Психология

Как да се предпазите от негативизъм и да запазите здравето си, без да използвате магически ритуали

Как да се предпазите от негативизъм и да запазите здравето си

Животът на всеки човек е пълен както с приятни неща, така и с неприятности, негативни събития и недружелюбни хора. Всичко това не се отразява добре на енергията и здравето ни. Как да се предпазите от околния негативизъм и да намерите духовна хармония без използването на специални ритуали и амулети?

 

Винаги действайте според съвестта си и правете добро

Да действаш почтено и да правиш добро са умения, които всеки човек може да развие, ако осъзнае колко са важни за поддържането на енергийното здраве. За да направите това, просто трябва да спрете всеки път, когато сте изправени пред избор, да се вслушате в съвестта си и да се запитате дали постъпвате правилно. Опитайте се да се поставите на мястото на другия и си представете как бихте искали да се отнасят към вас.

 

Търсете възможности да помагате на други хора и да правите добро. Може да е много незначително действие за вас – усмивка, добра дума, състрадание, но в този момент може да се окаже изключително важно за друг човек.

Бъдете отговорни за всяко свое действие и никога не наранявайте други хора, животни и не нанасяйте вреда на околната среда.

Ценете това, което имате и винаги бъдете благодарни за това, което получавате. Учете се от други хора, които постъпват според съвестта си и правят добро.

 

Опитайте се да избягвате негативни хора

Може да бъде доста трудно да избегнете напълно контакта с неприятни хора, особено когато те са ваши колеги, съседи или роднини. Но винаги можете да минимизирате тази комуникация или да поставите лични граници.

Определете къде свършва вашето пространство и започва нечие друго, съсредоточете се върху положителното, за да намалите влиянието му върху живота ви, не се намесвайте в конфликти, не реагирайте на негативизма. Това ще ви помогне да запазите положителната енергия и да създадете надеждна защита за нея.

Ако изпитвате затруднения с това и вниманието на негативните хора към вас е твърде натрапчиво, потърсете помощ от терапевт.

 

Не обръщайте внимание на мнението на другите

Спрете да обръщате внимание на мненията на другите може да бъде доста трудно, особено ако сте чувствителни към мненията на другите хора. Въпреки това, за да запазите енергийното си здраве, си струва да опитате.

Като начало е важно да определите ценностите си и да разберете какво е наистина важно за вас в живота – това ще ви помогне винаги да вземате правилните решения.

 

Приемете себе си такива, каквито сте, не се опитвайте да се харесате на всички около вас и никога не се сравнявайте с другите. Помнете, че всеки човек е уникален и имате право на собствено мнение и личен житейски път.

Мненията на другите хора трябва да се третират с уважение, но те не трябва да определят живота и действията ви. Не търсете потвърждение от другите, за да сте сигурни, че сте прави, действайте само според вътрешното си убеждение.

 

Борба със завистта

Завистта е много трудно чувство за много хора и може да повлияе негативно на живота ви и способността ви да се наслаждавате на постиженията си.

Ако завиждате на някого, опитайте се да разберете причината за завистта. Може би това е свързано с нечий друг успех или постижение или с чувство за малоценност от ваша страна. Това разбиране ще ви помогне да разработите правилната стратегия.

 

Фокусирайте се върху благодарността за това, което имате в живота, научете се да оценявате собствените си постижения. Ако не сте доволни от тях, поставете си цели и постепенно работете към тях. Така ще се почувствате по-уверени и ще се отървете от завистта на другите.

 

Научете се да прощавате

Прошката е сложен процес, който може да бъде много болезнен, но е важен за вашето емоционално и духовно здраве.

Прошката не означава да забравите или да приемете действията на другия човек, който ви е наранил. Това означава освобождаване от гнева и осъждането.

 

Опитайте се да се поставите на негово място и да разберете мотивите му.

Прошката не изисква непременно извинение от другия човек. Това е ваше решение и то има за цел единствено да освободи вас от негативните емоции и да ви позволи да продължите напред.  

819

Similar Posts