Лайфстайл Любопитно

Защо неомъжените дами не бива да отглеждат теменужки

Защо неомъжените дами не бива да отглеждат теменужки

Растенията винаги са били обект на внимание и страст на много хора. Те имат красота и някаква магия, която може да повлияе на околната среда и здравето. Едно такова растение е теменужката или сентполията, придобила популярност като стайно растение поради своята непретенциозност и великолепен цъфтеж. Има обаче много митове и предразсъдъци, свързани с това цвете. Една от тях твърди, че неомъжените жени не трябва да отглеждат теменужки. Да видим дали този мит има основания.

 

Теменужки – стайни красавици

Теменужките или сентполиите идват при нас от топлите африкански земи само преди сто години, но през това време те спечелиха сърцата на хората. Има много различни сортове с уникални съцветия, които могат да украсят интериора и да внесат нотка на екзотика в него.

 

Защо теменужките не трябва да се отглеждат от неомъжени жени?

Сентполиите предизвикват много суеверия. Една от тях е свързана с това, че неомъжените жени не трябва да отглеждат тези цветя. Това вярване, както много други, има своите исторически корени. В миналото теменужките наистина са били свързвани с женствеността и са били символ на домашен уют.

 

Един от често срещаните признаци е свързан с факта, че теменужката може да ревнува и да изисква цялото внимание. Казват, че ако собствениците се грижат за нея, тя ще зарадва с изобилен цъфтеж, а ако бъде изоставена, ще донесе провал в личния живот.

 

Друго поверие гласи, че теменужките имат силна женска енергия, която може да повлияе негативно на мъжете и отношенията между влюбените. Естествено, няма научни доказателства за това, а дали да вярвате в тях, зависи от вас.

 

Полезни свойства на теменужките

Оказва се, че теменужките могат не само да украсят дома, те имат полезни свойства. Например, някои народни знаци твърдят, че белите сентполии са в състояние да облекчат безпокойството и страха, а червените имат магическата сила да привличат пари. Синята теменужка от своя страна вдъхновява креативните хора.

 

Също така, ароматът на теменужките прогонва мравките.

128

Similar Posts