Във форма Здраве

7 мита за астигматизма – най-честата причина за зрителни увреждания

Митове за астигматизма

Астигматизмът е най-честата причина за лошо или намалено зрение. Според статистиката, всеки четвърти човек на земята има това заболяване. Офталмолозите разбиват често срещаните митове за развитието и лечението на астигматизъм.

 

Как да разберете, че вие ​​или вашето дете имате астигматизъм, дали работата на компютър влияе върху неговото развитие и дали е необходимо да носи очила?

 

Мит №1: Астигматизмът се появява при хора, които работят много пред компютъра

Обикновено лещата и роговицата на окото имат идеална сферична повърхност. Благодарение на това светлинните лъчи се фокусират върху ретината в една точка и получаваме ясен, ярък образ. При астигматизма роговицата и/или лещата имат неправилна, леко сплескана форма — нещо като пъпеш или американска футболна топка. Следователно, лъчите на светлината се фокусират върху ретината не в една точка, а в няколко точки наведнъж (някои зад или пред ретината, други върху ретината), създавайки ефект на замъгляване.

 

Астигматизмът може да бъде вроден или придобит.

 

Какво се случва, когато работите дълги часове пред компютъра?

Цилиарните мускули са пренапрегнати, кръвоснабдяването се забавя, пигментният епител е изчерпан, защото мигаме много рядко. Това може да доведе до развитие или прогресия на късогледство (често „добавка“ към астигматизъм), синдром на сухо око или синдром на компютърно зрение.

 

Придобитият астигматизъм възниква поради:

Нараняване на очите

Изгаряния на роговицата

Увреждане на клепачите

Кератоконус

Прехвърляне на възпалителни офталмологични заболявания (кератит)

Хирургическа интервенция

Дегенерация на ретината – невъзпалителни лезии на роговицата в резултат на бери-бери, наранявания и операции и свързани с нарушаване на прозрачността на различни слоеве на роговицата

Така че във всеки случай компютърът, подобно на други съвременни устройства, не участва в развитието на астигматизъм.

 

Мит №2: Астигматизмът е асимптоматичен

Развитието на астигматизъм се доказва предимно от постоянно замъгляване на зрението, усещане за двойни изображения. Впоследствие се появяват симптоми като:

Парене

Зачервяване

Чувство на болка и умора

Главоболие

 

Такива симптоми се появяват например при многочасова работа на компютъра, но след добра почивка, зрителна гимнастика и сън те изчезват. При астигматизъм горните симптоми стават неразделна част от живота на човек, независимо от зрителното натоварване.

 

При децата астигматизмът се развива по същия начин, както при възрастните. Децата обаче не придават значение на тези промени, те не винаги могат да обяснят на родителите си какво точно чувстват. При състояния на вроден астигматизъм замъгляването на изображенията може да се счита за обичайно, нормално явление.

 

Вроденият астигматизъм е генетично обусловена патология, следователно, ако някой във вашето семейство има това заболяване, проверявайте зрението си и зрението на децата ежегодно.

 

 

Мит #3: Астигматизмът изисква да носите очила до края на живота си

Днес астигматизмът може да се коригира с:

Меки контактни лещи

Ортокератологични или нощни контактни лещи

Хардуерно лечение

Лазерна корекция на зрението

Рефрактивна замяна на лещата с мека вътреочна леща

Склеропластика

Имплантиране на факична леща и др.

Следователно, с астигматизъм не сте принудени да носите очила или контактни лещи през целия си живот.

 

Мит №4: Астигматизмът може да се излекува с упражнения за очи

Гимнастиката или йога за очите изпълнява няколко важни функции:

 

Отпуска зрителните мускули, които са пренапрегнати при работа с компютър или телефон.

Подобрява кръвоснабдяването на очите, така че всички структури на окото да получават хранителни вещества в достатъчни количества и своевременно.

 

Насърчава възстановяването на слъзния филм, предотвратявайки развитието на синдрома на сухото око.

 

Увеличава работата на мозъка, който също има нужда от почивка.

 

Следователно, гимнастиката за очите има положителен ефект върху работата на зрителните мускули, слъзните канали, микроциркулацията на кръвта. И тъй като астигматизмът се развива в резултат на промяна във формата на роговицата или лещата, никакви упражнения няма да помогнат тук. Понякога както роговицата, така и лещата имат неправилна форма. Но астигматизмът на роговицата, като правило, се диагностицира по-често от астигматизма на лещата.

 

Мит №5: Носенето на очила не може да спре развитието на астигматизъм

Астигматизмът с нарастваща миопия трябва и може да бъде коригиран, както при възрастни, така и при деца. Поради това индексът на прогресия на миопията намалява, зрението се подобрява, което е важно за ученето и развитието.

 

Мит №6: Ако имате астигматизъм, трябва да носите малко по-слаби очила, за да „работи“ окото

При астигматизъм не е необходимо да носите по-слаби очила, тъй като те не спират астигматизма, но подобряват зрението и забавят прогресията на късогледството. Човек вижда по-ясно и ярко, по-лесно и по-удобно възприема информация от околната среда.

 

Мит №7: Астигматизмът се развива след 50-годишна възраст

Много очни заболявания се развиват след 50-годишна възраст, като катаракта и глаукома. Това се дължи на стареенето на всички структури на окото и на целия организъм като цяло. Но астигматизмът е изключение от правилото. Може да се появи на всяка възраст, както при деца, така и при възрастни.

 

Ето защо, ако се появят някакви промени – замъглено зрение, болка, парене, зачервяване, потърсете съвет от офталмолог възможно най-скоро. Златното правило – проверявайте очите си всяка година, независимо от възрастта, качеството на зрението, генетичната история, професията или нещо друго.

259

Similar Posts