Във форма Здраве

5 предупредителни признака на преддиабетно състояние, които всеки трябва да знае

Всяко заболяване издава различни предупредителни признаци и симптоми. Често уриниране, прекомерна жажда, изтръпване на ръцете и краката, са едни от най-често срещаните предупредителни признаци за развитие на диабет тип 2.

Освен най-честите симптоми, които тялото ни издава, има и още много, които дават ясен знак, че нещо не е наред с нивата на кръвната захар.

 

И така, ето симптомите при диабет, които никога не трябва да пренебрегвате.

  1. Хъркане.

Хората, които хъркат, са по-склонни и податливи към стресови ситуации, които оказват влияние върху нивата на кръвната захар – повишават я. Изследванията показват, че половината от хората с диабет от 2-ри тип имат проблеми със съня. Докато друго проучване установило, че 23 % от пациентите, които са имали проблеми с хъркането, по-късно са били диагностицирани с диабет. За това, е силно препоръчително да си проверите, сутрин на гладно, нивата на кръвната захар и да разберете дали страдате от това заболяване.

  1. Дерматологични проблеми.

Следете за появата на тъмни петна по кожата около лактите, ставите и по задната част на шията. Това също е признак, че нивото на кръвната ви захар се е повишило. Макар че, появата на пигментни петна по тялото е въпрос на генетика или хормонален дисбаланс, някои учени твърдят, че това може да е и признак на диабет.

  1. Промени в слуха.

Това е незабележим признак на диабет. Ако изпитвате затруднения, да чуете приятелите си, докато си говорите, или често увеличавате звука на телевизора, повече от нормалното, това също може да е симптом на диабет тип 2.

  1. Подобряване на зрението.

Свалянето на очилата за четене често не е добър знак, колкото и странно да ви звучи. Някои пациенти, които поддържат високи нива на кръвна захар, съобщават, че изведнъж зрението им се е подобрило и че са спрели да използват очилата за четене. Междувременно, когато стойностите на инсулина се нормализират, те отново са изпитали необходимост от очилата си. Въпреки, че не са направени официални изследвания, които да потвърдят това, някои лекари твърдят, че подобреното зрение е тясно свързано с появата на диабет.

  1. Сърбеж.

Диабетът пречи на нормалното кръвообращение, което води до сърбеж и суха кожа. Не трябва да се срамувате от това. Някои от пациентите с диагноза диабет се оплакват от сърбеж по ръцете и краката.

Лекарите трябва да вземат под внимание тези симптоми. Онези от вас, които имат от гореизброените симптоми, трябва да се консултират с лекар, възможно най-скоро. Диабетът е сериозно състояние, за което всеки трябва да бъде добре информиран.

 

3175

Similar Posts