Във форма Здраве

Важни правила за приемане на лекарства

Правила за приемане на лекарства

Производителите на лекарствата описват подробно в инструкциите как да ги приемате правилно. Има обаче и общи правила, които не всеки познава. Да ги видим.

 

Дозировка на лекарствата

Не бива самостоятелно да се увеличава или намалява дозата на лекарствата. Лекарствата трябва да се приемат точно както е предписано от лекаря, дори ако имате подобрение.

Особено опасно е да се коригира дозата на антибиотиците. Това може да застраши антибиотичната резистентност. Тоест, бактериите ще се адаптират и следващия път антибиотиците няма да подействат.

 

Консумация на алкохол

Пиенето на всякакви алкохолни напитки по време на приема на лекарства е забранено. Именно тази комбинация, както обясняват от здравното министерство, предизвиква най-много усложнения.

Следете срока на годност

Винаги проверявайте срока на годност на лекарството, което ще приемате. В най-добрия случай хапчетата просто няма да помогнат и лечението ще бъде неефективно. А има и случаи, когато можете да причините непоправима вреда на тялото.

 

Не комбинирайте няколко лекарства едновременно

Само при условие, че тази комбинация от лекарства е предписана от лекар и ги пиете отделно, можете да си затворите очите за това правило. В противен случай това може да доведе до сериозни последствия. Дори безобидни лекарства след комбинацията могат да натоварят силно стомаха и черния дроб.

 

Лекарства с рецепта

Само лекар може да избере правилното активно вещество, честота и продължителност на приема, дози, които са ефективни и в същото време безопасни. Също така, само специалист може да определи дали лекарствата, използвани от пациента, са съвместими помежду си, за да се предотвратят възможни негативни последици.

Не забравяйте за тези важни правила, когато приемате медикаменти!

263

Similar Posts