Красота Стайлинг

Как да овлажните, омекотите и защитите ръцете си през зимата

Грижа за ръцете през зимата

През зимата ръцете изсъхват, а кожата се лющи и напуква. Причината за това е сухият въздух в отопляемите помещения и студът навън.

Как да защитите ръцете си от вятър, студ и сухота?

 

Грижа за ръцете през зимата

 

Правило №1: Не мийте ръцете си с гореща вода

Учени от университета Rutgers са установили, че микробите са еднакво чувствителни както към студена, така и към гореща вода. Не е важна температурата на водата, а спазването на правилата за миене на ръцете:

Нанесете сапун равномерно върху цялата повърхност на ръцете към пръстите.

Измийте дланите си от задната и предната страна под течаща вода.

Обърнете внимание на областта между пръстите, върховете на пръстите и палците.

Време за миене на ръцете – най-малко 20 секунди.

Температурата на водата е комфортна за кожата, тоест нито да пари, нито да е студена.

 

Правило номер 2: Използвайте натурален сапун

Натуралният сапун, подобно на ароматния сапун, съдържа алкали. Нормалният киселинно-алкален баланс на сапуна за ръце е между 7 и 11 pH. Но в състава на натуралния сапун няма агресивни повърхностно активни вещества, които измиват липидния защитен слой от роговия слой на кожата. Той по принцип се възстановява, но ако си миете ръцете често, се възстановява бавно.

Съставът на натуралния сапун съдържа базови и етерични масла, билкови отвари, какао, мед, пчелен восък, глина, глицерин.

 

Правило номер 3: След измиване на ръцете нанесете овлажнител върху кожата

Хидратиращият крем се абсорбира бързо, насища кожата с овлажняващи съставки и елиминира сухотата (стягането). Затова в състава му търсете  хиалуронова или млечна киселина, глицерин, алантоин, урея, аминокиселини, растителни екстракти. В овлажнителя или няма масла или ако има те са в минимално количество.

 

Правило номер 4: Използвайте подхранващ крем

Подхранващият крем съдържа базови масла и техните производни, етерични масла, ланолин, сквален, холестерол, мастни киселини, глицерин. В състава на подхранващия крем задължително трябва да се добавят овлажняващи съставки, като глицерин. Той е вграден в липидно-масления състав, за да привлича водни молекули.

Подхранващият крем омекотява загрубялата и напукана кожа, възстановява липидната бариера и премахва раздразненията.

През зимата използвайте хидратиращ крем през деня и подхранващ крем за през нощта. Ако кожата е много суха и се лющи, можете да използвате масла, като курсът на лечение е до изчезване на симптомите на сухота и раздразнение. Имайте предвид, че маслата подхранват и омекотяват кожата, но не я овлажняват.

 

Правило номер 5: Ексфолирайте

Ексфолирането представлява излющване на мъртвите кожни клетки. За да се отървете от тях, използвайте пилинги с плодови киселини, захар или минерални скрабове. За кожата на ръцете и тялото у дома е подходяща смес от каша от кафе и мед. Или смес от утайка от кафе и течен сапун.

Ексфолирането на кератинизирани люспи подобрява микроциркулацията на кръвта, повишава пропускливостта на кожата и ускорява процесите на регенерация. Кожата се обновява и става гладка като коприна.

 

Правило номер 6: Използвайте маски за ръце

Това могат да бъдат маски за еднократна употреба или гел и крем, които се ползват с ръкавици.

Памучните козметични ръкавици за многократна употреба подобряват усвояването на гъст крем или хидратираща маска за ръце. Препоръчително е да се държат поне 30 минути. Може да се нанасят вечер след употребата на подхранващ крем или базово масло.

Има и гел овлажняващи SPA ръкавици за еднократна и многократна употреба. Те изпълняват същите задачи като другите маски – овлажняват, подхранват, възстановяват.

Маските за ръце, както и маските за лице, са част от допълнителната грижа. За да получите резултат, прилагайте ги 2-3 пъти седмично. СПА ръкавиците за многократна употреба са предназначени за 20-30 процедури и повече.

Правило номер 7: Парафинотерапия

За процедурата ще ви е необходим комплект за парафинотерапия. Идва с всичко необходимо, от скраб за ръце до овлажнител. Можете също така да използвате козметичен парафин и крем за ръце.

 

Първият етап от парафиновата терапия – направете скраб за отстраняване на кератинизирани люспи.

Вторият етап – нанесете суха кожа с козметично масло или подхранващ крем.

Третият етап – леко потопете ръката си в топъл парафин, след което изчакайте 3-5 секунди, през което време парафинът на ръката ви ще изстине и ще образува ръкавица. Потопете ръката си още 2 пъти. Общо трябва да потопите всяка ръка в парафин 3 пъти.

Четвъртият етап – поставете на ръката си ръкавици за еднократна употреба за парафинотерапия или найлонови торбички. Отгоре – ръкавица.

Петият етап – след 20-25 минути свалете ръкавиците заедно с отливката на ръката си. Това става лесно и безболезнено, благодарение на предварителното нанасяне на масла или подхранващ крем.

Шестият етап – нанесете овлажняващ крем върху кожата.

 

Какви са ползите от лечението с парафин?

Овлажнява и омекотява кожата

Почиства порите

Възстановява липидния баланс

Ускорява заздравяването на рани и малки пукнатини

Подобрява микроциркулацията на кръвта

Затопля кожата и ставите – много е полезен при полиартрит

Парафиновата терапия може да се прави веднъж седмично.

 

Не се препоръчва провеждането на гореща парафинотерапия при инфекциозни кожни заболявания, захарен диабет, заболявания на сърдечно-съдовата система, при наличие на ожулвания, порязвания, алергии.

281

Similar Posts