След като зелето втаса, след известно време започва да се образува сок. Дали е необходимо да го отцеждаме от зелето или не?
За да може зелето да ферментира добре и да се окаже вкусно, то трябва да бъде напълно покрито със саламура, именно в нея зеленчукът придобива необходимите качества.
Ако саламурата не е достатъчна, ще се появи плака и ще бъде невъзможно да яде. Това може да се случи по различни причини, сред които характеристиките на сорта кисело зеле, многото моркови, добавени към него и др. Ако зелето не даде сок по време на ферментацията, то просто се влошава, покрива се с цъфтеж, изсъхва и просто трябва да се изхвърли.
По време на ферментацията, ако зелето не е много сочно или част от саламурата изтече, трябва да се добави или саламура или преварена вода.
Саламурата, когато зелето е ферментирало правилно, в никакъв случай не трябва да се изхвърля. Това, което трябва да се отстрани, е пяната, която се образува в началото на ферментацията.
Когато отгоре на зелето се образува пяна и саламурата започне да изтича, надупчете зелето на няколко места – можете, примерно, да използвате дървена пръчка.
Съхранявайте сготвеното кисело зеле в хладилник или на хладно място.
2209