Психология

6 навика, които правят хората щастливи

Правят хората щастливи

Не съществува вълшебство, което да ви помогне да промените живота си на 180 градуса за кратко време. Ако искате да станете по-щастливи, бъдете готови да работите усилено върху себе си.

Всеки ден,без да забележите, вършите неща, които са много разрушителни за психичното ви здраве. Преглеждането на социалните мрежи на всеки пет минути, отказът от здрав сън, замяната на закуската само с кафе, общуването с токсични хора – нищо от това не ви прави по-щастливи.

От друга страна, има навици, които ще ви помогнат да допринесете за вашето благополучие всеки ден. Това са нещата, които психолозите препоръчват да добавите към живота си, за да получавате радост и удоволствие от всеки ден.

Ценете приятелството

Тим Боно, преподавател по психология и мозъчни науки във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, отбелязва, че приятелството и топлите отношения са приоритет за него. Ако някаква работа му пречи да се срещне със семейството и приятелите си, той ще се опита да промени графика си, за да не загуби възможността да прекара време с любимите си хора.

Щастието не се състои в пари, слава или упорит труд. Това, което носи радост на хората, е способността да влизат в положителни взаимоотношения и да дават и получават любов и грижа.

Бъдете благодарни

Тук не става въпрос да благодарите на касиерката в магазина или на човека, който ви е задържал вратата, въпреки че това със сигурност също не е лоша идея. Психолозите обаче препоръчват по-често да си задавате въпроса: какво хубаво ми се случи през изминалата седмица? За какво мога да съм благодарен днес?

Причината за радост може да бъде или важно събитие като повишение в работата, или просто вкусна вечеря – тук няма грешни отговори. Можете дори да опитате да водите „дневник на благодарността“.

Отървете се от негативизма в живота си

Уви, първо сме склонни да обръщаме внимание на лошото и негативното, а не на нещо хубаво и позитивно. Въпреки че има достатъчно причини в света за да бъдем разстроени или ядосани, ние също добавяме още негативност към живота си. Например, помислете за какво се абонирате в социалните мрежи, какви новини сте свикнали да четете.

Разбира се, никой не иска от вас да се изолирате напълно от всичко лошо. Въпреки това се уверете , че поддържате баланс и хармония между положителните и отрицателните емоции.

Спортувайте и учете нови неща

Лекари и психолози редовно говорят за ползите от физическата активност. Тренировките помагат да поддържате тялото си в добра форма и да подобрите психическото си здраве. В идеалния случай обаче психолозите също съветват да изберете и някой вид обучение, което ще ви достави истинско удоволствие.

Следвайте вашите ценности

Всеки човек има свой мироглед, свои собствени идеи за това кое е добро и кое е лошо. Много е важно да свържете истинските си ценности с поведението си.

Смятате ли, че вашите ценности са доброта и дружелюбие? Опитайте се всеки ден да правите нещо, което потвърждава тези ценности: помогнете на колега, усмихнете се на непознат, подкрепете приятеля си. Така ще направите голяма крачка към по-хармоничен живот.

Избягвайте неползотворни дейности в свободното време

Разбира се, всички ние трябва да отделим време за почивка. Но алкохол в големи количества, гледане на телевизия, хазарт – всичко това трудно може да се нарече добра, качествена почивка.

Често хората прибягват до тези забавления, за да откъснат мислите си от лошото. Така обаче само бягате от проблемите, а не ги решавате. Съществена част от благополучието е да изпитате цялата налична гама от емоции, включително негативни, и да си дадете възможност да ги изживеете докрай.

14

Similar Posts