Във форма Здраве

Лепят ли ви се постоянно вируси? Причината може да психосоматична

Стрес и настинки

Настинката изглежда винаги връхлита в най-неподходящия момент. Но проблемът не е само във вирусите, които ни заобикалят. Защо тялото става толкова уязвимо към инфекции? Психосоматиката, науката за връзката между емоционалното състояние и здравето, дава отговор на тези въпроси.

 

Стрес и настинки – дълбоки връзки

Стресът отдавна е признат за враг на нашето здраве, но не всеки стрес има същия ефект върху тялото. Краткотрайният стрес може да мобилизира силата, правейки ни по-будни и активни. Дългосрочният хроничен стрес обаче отслабва имунната система и ви прави уязвими към болести.

 

Причини, поради които вирусите бързо ви се лепват

Психосоматичните причини за настинка могат да включват няколко компонента.

 

Вярата, че всички са болни

Когато си казваме, че „всички се разболяват“, ние настройваме ума си за болест. Това създава постоянно безпокойство, което от своя страна отслабва имунитета ни.

 

Тъга и депресия

Есенният мрак и депресия могат да бъдат продължителен стрес, който ни прави уязвими към вируси. Промяната на отношението ви към есента и настройването към положителни емоции може да помогне за укрепване на имунната ви система.

 

Самосъжаление

Постоянното самосъжаление не само увеличава стреса, но може да доведе и до депресия и заболяване. Важно е да можете да превключвате вниманието си към положителните аспекти на живота и да избягвате самокритиката.

 

Страх и уязвимост

Страхът и безпокойството освобождават хормони на стреса, които влияят негативно на имунната система. Те също така свиват кръвоносните съдове, забавяйки притока на кръв и намалявайки доставката на кислород към органите.

 

Перфекционизъм

Перфекционистите, стремящи се към идеали във всичко, изтощават тялото си и често боледуват от настинки.

 

Студено като сигнал от тялото

Понякога настинките не показват емоционални причини, а нашата физическа и емоционална умора. Болестта се превръща в един вид сигнал от тялото, че е време да спрете и да си починете.

Настинката също може да е сигнал, че ни липсва внимание и подкрепа. По време на заболяване обикновено се обграждаме с грижи и внимание, които ни липсват в ежедневието.

 

Студено лечение

Лечението на настинките от психосоматична гледна точка трябва да бъде цялостно. Важно е не само да се лекуват симптомите, но и да се работи с вътрешния свят. Разглеждането на вътрешни конфликти, тревоги и страхове може да ни помогне да разберем защо сме податливи на болести. Говорете със себе си или посетете психолог, за да идентифицирате и разрешите емоционалните проблеми.

 

Практиките за релаксация, утвържденията и редовната почивка могат да помогнат за подобряване на психическото и физическото здраве. Важно е да се научите да слушате тялото си и да обръщате внимание на нуждите му, без да се довеждате до състояние на изтощение.

66

Similar Posts