По време на екстремни горещини е важно да адаптирате вашата диета и хранене, за да поддържате здравето и да осигурите оптимална хидратация. Диетолог посочи списък с храни, които трябва да бъдат предпочитани.
Чести и малки хранения
Според експерта, в горещините е по-добре да се храните на малки порции. Това трябва да се прави по-често, за да не се претоварва тялото и да се избегне чувството на тежест в стомаха.
Това ще помогне за поддържане на енергия и ще избегне дискомфорта от преяждането.
Три основни хранения
Ако предпочитате традиционна диета с три хранения на ден, можете да продължите с нея през горещото време.
Важно е да избягвате преяждането и да пиете достатъчно вода през целия ден, за да останете хидратирани и здрави.
Лека вечеря
Яжте лека вечеря, особено в горещите дни. Приемането на тежка храна вечер може да затрудни заспиването и да повиши телесната температура, което не е желателно при високи температури навън.
Какви продукти са с приоритет?
Сочни плодове и зеленчуци
Диня, краставици, домати, горски плодове, праскови и други подобни храни помагат за хидратацията.
Леки протеини
Пиле, риба, морски дарове и варива – тези храни са по-лесно смилаеми и не създават усещане за тежест.
Цели зърна
Тези храни осигуряват енергия и са с високо съдържание на фибри, което помага за храносмилането.
Воден баланс
Важно е да пиете вода през целия ден, дори и да не сте жадни.
Препоръчително е да пиете поне 2-3 литра вода на ден, в зависимост от активността и външната температура.
Ограничете алкохола и кофеина
Такива напитки могат да допринесат за дехидратация.
Включете в менюто си засищащи храни – варива
Те съдържат много протеини и фибри, което ви помага да се чувствате сити по-дълго.
Ядки и семена
Тези храни са богати на мазнини и протеини, които също допринасят за дълготрайно усещане за ситост.
Избягвайте пикантни и мазни храни
Тези храни могат да причинят дехидратация и силен дискомфорт.
Яжте бавно и дъвчете старателно
Именно този навик ще спомогне за по-доброто храносмилане и усвояване на хранителните вещества.
Избягвайте преяждането
Смилането на храната изисква енергия и произвежда топлина. По-специално, когато тялото се опитва да се охлади в горещ ден, допълнителната топлина от смилането на храната може да претовари терморегулаторната система, което затруднява това.
Диетологът отбеляза още, че намаленият апетит по време на необичайни горещини е нормално. Пълното избягване на храна обаче може да доведе до редица негативни последици: енергиен дефицит на хранителни вещества и намалена хидратация.
48