Любопитно

3 неща, които трябва да направите преди Великден

какво-да-направим-преди-Великден

Страстната седмица е най-важният момент за всички православни християни. Великият пост приключва и последните дни преди Великден са уникална възможност да се доближим до Господ, да се пречистим, да извършим благочестиви дела и да отделим време за размисли за собствения си жизнен път.

Да прочистим душата, тялото и всичко, което ни заобикаля

По време на Страстната седмица вярващите започват да подреждат нещата в живота си и в домовете си. Какво трябва да се направи?

Да се отвори пътя за божествена светлина в дома, отваряйки широко прозорците.

Да се дарят ненужните неща на нуждаещите се, а счупените – да се изхвърлят. Това важи особено за счупените съдове и огледала –  тези неща нямат място във вашия дом.

Да се отдели време за молитва.

Да премахнем негативните мисли и да се покаем

Освобождаването от лошите мисли е необходимо условие за Великия пост. Отрицателното не се ражда веднага в душата. Просветени твърдят, че започва винаги с някакъв предлог, но човек е свободен да го приеме или отхвърли.

Ако сте се поддали и сте допуснали негативното да се настани във вашите мисли, то със сигурност ще намери своя изход и ще се изрази и в действие. Затова лошите мисли трябва да бъдат изкоренени напълно. Тоест, да са незабавно прогонени още при самото им появяване. Без никакъв компромис.

Преди Великден е важно също и покаянието. То е свързано с дълбоко разбиране на преживяното и осъзнаване на необходимостта, за да се изхвърли от дълбините на сърцето онова, което може да лежи там с години и да затлачва съзнанието.

Четене на Евангелието

Преди Великден е важно да се отдели малко време на Евангелието, както и да си  спомним земния живот на Христос. Страстната седмица е време да помислим за страданията му и да мислено да следваме Божия Син по неговия скръбен път.

Всички тези неща са важни за пречистването ни и започване на нов, по-щастлив и съзидателен живот.

2227

Similar Posts