Във форма Здраве Психология

Квадратно дишане: Лесен начин бързо да се успокоите, ако сте уплашени и тревожни в момента

Как бързо да се успокоите ако сте тревожни-квадратно дишане

Една ефективна техника за самопомощ при безпокойство, страх, панически атаки ще ви помогне бързо да се възстановите и успокоите. Как работи?

 

Ако в живота ви се е случило нещо много неприятно или събитията в света ви плашат със своята непредсказуемост, първо трябва просто да се успокоите. Как да стане това лесно и бързо?

 

 Ако човек изпадне в паника или много се страхува, той започва да диша бързо, повърхностно, с гърдите си, което води до така наречената хипервентилация на белите дробове“, обясняват психолозите.

В този случай настъпва свръхнасищане на кислород в кръвта и намаляване на CO 2  въглероден диоксид. Това води до факта, че дихателният център в мозъка стартира редица процеси в тялото, които помагат за възстановяване на здравословно съотношение и химия на кръвта. Сред тези процеси са спазми на малки капиляри и кръвоносни съдове, понижаване на кръвното налягане и други.

 

Такъв дисбаланс причинява недостиг на кислород до клетките на мозъка, сърцето, бъбреците, въпреки високото съдържание на кислород в кръвта (ефект на Вериго-Бор). Появява се хипоксия, която причинява замаяност, бучка в гърлото, затруднено дишане, чувство на задушаване, припадък и други неприятни симптоми.

 

Проста техника на дишане за бързо успокоение

За да нормализирате баланса на кислорода и CO2 в рамките на няколко минути, както и да намалите нивото на адреналина, е необходимо да се направи следната техника – дишане на квадрат.

 

Изберете всеки правоъгълен обект, който е в зрителното поле. Например, мониторът. Броейки до четири, плавно преместете погледа си по посока на часовниковата стрелка: докато вдишвате – по горната страна, докато задържате – по дясната вертикална страна, издишвате – по долната страна, докато задържате – по лявата вертикална страна. И така нататък, движейки погледа по краищата на избрания обект.

 

Можете да направите „квадрат“ със затворени очи, като си представите правоъгълен предмет.

 

Важни правила за квадратно дишане

Не забравяйте, че не участвате в състезание по свободно гмуркане. Скоростта на броене трябва да ви е удобна. Вдишайте през носа, издишайте през устата. Правете упражнението, докато състоянието ви се нормализира.

 

Между другото, такова упражнение може да се прави винаги, дори ако в момента нямате срив, паника или повишена тревожност.

 

Ако сте предразположени към тях, е полезно да изпълнявате такова упражнение профилактично, например преди лягане. След известно време нивото на обща тревожност може да намалее, обещават експертите.

Методът е широко използван в практиката и е много ефективен.

589

Similar Posts