Във форма Здраве

6 признака, че остарявате по-бързо от обичайното

6 признака че остарявате по-бързо от обичайното

Стареенето е част от живота и трябва да се примирим с това. То е комплекс от биологични промени, които се случват с естественото развитие през целия живот.

Понякога обаче се случва по-бързо, отколкото трябва. Ето и знаците, които го доказват.

 

6 основни признака, че остарявате по-бързо отколкото би трябвало

Хронична болка и възпаление

Един от основните признаци на преждевременно стареене може да се счита за хронична болка и възпаление, които за повечето хора са станали част от ежедневието. Дори нездравословната храна може да причини възпаление. Има проблеми в работата на стомашно-чревния тракт, нарушения в изхождането.

Факт е, че с течение на времето не само количественият състав, но и разнообразието на чревната микрофлора намалява. Това води до редица проблеми не само в стомашно-чревния тракт, но и в ендокринната и имунната система (повече от 90% от имунните клетки са в червата). Нарушава се и усвояването на хранителни вещества, витамини, микроелементи.

 

Загуба на мускулна маса

Мускулната маса започва да намалява около 30-годишна възраст, като този процес се ускорява с възрастта. Има няколко причини за загубата, включително намаляване на производството на хормони, намаляване на броя на мускулните клетки. Този естествен процес може да бъде ускорен от лоша диета, липса на движение и някои лекарства.

 

Промяна във външния вид на кожата

Един от най-забележимите признаци на стареене е промяната във външния вид на кожата. С възрастта тя става по-тънка и по-малко еластична, което води до бръчки, възрастови петна и сухота. Ако добавите към това външни фактори, като влиянието на слънцето и пушенето, тогава този процес е още по-бърз.

 

Костите стават по-слаби

Има скованост на движенията – с възрастта става трудно да се извършват онези действия, които по-рано са се извършвали с лекота. Има болки в мускулите и ставите, последните губят своята подвижност. Тонусът на мускулите и тъканите също намалява, това засяга не само работата на опорно-двигателния апарат, но и пикочно-половата и сърдечно-съдовата система. Няколко фактора могат да допринесат за този процес, включително липса на упражнения, лоша диета и определени заболявания.

 

Косопад

Косата започва да пада в големи количества. Загубата на коса е нормална част от процеса на стареене, но загубата на твърде много коса може да означава, че остарявате по-бързо, отколкото е необходимо.

 

Неспокоен сън

Сънят има голямо влияние върху нашето състояние. Възрастните хора имат разместени фази на съня – фазата на дълбокия сън е много кратка, а първата фаза на съня е увеличена. Възрастните хора не спят спокойно, често се събуждат посред нощ и след това дълго време не могат да заспят.

295

Similar Posts