им причинява пареща болка. Те не са успешни. Просто временно притежават парите.

 

3 важни компонента на успеха

Обърнете внимание на тези три важни компонента на успеха. Полагайте усилия в тази посока и всичко ще върви нагоре във всяко едно отношение.

 

Работете в съответствие с вашите таланти

Тогава удовлетворението и успехът ще дойдат сами.

Всеки от нас от раждането си има специални таланти, които другите нямат. Важно е да ги намерите, след това да ги развиете и да станете професионалист в това. Не напразно Аюрведа казва, че непреднамерените дейности водят до психически и физически заболявания, въпреки че с нашите съвременни представи е трудно да се проследи тази връзка.

 

За съжаление, днес много хора избират работа или бизнес само въз основа на парите, която дадена дейност може да им даде. Този модел на поведение ни се налага във всички медии. Но за наше съжаление това е задънена улица, която в крайна сметка води до страдание.

 

Може ли да сте богат и успешен човек, ако не обичате работата си? Няма начин.

 

Вашата дейност трябва да носи истинска полза за света около вас

Фактът, че обичаме работа си, е половината от успеха. Ако е безполезна за другите, тогава ние няма да можем да бъдем успешни и доволни от себе си.

Когато човек действа в полза на другите, той автоматично започва да се изпълва с енергията на щастието, а просперитетът и късметът сами отиват при него.

И още нещо – нашите дейности НЕ трябва да вредят на никого. Защото по света има много видове дейности, които причиняват страдание на различни живи същества.

Част от приходите трябва да бъдат дарени за благотворителност

Печелейки само за себе си и семейството си, ние сме обикновени егоисти, които все повече и повече развиват в себе си негативни качества като скъперничество, алчност и т.н.

Препоръчително е да дарите поне 10% от приходите си за добри дела и достойни личности.

Парите, които дарите, ще се върнат при вас под една или друга форма. Но най-важното е, че подобни дейности влияят на нашето бъдеще чрез подобряване на характера.

 

Колкото по-добър е характерът на човек, а оттам и съдбата му, толкова повече има право в живота, толкова повече възможности има. Тези положителни моменти се натрупват чрез добри дела, едно от най-силните от които е благотворителността. А ако вършим лоши дела, тогава животът постепенно се влошава.

Но не е нужно да дарявате точно пари. Можете просто да почерпите някого с храна, да нахраните бездомни животни, да помогнете на старец или старица от съседния вход, да изхвърлите празна бутилка в кофата за боклук…

 

Допълнителни съвети за постигане на просперитет в живота

Необходимо е да можете не само да правите дарения, но и да можете да ги получавате. Не се срамувайте да вземете пари за работа, услуги, а също така да определите определена цена за труда си.

Парите трябва да се третират с уважение, но без обожествяване.

В областта на финансите трябва да имаме ясни цели: колко пари искаме да спечелим и как, за какво ще бъдат изразходвани. Това е един от навиците на богатите хора – да планират финансите си. Бедните хора нямат такъв навик.

Трябва да следите приходите и разходите. Трябва да знаете къде отиват парите ви, за да видите източниците на разходите и да спрете безсмислените разходи.

Не забравяйте, че една от основните пречки пред финансовия успех са алчността и завистта. Алчността се изкоренява само с милосърдие и безкористни дела, а завистта се преодолява с осъзнаването, че на този свят има достатъчно от всичко и ще има достатъчно пари и други блага за всички. Основното е да ги заслужите с чистотата на сърцето и мислите си, както и с достойни дела.

 

Истинският дългосрочен успех не идва за една нощ. Всичко, което идва бързо или безплатно, или го губим след известно време, или ни сполетяват проблеми в други области на живота.

 

За да постигнете успех в доброто (което носи истинско щастие и удовлетворение), първо трябва да действате търпеливо, да преодолявате препятствията, да се развивате в областта на вашата съдба и да носите истинска полза на света около вас с вашата дейност.

 

Започнете да следвате тези препоръки и животът ви постепенно ще се подобри, парите ще започнат да идват, а работата ще носи истинско удовлетворение.

423

Similar Posts