Цветен рай

Как да отглеждаме фрезия у дома

фрезия у дома

Фрезията е много капризна, когато се отглежда на закрито. Пълният цъфтеж може да бъде постигнат само чрез познаване на спецификата на отглеждането на растенията, правилната подготовка на посадъчния материал.

Осветление и местоположение

Растението расте добре на светло място, но не и на пряка слънчева светлина. Най-добрият вариант за поставяне на цвете е перваз, с изглед на югоизток или югозапад. В обедните часове на слънчевите дни фрезията трябва да бъде засенчена.

По време на освобождаването на цветоносите, растението се нуждае от 12-14 часа дневна светлина. През зимата такива условия могат да бъдат осигурени само с помощта на допълнително осветление с флуоресцентни лампи или фитолампа.

 фрезия у дома

Температура

Когато се появят първите издънки, растението се нуждае от температура от + 20˚С.

Фрезията не понася добре температурните колебания. Критичните стойности за цвете са + 3˚С и + 25 С. При такива условия пъпките се сбръчкват и цъфтежът не настъпва.

фрезия у дома-отглеждане на фрезия вкъщи

Въздух и влажност

Фрезията обича високата влажност. Ако се държи на первазите на прозореца над отоплителните радиатори, растението трябва да се пръска ежедневно с пулверизатор. По-добре е да правите това вечер. Можете да инсталирате контейнери с вода до растението.

фрезия у дома-отглеждане на фрезия вкъщи-почва и субстрат

Почва и саксия

За засаждане са подходящи керамични или глинени саксии с диаметър 12-15 см и дълбочина 15 см. Не трябва да ползвате тесни дълбоки съдове за засаждане, луковиците на фрезия се засаждат на 5-7 броя в една саксия. Дълбочината от 15 см е достатъчна, за да не вкисне почвата.

Можете да си купите почва за засаждане в готов вид в специализиран магазин или да я подготвите сами – трябва да е лека, влага и дишаща. Фрезията предпочита неутрални (рН 6–6,5) почви.

фрезия у дома-отглеждане на фрезия вкъщи-почва и субстрат

Компоненти на субстрата от фрезия:

листа – 35%;

хумус – 25%;

торф – 20%;

пресят пясък – 20%;

50 г дървесна пепел;

50 г костно брашно за насищане на почвената смес с калций.

Доломитовото брашно се добавя към киселата почва. Като дренаж се използват вермикулит, експандирана глина или малки камъчета.

Важно! Фрезията не понася застояване на закисляване на водата и почвата. Почвената смес в състава му трябва да е ронлива, да не се слепва на бучки.

фрезия у дома-отглеждане на фрезия вкъщи т (1)

3657

Similar Posts