Психология

6 съвета, които ще ви помогнат да се справите с хорската злоба

Как да се справите с хорската злоба

„Не приемайте нищо лично. Това, което другите казват и правят, е проекция на собствената им реалност, собствената им мечта. Когато сте имунизирани срещу мненията и действията на другите, няма да станете жертва на ненужни страдания.”

Дон Мигел Руис, духовен учител и автор на книги.

Живеем в свят, в който негативните емоции на хората надделяват над положителните. Днес хората рутинно използват злобни думи, когато говорят един за друг. Ние проектираме своята несигурност, ревност, омраза върху тези около нас и така създаваме негативна среда. От своя страна тази негативност намалява нашата вътрешна сила.

Да, по-лесно е да се каже, отколкото да се направи. Но ето 6 правила, които ще ви помогнат да да не приемате всичко лично.

 

Запомнете, че не става въпрос за вас, а за хората

Хората не осъзнават най-дълбоките си страхове, несигурност и продължават да проектират най-дълбоките си желания, вътрешни конфликти и борби върху другите.

Те не разбират, че проблемът е вътре, а не отвън. Но е сравнително по-лесно да отразяваме нашите несъзнавани желания върху другите, отколкото да ги срещнем в упор. И че повечето неща, които хората казват и правят, имат малко или нищо общо с хората, които „описват“, но имат много общо с това кои са те и техните вътрешни борби.

Думите, идеите, мислите и поведението на хората са повлияни от техния минал опит и тяхното безсъзнание. Думите им не описват хората, които „атакуват“, нито разкриват кои са останалите. Но по-скоро разкриват болката, страданието, мрака, които присъстват в тях.

 

Не обръщайте внимание на коментари, адресирани до вас

Във всяка мисъл има сила на сътворение. Колкото повече се спирате на негативното, толкова повече то пречи на психичното ви здраве.

Изключително важно е да не се спирате на негативните неща, които хората казват за вас. Напротив, опитайте се да интернализирате положителните думи, с които ви обсипват вашите доброжелатели. Защото думите са много мощен инструмент за въздействие върху някого. А негативните приказки могат да отровят сърцето, ума, тялото и живота ви.

 

Просто бъдете себе си

Признайте, че никой не ви познава по-добре от вас. Всички мисли и заключения, които хората имат за вас, са точно това, което ви приписват. Но това не може да промени кой сте. Затова никога не поставяйте мнението на другите за вас над собственото си мнение за себе си.

Бернар Барух го е казал прекрасно:

„Бъдете себе си и кажете това, което чувствате, защото тези, които имат против, нямат значение, а тези, които имат значение, нямат нищо против.“

Не забравяйте, че ваш дълг е да бъдете верни на себе си, да приемете всичките си недостатъци и да си осигурите любовта, която заслужавате. Ако имате начертан път пред себе си, следвайте го. Не чакайте другите да дойдат. Ако някои хора не са съгласни с начина ви на живот, това е техен проблем, а не ваш.

 

Помнете, че това, което другите хора мислят за вас, не е ваша работа

В Дао Те Чинг (500 г. пр. н. е.) има една прекрасна фраза, която гласи: „Грижи се за одобрението на хората и ще бъдеш техен затворник“.

Веднага щом започне да ти пука какво мислят другите за теб и щом започнеш да търсиш тяхното одобрение, като приемаш всичко лично, ти веднага ставаш техен роб; ставаш техен затворник.

Вие сте свободен човек, който е свободен да мисли, свободен да говори и да върви към мечтите си. Не позволявайте на никого да ви поставя в това положение.

Напомняйте си често, че това, което другите правят или казват за вас, не е ваша работа. По-скоро може да каже много за това кои са те. Техните негативни думи не съсипват имиджа ви, те ги разрушават.

 

Не си губете времето и енергията

Колко време и енергия сте готови да отделите, опитвайки се да разберете защо определени хора не ви харесват?

Ако си зададете този въпрос, стигнете по-далеч и запитайте себе си: Аз харесвам ли се?“

И след като получите утвърдителен отговор, сте готови да се изправите абсолютно пред всичко.

Правим фундаментална грешка, когато се фокусираме върху негативното по наш адрес, вместо да се фокусираме върху тези, които ни обичат. Предпочитаме да се фокусираме върху това защо някои хора не ни харесват. И това е огромна грешка.

Защото, правейки това, ние не само губим ценното си време и енергия, но и тровим ума, тялото и душата си, а това не си струва.

 

Осигурете спокойствие за най-висшата си цел

Игнорирайте онези неща, които не са предназначени да ви донесат мир, радост и щастие в живота ви. И се фокусирайте върху онези неща, които изпълват сърцето ви с любов. Осигурете спокойствие за най-високата си цел в живота и не позволявайте на никого или нищо да й пречи.

Всеки път, когато се сблъскате с труден човек или ситуация, запитайте се: „Как мога да се справя с това, без да наруша вътрешната си хармония?“

И се уверете, че действате само по начин, който поддържа състояние на вътрешен мир и спокойствие.

1317

Similar Posts