Във форма Здраве Лайфстайл

Магнитни бури октомври 2023: Кога да ги очакваме и как да се предпазим от тях

снимка: НАСА

Кога ще има магнитни бури през октомври 2023 г.?

Смущенията в геомагнитното поле могат да продължат няколко часа или дни, а геомагнитните бури се усещат особено от хора, страдащи от заболявания на сърдечно-съдовата система и с наднормено тегло.

 

Ето защо е важно да сте запознати с информацията по-долу за геомагнитните бури, очаквани през октомври 2023 г., за да можете да вземете предвид тяхното въздействие, докато планирате живота си. Би било разумно да намалите активността си през този период и да се погрижите за собственото си здраве и благополучие.

 

Обърнете внимание, че магнитните бури се появяват на Земята поради изхвърляне на коронална маса, което се случва върху слънчеви петна. Когато линията на магнитното поле на повърхността на Слънцето стане твърде заплетена и се счупи, възниква изригване. Но това не винаги е придружено от плазмени емисии. Ако слънчево петно ​​е насочено към Земята, поток от плазма, летящ през космоса, се разбива в магнитното поле на нашата планета.

 

През втория есенен месец – октомври, Земята ще бъде обхваната от няколко магнитни бури с различна мощност.

Опасни дни октомври 2023

График на дните с магнитни бури октомври 2023

 

Различните геомагнитни колебания оказват негативно влияние върху благосъстоянието на определена категория хора. На първо място това са възрастните хора и хора с хронични заболявания. Когато магнитосферата на Земята реагира на емисии на слънчев вятър или слънчеви изригвания, много хора могат да страдат от главоболие, мигрена, слабост, сънливост и болки в мускулите и ставите.

 

През октомври 2023 г., според Центъра за прогнозиране на космическото време към Националната океанографска и атмосферна агенция на САЩ (NOAA), ще има няколко магнитни бури с различна сила.

По-специално, започвайки от първия ден на месеца и приблизително до 15 октомври, активността на магнитното поле на Земята се наблюдава на ниво от два бала, тоест се очакват малки смущения.

 

Кога предстоят опасни дни през октомври 2023?

Магнитни бури октомври 2023 – график по ден и час

График на дните с магнитни бури октомври 2023

Магнитни бури октомври 2023 график по дни

Влиянието на магнитните бури върху човека

Има много различни изследвания, в които учени от цял ​​свят потвърждават връзката между влошаването на благосъстоянието на хората и магнитните бури.

 

Бурите представляват най-голяма опасност за астронавтите, тъй като те са извън защитния щит на земната атмосфера. Те са изложени на риск да бъдат изложени на високи нива на радиация, което значително увеличава вероятността от развитие на рак.

 

И въпреки че сред научната общност все още няма консенсус относно ефекта на магнитните бури върху хората, именно в такива дни хората много по-често се оплакват от:

Влиянието на магнитните бури върху човека

Главоболие

Сънливост и безсъние

Общо влошаване на здравето

Напрегнатост

Нарушена концентрация

Проблеми с психологическото състояние (повишена тревожност, депресия, раздразнителност)

 

В дните на магнитни бури се увеличават посещенията на терапевти и кардиолози.

 

Какво препоръчват лекарите?

Магнитни бури октомври 2023

Поддържайте режим на сън (поне 7-9 часа на ден)

Поддържайте нормален дневен режим

Яжте добре и пийте достатъчно вода

Ходете на разходки на чист въздух

Намалете физическия и психо-емоционалния стрес

 

При влошаване на здравето или обостряне на хронични заболявания потърсете съвет от семейния лекар.

 

Този октомври обаче ще бъде сравнително спокоен по отношение на магнитни бури.

 

 

 

За да сведете до минимум последствията от природните явления, през този период е важно да наблюдавате диетата си, да ядете колкото е възможно повече пресни зеленчуци, плодове и билки, да пиете вода, да се разхождате на чист въздух и да избягвате силни емоционални изблици и физическа активност. Освен това, в опасните дни на октомври 2023 си е хубаво да откажете от лошите навици – алкохол, пушене, пиене на енергийни напитки. И опитайте да пиете по-малко кафе и силен чай.

 

Според експертите, всеки индивид има своя уникална граница на геомагнитна чувствителност. Някои хора никога не са чували за магнитни бури, други страдат доста от геомагнитните колебания, така че се опитват да се подготвят за тях предварително.

Неблагоприятни дни октомври 2023

Магнитни бури през октомври 2023 – влияние върху здравето

Всеки човек може да усети магнитни бури. Метеочувствителните хора трябва да бъдат особено внимателни през този период.

 

Магнитни бури през октомври 2023 г.- Как да се предпазите?

 

За да се предпазят от негативните ефекти на магнитните бури, които ще дойдат на Земята в резултат на плазмените емисии, за зависимите от времето хора е важно не само да следят състоянието и благосъстоянието си, но и да следят физическите показатели, включително кръвното налягане .

В тези опасни дни през октомври 2023 следвайте няколко прости препоръки:

Правете физическа активност.

Поддържайте здравословна диета.

Почивайте си и спете достатъчно.

Пийте повече чиста вода.

Не пийте алкохолни напитки или мазни храни.

Избягвайте стреса и тревожните събития.

Проверете съдържанието на домашния си комплект за първа помощ за необходимите лекарства.

 

75615

Similar Posts