Във форма Здраве

Как да се събудите в 6 сутринта в страхотно настроение: 3 експертни съвета

Как да се събудите лесно и в настроение

За някои е по-лесно да стават с петлите, за други дори пладне им се струва крайно рано. Но всеки трябва да се събужда в 6-7 часа сутринта, независимо от биоритмите си. За да помогнат на совите, експертите предлагат няколко трика, които ще ви помогнат да станете от леглото бодри и в настроение.

Лекарите са сигурни, че ако следвате няколко прости правила, можете много бързо да изпаднете в дълбок сън, което ще позволи на тялото да си почине напълно за предписаните 7-8 часа и да не страда рано сутринта. Какво е необходимо за това?

Заспивайте в правилната поза

Лекарите отбелязват, че е най-добре да заспите е в така наречената ембрионална поза. В същото време е по-добре да държите коленете си полусвити, а ръцете под главата. Според изследвания на учени това е най-добрата поза за сън.

Оториноларинголозите добавят, че можем да спим и по гръб. Но само ако не страдате от сънна апнея – спиране на белодробната вентилация по време на сън за повече от 10 секунди.

 

Използвайте светлинна аларма

Това е чудесен трик през зимата, когато дневната светлина не достига. Забелязали ли сте, че през лятото, когато съмне рано, лесно се събуждате дори в 6 сутринта? Опитайте се да настроите устройството така, че да започне да излъчва мека светлина 15-20 минути преди да се събудите – така тялото постепенно ще се освободи от прегръдките на Морфей. Това е много по-приятно, отколкото да се събудите от остър звук на будилник и да присвивате очи от синия екран.

Между другото, учени от университета Нотр Дам са установили, че настройването на будилника на повторение е много вредно. В резултат на стреса и безпокойството, които изпитвате по време на периоди на спокойствие, можете да си навлечете диабет и сърдечни заболявания в бъдеще.

 

Вечеряйте 3-4 часа преди сън

Ако смятате да си лягате в 11, яжте в 19 часа, но не преяждайте. Нека последното хранене е по-леко от закуската и обяда. За контрол можете да използвате правилото на чинията – напълнете 1/2 със зеленчуци, пресни или варени, 1/4 с месо или риба, 1/4 със сложни въглехидрати, като зърнени храни или тестени изделия. Стомашно-чревният тракт спокойно ще смила лека вечеря и до 6-7 сутринта вече ще изисква нова порция храна. В резултат на това хормоналната система ще даде сигнал: време е да се събудите!

Експертите съветват да съставите вечерята си по такъв начин, че да избегнете подуване, ферментация или отрицателен ефект върху изпражненията – правилният прием на храна ще допринесе само за здрав сън без внезапни призиви за тоалетна.

88

Similar Posts