Лайфстайл Полезно

Живи елхи на едро за една вълшебна Коледа

Живи елхи на едро

Нова година наближава. По това време хората винаги спорят каква елха да сложат – истинска или изкуствена. Обикновено същността на спора е нещо подобно: някои казват, че купуването на живи коледни елхи е вредно за околната среда, докато други не са съгласни с тях.

 

Не е толкова просто. Първо, дърветата, които се продават преди Нова година и Коледа, обикновено се отглеждат в специални стопанства. Точно такъв е случаят със СТРОБАЙЛС ЕООД, които имат засадени на собствени площи над 110 000 броя, предназначени за продажба, живи елхи на едро.

 

Второ, производството на изкуствени елхи като цяло вреди на околната среда много повече от изсичането на естествени. През 2009 г. канадската консултантска компания Ellipsos публикува подробно независимо проучване за въздействието върху околната среда на истинските и изкуствените коледни елхи.

Изследователите сравняват жизнения цикъл на двуметрови коледни елхи, отглеждани в плантация в Квебек и двуметрови изкуствени коледни елхи, произведени в Китай. Разбира се, проучват в детайли как производството, транспортирането и разпространението на коледни елхи влияят на човешкото здраве, климата, екосистемите и природните ресурси.

Взето е под внимание също и колко пестициди са използвани при отглеждането на естествени дървета, колко вредни емисии са изпуснати в атмосферата при производството на изкуствени коледни елхи и колко при транспортирането от магазина до купувача.

И знаете ли какво се оказва? Като цяло изкуствената елха е по-екологична от естествената само в един-единствен случай – ако човек я ползва 20 години!

Изследователите са пресметнали, че в Канада средно хората използват едно и също изкуствено коледно дърво за не повече от шест години.

Това е в Канада. Ами у нас? Едва ли е по-различно.

 

Затова ако искате да вредите по-малко на природата, по-добре си купете естествена елха, но гледайте да е от надежден производител.

Например, Greenpeace препоръчва закупуването на коледни елхи само от производители, които могат да издадат фактури за елхите и касови бележки. Ако сте търговец на дребно, може да се възползвате от добрите оферти за живи елхи на едро от СТРОБАЙЛС ЕООД! Те са свежи, красиви и със сигурност ще направят празниците ви невероятни!

 

Грийнпийс препоръчва да се купуват живи коледни елхи!

Да, точно така. Грийнпийс, както и канадските изследователи, смятат, че производството и изхвърлянето на пластмасови коледни елхи причинява много повече вреда на околната среда, отколкото отглеждането и продажбата на истински. Освен всичко друго, еколозите посочват факта, че докато живата коледна елха расте, тя абсорбира въглероден диоксид, а намаляването на парниковите газове в атмосферата забавя глобалното затопляне!

46

Similar Posts