Лайфстайл Любопитно

Късметът може да бъде примамен – какво казва науката по този въпрос?

Късметът може да бъде примамен

Късметът може да бъде примамен и всеки може да стане късметлия.

Английският психолог и писател Ричард Уайзман провел проучване, което продължило 10 години и било свързано с науката за късмета.

Той пуснал няколко обяви във вестника, призовавайки хората, които се смятат за големи късметлии и нещастници, да се свържат с него.

В проучването са участвали общо 400 души от различни сфери на живота и на различна възраст.

 

Щастливи и нещастни хора

В един от експериментите той помоли онези, които се считали за късметлии, и тези, които били убедени, че нямат късмет, да погледнат вестник и да преброят броя на снимките, публикувани в него. На нещастниците им отнело около две минути, а на късметлиите – няколко секунди. Защо?

 

На втората страница на вестника имало следното съобщение: „Спрете да броите. В този вестник има 43 снимки.“ Изглежда късметлиите са били по-отворени към възможностите.

 

В друг експеримент ученият представил следния сценарий на всички участници: представете си, че сте в банка и внезапно влиза въоръжен крадец. Стреля само веднъж, но куршумът ви уцелва в ръката. Смятате ли това събитие за успех или за провал?

 

Повечето от тези, които се смятали за нещастници, отговорили, че е провал и то не само че са били в банката по време на обира, но и че са единствените простреляни.

 

А късметлиите, напротив, сметнали това за добър сценарий, защото можело да бъде и по-лошо – куршумът е можел да ги уцели в главата и да ги убие.

 

Според учения, щастливите хора по своята природа винаги смятат, че лошото, което срещат в житейския си път, може да е и по-лошо. Затова те най-често имат положително отношение към себе си и живота си.

 

Това от своя страна ги кара винаги да очакват най-доброто от бъдещето си. Благодарение на това те продължават да живеят щастлив живот.

 

Как да привлечем късмет?

Уайзман използва своето изследване, за да разбере как хората могат да станат по-щастливи. Той установил, че успешните хора винаги използват четири принципа.

 

Увеличете шансовете си. Бъдете по-отворени към нещо ново и непознато и се опитайте да бъдете по-спокойни.

 

Слушайте вътрешния си глас. Научете се да обръщате повече внимание на интуицията си и се опитайте да изчистите ума си от хаотичните мисли.

 

Винаги очаквайте да имате късмет. Щастливците винаги предполагат, че всичко ще бъде наред. Това им дава сила и мотивация да продължават напред въпреки неуспехите, които всеки има.

 

Превърнете лошия късмет в късмет. Представете си, че нещата можеха да бъдат и по-лоши. Не се спирайте на лошото. Опитайте се да поемете контрол над ситуацията, вместо да я пуснете и да се откажете.

3281

Similar Posts