Във форма Здраве

Как зехтинът и лимоновият сок подобряват здравето ни – в комбинация са още по-ефективни

Лимонов сок и зехтин за здраве

Лимоновият сок и зехтинът са съставки в много от любимите ни ястия. Но освен това, тези две вещества в комбинация допринасят за огромни ползи за здравето.

Лимоновият сок стимулира отслабването, почиства кожата, а хранителните и здравословни ползи от зехтина са всеизвестни, но тези два продукта заедно се оказват дори по-полезни, отколкото поотделно, пише Womans World .

Древните гърци са смятали маслините за свещен плод, а римляните са смятали зехтина за елитен продукт и са го използвали за удължаване на живота. Така нареченият „златен нектар на боговете“ е богат източник на здравословни мазнини и антиоксиданти.

 

Зехтинът укрепва костите

Само една чаена лъжичка зехтин, особено екстра върджин зехтин, е с високо съдържание на полифеноли, естествени биоактивни съединения, чиито антиоксидантни свойства допринасят за доброто здраве. Това е добра новина за тези, които страдат от загуба на костна маса, свързана с възрастта. Според скорошни изследвания полифенолите в зехтина спомагат за поддържането на здравето на костите чрез контролиране на оксидативния стрес. Проучванията върху животни показват, че приемането на определени полифеноли има положителен ефект върху костната маса, като я прави по-здрава. С други думи, полифенолите във висококачествения зехтин помагат за поддържане на здравето на костите.

 

Зехтинът подпомага здравето на сърцето

Сърдечно-съдовите заболявания са причина номер едно за преждевременна смърт в световен мащаб. Световната здравна организация (СЗО) изчислява, че тези заболявания отнемат около 17,9 милиона живота всяка година. Интересното е, че населението, живеещо в средиземноморските региони, има по-ниска смъртност от сърдечни заболявания. И високата консумация на зехтин играе важна роля за това.

 

Зехтинът има противовъзпалителни свойства

Хроничното възпаление е един от основните виновници за редица заболявания като рак, артрит, диабет тип 2 и метаболитен синдром. Доказано е, че зехтинът помага за контролиране на възпалението, главно поради съдържащите се в него антиоксиданти, по-специално олеокантал. Известно е също, че олеиновата киселина в маслото помага за намаляване на нивата на възпаление.

 

Сега нека изброим ползите за здравето от лимоновия сок.

 

Лимонът е богат на антиоксиданти

Лимоните са отличен източник на растителни съединения, наречени флавоноиди, които имат противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти. Антиоксидантите са естествени вещества, които предпазват клетките на тялото от увреждане. Като контролират увреждането на клетките, антиоксидантите могат да помогнат за намаляване на общия риск от много заболявания, като сърдечни заболявания, диабет и рак. Тези мощни съединения пречистват свободните радикали, вредните, причиняващи заболявания странични продукти от окислителния процес. Флавоноидите от лимона също могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото, а както споменахме по-рано, хроничното възпаление е основен маркер за много заболявания.

 

Лимонът има антибактериален ефект

Освен че е противовъзпалително, лимоновият сок има антибактериални и противогъбични свойства. В скорошно проучване биоактивните растителни съединения в лимоновия сок ефективно инхибират растежа на стафилокок, салмонела и кандида инфекции. Лимоновият сок също така е ефективен в борбата с резистентен на антибиотици бактериален щам, за който е известно, че причинява пневмония и кръвни инфекции.

Лимонът поддържа здрава кожа

Високото съдържание на витамин С и витамин Е в лимоновия сок го прави особено полезен за кожата. Неговите мощни антиоксиданти подпомагат производството на колаген, което поддържа кожата да изглежда плътна. Лимоните също са богати на магнезий, важен минерал, който поддържа здрава, еластична кожа и предотвратява увреждане от оксидативен стрес.

 

Сега нека видим как тези два продукта работят заедно.

Смята се, че мастните киселини и минералите в зехтина, както и антиоксидантите и витамините в лимоновия сок подобряват храносмилането, предотвратяват преждевременното стареене на кожата и др. Разбира се, необходими са още изследвания, за да се потвърдят тези твърдения, но ако търсите лесен начин да подобрите цялостното си здраве, пиенето на зехтин и лимонов сок определено няма да ви навреди.

 

Зехтинът и лимонът естествено прочистват организма

Смята се, че прочистването и детоксикацията изхвърля отпадъците и токсините, които са се натрупали в тялото с течение на времето. Въпреки че няма много проучвания, изследващи дали зехтинът и лимоновият сок могат да помогнат за детоксикация на храносмилателната система, учените предполагат, че антиоксидантите и полифенолите в тези две храни може действително да детоксикират.

Зехтинът и лимонът насърчават отслабването

Проучванията показват, че витамин С в лимоновия сок и мононенаситените мастни киселини в зехтина могат да помогнат за насърчаване на загубата на тегло. В човешкото тяло витамин С е от съществено значение за производството на карнитин, съединение, което транспортира мастните молекули в клетките, където те се разграждат и използват като гориво. С други думи, недостатъчният прием на витамин С може да доведе до намалено разграждане на мазнини. Някои проучвания показват, че диети с високо съдържание на мононенаситени мастни киселини водят до загуба на тегло, подобна на тази при диети с ниско съдържание на мазнини.

 

Зехтинът и лимонът стимулират храносмилането

Лекият слабителен ефект на зехтина – заедно със способността на лимоновия сок да се бори с подуване на корема и запек – подобрява храносмилането.

 

Безопасно ли е да комбинирате зехтин и лимонов сок?

Съчетаването на зехтин и лимонов сок е абсолютно безопасно. Всъщност, това естествено лекарство е комбинация от две съставки, които се срещат в много кухни, особено в средиземноморските региони.

Но ако след пиене на зехтин и лимонов сок имате негативна реакция, като алергия, консултирайте се с лекар.

Имайте предвид обаче, че зехтинът е с високо съдържание на калории, а лимоновият сок е кисел, което може да увреди зъбния емайл.

Ако следите приема на калории или имате особено чувствителни зъби, консумирайте тези съставки умерено. И накрая, ако имате здравословен проблем или приемате лекарства с рецепта и се чудите дали зехтинът и лимоновият сок са подходящи за вас, консултирайте се с вашия лекар или диетолог.

86

Similar Posts