Във форма Здраве

6 признака за развитие на плесени в тялото – болести и симптоми

признаци за развитие на плесени в тялото

 Плесенът (мухълът) може да причини сериозни здравословни проблеми, когато присъства във вашия дом или на работното ви място. Плесенът е по-често срещан в климатичните поясни с висока влажност и валежи, защото именно влагата създава отлична среда за неговото развитие.

Мухълът расте поради секрецията на спори. Те са твърде малки, за да се видят с просто око, така че за съжаление ги вдишваме и те попадат в дробовете ни. Ние също можем да влезем в контакт с него, чрез кожата си. Например, ако докоснете повърхност с невидима за окото плесен и след това се докоснете по лицето или имате открита рана. Веднъж попаднал в тялото, мухълът причинява здравословни проблеми, които може да наподобяват болест.

6 признака за плесен в тялото:

  1. Мускулна болка, която не е с произход от натоварване.

Необяснимата мускулна болка, която не е причинена от мускулна активност, е един от признаците на мухъл. Мускулната болка може да бъде навсякъде по тялото. Мускулни крампи до остра, силна, болка също могат да бъдат част от признаците.

  1. Потрепване, изтръпване или мравучкане.

Това усещане за изтръпване и „иглички“ по тялото, може да бъде симптом на заболяване, дължащо се на плесен.

  1. Потиснато настроение.

Учените, които изучават болести, свързани с плесените, са установили, че домовете с повишена влажност, засягат живущите в тях хора и тяхното настроение. Съществува невидима връзка между влагата у дома, мухълът и симптомите на депресия. Психичните заболявания и връзката в такива условия на живот не е никак изненадваща.

  1. Проблеми с храносмилането.

Гадене, диария, коремни болки и липса на апетит, са само някои от храносмилателните симптоми предизвикани от мухъл. Въпреки че, тези симптоми могат да ви принудят да ядете по-малко, следователно да загубите от кг.-те си, повишаването на тегло, всъщност е много вероятен признак на заболяване от плесени.

  1. Проблеми с дишането.

Най-често пациентите съобщават за затруднено дишане. В неотдавнашно изследване на връзката между мухъл и медицински заболявания, учените посочиха някои от респираторните заболявания, свързани с излагането на плесени, те включват: астма, алергичен ринит, алергична бронхопулмонална аспергилоза, синузит и свръхчувствителен пневмонит.

  1. Повишена чувствителност на очите и главоболие.

Зачервени очи, сърбеж или замъглено зрение, могат да бъдат свързани с влиянието на мухъла върху здравето ни. Някои хора са податливи към плесени, при проява на алерген, което подтиква имунната им система да работи по-усилено, когато са изложени на влияние. Ако симптомите ви са подобни на сенна хрема или сезонни алергии и са придружени от главоболие и други симптоми, посетете вашия лекар и подробно обяснете ситуацията.

737

Similar Posts