Психология

12 прекрасни неща, които ще ви се случат, ако изберете да уважавате себе си

ако-изберете-да-уважавате-себе-си

„Ако уважаваш себе си, тогава и другите ще те уважават, а ако не уважаваш себе си, то и другите няма да те уважават.“

Ето какво ви очаква, ако изберете да уважавате себе си пред това да поставяте винаги някой друг на първо място.

Ще се отървете от всички хора, които постоянно нямат време за вас

Трябва се стремим да намираме време само за хората, които заслужават. Има отделни случаи, в които би могло да се прости на човек за невъзможността да дойде / да помогне или просто да говори с вас. Но ако това поведение се превърне в нещо обичайно, прекратете такива контакти. Не се превръщайте в човек, който заради хората, които не заслужават, е готов да остави всичките си дела и да отмени всички важни срещи.

Ще спрете да приемате извиненията на хора, които не променят действията си

Ако човек говори просто празни приказки и извинението му не е придружено от каквито и да било действия, ще се сбогувате с него. Думите сами по себе си не са достатъчни, за да променят поведението.

Ще спрете да уважавате хората, които не се отнасят с уважение към вас

Защо бихте уважавали хората, които не ви уважават? По-добре да отделяте времето си за тези, за които наистина имат значение.

Ще спрете да се оправдавате, когато смятате, че сте постъпили правилно

Не бива да се оправдавате на никого за начина, по който живеете. Ако действията ви не навредят на хората около вас, просто продължете да живеете така, както сте живели, без да се опитвате да спечелите нечие одобрение.

Ще започнете да приоритизирате себе си и желанията си

Любовта към самия себе си не е егоизъм. Такава любов се проявява преди всичко в грижата за вашето здраве и задоволяване на вашите собствени нужди и желания.

Ще започнете да намирате време за релаксация и хобита

Всеки от време на време трябва да бъде сам със себе си и да се посвети на това, което обича. Ще започнете да изрязвате пропуски, в които можете напълно да се отпуснете и да се разсейвате не само от работата, но и от хората около вас.

Ще премахнете всички негативи от живота си

Независимо дали става въпрос за песимистични хора, негативни разговори или други отрицателни влияния. Просто решавате, че не е нужно да отделяте времето си, за да се „храните“ с негативното и ще продължите напред, заобикаляйки всички лоши страни /или поне опитвайки се/.

Ще приемете своите недостатъци и слабости

Зад вашия успех и външно спокойствие се крие личност, която има свои собствени страхове, слабости и недостатъци. Някой има твърде голям нос, някой е недоволен от фигурата си, някой се срамува, че е прочел най-много 10 книги през целия си живот. Във всеки случай приемете недостатъците си и какво можете да направите, опитайте се да промените.

Ще спрете да се притеснявате, че някой не ви харесва

И какво, ако има някой, който тайничко ви мрази или завърта очи, когато се появите. Дори при голямо желание е невъзможно да угодиш на абсолютно всички. Ще разберете, че не можете да накарате човек да ви обича или да започне да ви уважава и спокойно ще приемете този факт, без да искате да губите времето и енергията си за безполезни опити да промените нещо.

Ще кажете „сбогом“ на токсичните хора

Токсичните хора не заслужават да бъдат част от живота ви. Опитайте се да се отървете от тях възможно най-рано, без да се чувствате виновни затова. Просто защото токсичните връзки съсипват живота на човека.

Ще се осмелите да говорите директно

Ако искате да откажете на някого искане, няма да измисляте оправдания за себе си, а директно да кажете „не“ на човека. Ще установите лични граници и няма да толерирате посегателството върху тях.

Няма да се тревожите за миналото

Миналото не може да се върне, нито да се промени – защо тогава да се тревожите за него, нито безкрайно да превъртате през определени ситуации и диалози в главата си. Ще разберете, че като си спомняте миналото, отнемате време от себе си в настоящето. Наслаждавайте се на живота, опитвайте се, рискувайте и не позволявайте на вашите спомени да ви пречат.

 

1933

Similar Posts