Във форма Здраве

7 признака, че нервната ви система е изтощена

Нервната ви система е изтощена

Как умствената умора се различава от физическата. Ето седем признака, че нервната ви система е уморена и изтощена.

Когато буквално нямате сили за нищо, а близките ви и дори вътрешният ви критик се възмущават, не си затваряйте очите за такова състояние.

 

Психолозите обясняват, че психическото изтощение на нервната система е съвсем реално състояние на нервните влакна и невроните. Причините са много – от ежедневно претоварване с житейски задачи до общ тревожен фон, до депресиращи новини.

 

Признаци, че нервната система е уморена и изтощена

 

Сънят не помага

Поради превъзбуждане на симпатиковата нервна система сънят обикновено се разпада: не можем да спим или се събуждаме на всеки час. Или се събуждахме в 3 сутринта и лежим до сутринта, а след това цял ден ни е криво.

 

Преяждане или смесване на странни вкусове

Ако не спите достатъчно, мозъкът изисква да компенсира преумората с глюкоза. Случва се също така да започнем да ядем странни неща в необичайни комбинации: торта с наденица, мармалад със заквасена сметана, като предимно залагаме на мазно и сладко.

Появява се безпокойство

Струва ни се, че е невъзможно да оставим нещо, невъзможно е да слезем от тази въртележка дори за час. Защото така или иначе не можем да направим нищо и ако спрем, определено ще изостанем.

 

През цялото време изглежда, че времето ти изтича

Ако ви се струва, че бихте добавили още 5-6 часа на ден и ще имате време за всичко, това е симптом, че просто нямате достатъчно сили.

 

„Замръзване“ за дълго време в състояние на спряна анимация, наричайки го мързел и отлагане

Всъщност умореният мозък просто се изключва за някои моменти, за да не изгори. Или от изтощение не може да вземе решение за приоритетите: какво да направете първо, какво по-късно, кое е по-важно, кое не е важно.“

 

Чувство на неадекватност и вина

Ако постоянно се тревожите, че сте неуспешни и неефективни, всъщност психиката ви просто е изтощена.

И вече сте толкова уморени, че нервните клетки са станали като стари скъсани панталони.

 

Ако нямаме сила, как да си помогнем?

Първото нещо, което помага, е да разпознаем тази умора като реално състояние. Трябва да спрем вътрешната въртележка. Признайте, че нервната тъкан по принцип може да бъде изтощена по същия начин като мускулната тъкан.

Това е първата стъпка. След това започнете програма за релакс. Ако е възможно, откъснете се за малко от работа, отделете време за себе си – спане, посещение на салон за красота, масаж – неща, които ще ви помогнат да релаксирате.

Ето и още конкретни съвети как да възвърнете енергията си.

1408

Similar Posts