Красота Стайлинг

Сияйна кожа: Как се постига този ефект и показател ли е за здраве – мнението на дерматолог

Сияйна кожа

Сияещата кожа е обект на гордост и завист. Защото грее ли, излъчва красота и здраве.  

Сияйната кожа е кожа, която изглежда осветена отвътре в определени области на лицето. Това са скулите, върхът и крилата на носа, междувеждието и брадичката.  

 

Здравата кожа има нормално pH, микробиом, микроциркулация и метаболизъм на клетъчно ниво. Произвежда колаген, еластин, липиди, себум. Достатъчно е овлажнена. Но в същото време може да няма желания блясък.

Защото най-често блясъка се осигурява от хидратиращи кремове и серуми с микрочастици злато, сребро и „подхранващи“ масла. Продукти за грижа с плътна структура, които създават тънък недишащ филм върху повърхността на епидермиса. Пудра, хайлайтър, коректор. В някои случаи има излишък на себум.

 

За да постигнат сияйна кожа, някои дами я овлажняват два пъти подред или с различни средства. Например крем плюс „овлажняващо“ масло. Но така се претоварва кожата.

Задачата на хидратиращия крем или серум е да предотврати загубата на влага от епидермиса през деня/нощта, да подсили хидролипидната мантия и да поддържа микробиомния баланс. Кремът се нанася точково върху бузите, челото, брадичката. Втриваме с леки масажни движения от центъра към периферията: от брадичката до ушите, от крилата на носа до скулите и слепоочията. И върху лицето трябва да се появи тънък, почти незабележим слой крем.

 

Задачата на „овлажняващото“ масло е да омекоти и успокои епидермиса. Поради факта, че маслото не се абсорбира напълно от кожата, например, блестящият блясък остава на бузите през целия ден. В дългосрочен план това може да доведе до разрушаване на хидролипидната мантия и дехидратация. Най-просто казано, кожата ще свикне с готовите липиди, нанесени върху нейната повърхност, които са вградени в липидно-епидермалната бариера и няма да се опитва да произвежда собствени.

 

Друг начин да направите кожата си блестяща е да приемате колаген като хранителна добавка.

Но тялото ни унищожава готовия капсулиран протеин, разграждайки го на аминокиселини. От тези аминокиселини след това той изгражда протеини по свое усмотрение, като ги насочва към мястото, където се наблюдава най-голям дефицит на протеини.

 

Ако наистина искате да имате блестяща кожа

 

Веднъж на всеки 10-14 дни ексфолирайте кератинизираните люспи на кожата с помощта на мек пилинг с киселини в състава

Почиствайте епидермиса сутрин и вечер с почистващ препарат

Използвайте овлажняващ серум с блестящ ефект

Периодично правете мезотерапия, биоревитализация – това са процедури, които овлажняват дълбоките слоеве на кожата, а не само роговия слой, като крем или серум

Периодично правете професионален пилинг, ултразвуково почистване, микротокова терапия, лазерно шлифоване

Станете привърженик на професионалния и домашен масаж

Правете чести разходки на чист въздух

Яжте плодове, ядки, зеленчуци, храни, богати на омега-3 киселини

Изберете декоративна козметика с блестящ ефект

 

Блясъкът на кожата е условен показател за нейното здраве и красота. Ако се грижите за нея и тя не блести това не е проблем.

235

Similar Posts