Мода Стайлинг Стил

Лукс и стил: Какво прави часовниците Брайтлинг толкова специални

Какво прави часовниците Брайтлинг толкова специални

Breitling е швейцарски професионален луксозен часовник, лидер в авиационната индустрия. Марката произвежда и модели за гмуркане, състезания, различни спортни и класически часовници за ежедневието.

Разлики от други марки – какво прави Брайтлинг толкова специални?

Breitling се позиционира като производител на авиационни часовници. Марката започва да произвежда първите авиационни хронографи още през 30-те години на XX век. И оттогава собствениците на компанията продължават да развиват идеята за точни, надеждни и удобни часовници за пилоти. Компанията произвежда часовници за Кралските военновъздушни сили на Великобритания, сътрудничи си с ВВС на САЩ и с много от световните авиационни компании.

Днес Breitling разполага с най-широката гама от авиаторски часовници. Такива часовници се произвеждат и от други швейцарски производители: IWC, Zenith, Cartier, но никоя друга марка не предлага толкова много различни модели с различни полезни функции.

Именно Breitling оформи модерния пилотски часовник, който се използва и от други марки. Часовникарите на марката са създали няколко технически подобрения, необходими за целите на авиацията: независим хронограф и бутони за нулиране, плъзгаща се черта на безела.

Breitling иновира и подобрява часовниците си не само по отношение на движението.

Например, заедно с други производители на професионални часовници, тази марка експериментира с материали. Но инженерите на Breitling не просто използват различни сплави и материали или създават необичайни комбинации. Те отидоха по-далеч и създадоха Breitlight, първият материал в света, специално произведен за корпус за часовник.

Основната характеристика на материала е неговата лекота.

Часовници Брайтлинг-Super Chronomat B01 44 Stainless SteelЧасовници Брайтлинг-Super Chronomat B01 44 Stainless Steel

Часовниците  Breitlight почти не се усещат на китката: ръката не се уморява дори след много часове носене. Материалът на изработка е по-здрав от стоманата и титана, а също така има редица привлекателни характеристики -: устойчивост на топлина, антимагнетизъм, устойчивост на надраскване, хипоалергенност.

Breitling обръща голямо внимание на прецизността на часовника. Марката проверява значителна част от произвежданите модели в швейцарския институт COSC, за да получи сертификати за хронометър. Сред швейцарските производители само Rolex има повече модели с този сертификат за прецизност.

Някои модели имат и Geneva Seal – още по-престижен сертификат за качество, който освен точността отчита още 11 качества на часовниците.

Една от най-забележимите разлики между Breitling и други марки е гаранцията. Компанията предлага най-дългата гаранция за своите часовници – 5 години. От останалите швейцарски марки само Rolex желае да обслужва и ремонтира безплатно своите продукти през този период. Други производители имат по-кратък гаранционен срок.

Предоставяйки дълга гаранция, марката декларира, че не се съмнява в абсолютната надеждност на своите часовници. Но има една подробност – този гаранционен срок е валиден само за часовници със собствени вътрешни механизми. Моделите с кварцово устройство или калибри на трети страни имат гаранция от 2 години.

Breitling е голям професионален часовник със спортен дизайн. Те имат доста монотонен външен вид, в който всеки елемент има практическо значение: ергономичен кръгъл корпус, големи ръце, линийки на рамката, контрастни облицовки, големи корони. Като цяло дизайнът на корпуса на часовника Breitling наподобява пилотска кабина. В някои колекции има по-необичайни дизайнерски модели с правоъгълен корпус, римски цифри и инкрустирани с диаманти.

Часовници Breitling-AVIATOR 8 B01 CHRONOGRAPH 43 AB0119131C1P2Часовници Breitling-AVIATOR 8 B01 CHRONOGRAPH 43 AB0119131C1P2

Как да изберем часовник Breitling?

Breitling е професионален часовник, така че при избора на такъв е важно да разберете за какво служи. Когато избирате часовници Breitling, първо вземете решение за колекцията, след което можете да изберете материали, функции, форми и размери.

Колекции на Breitling

Navitimer и Chronomat са емблематични колекции на Breitling, създадени специално за авиацията през 50-те години на миналия век. Серията самолети включва още Chronoliner, Professional и Avenger. Часовникът за пътуване Transocean е подходящ и за пилоти. А феновете на винтидж авиационни часовници ще харесат луксозните часовници Montbrillant , които са посветени на дългата история на пилотските часовници.

Часовници за гмуркане се предлагат в колекциите Superocean и Superocean Heritage. Colt и Galactic са класически линии на Breitling. В тези серии се произвеждат предимно дамски модели. Най-луксозните и ефектни часовници на марката се произвеждат в професионалните състезателни серии Breitling за Bentley.

Професионалният часовник за летене, гмуркане и други екстремни дейности трябва да бъде лек, издръжлив и удобен. Златните часовници не отговарят на тези изисквания, поради което Breitling обръща малко внимание на златото. По правило такива модели се произвеждат в ограничени издания, посветени на запомнящи се дати и важни събития. За тези цели марката най-често използва сплави от червено и розово злато.

Часовници Breitling-CHRONOMAT B01 42 UB0134101B1U1Часовници Breitling-CHRONOMAT B01 42 UB0134101B1U1

Основните материали на часовниците Breitling са неръждаема стомана и титан. Стоманените часовници са класика в професионалния сегмент. Те са здрави, издръжливи и практични, имат малко надраскване и лесно се полират. Изглеждат добре в различни условия, включително в комбинация с делови и вечерни костюми. Стоманените часовници съставляват около 70% от цялото производство на Breitling.

Титанът е по-лек от стоманата, за което се оценява от пилотите, които трябва да носят часовници на китката си дълго време. Повърхността му се поврежда малко по-лесно от стоманата, така че често се обработва със специални покрития. Благодарение на това титаниевият корпус почти не се надраска, а драскотините по него са невидими. Титановите часовници изглеждат по-спортно от стоманените. Те не са подходящи за съчетание с класически костюм.

Часовници Брайтлинг-ENDURANCE PRO X82310D51B1S1Часовници Брайтлинг-ENDURANCE PRO X82310D51B1S1

Най-технологичният и практичен материал за часовниците Breitling е Breitlight, специално разработен от инженерите на марката за корпуса. Тази пластмаса е почти шест пъти по-лека от стоманата и три пъти по-лека от титана, като същевременно е много по-здрава. Калъфът от този материал почти не се надрасква и винаги изглежда като нов. Не дразни кожата, както стоманата при някои хора. Breitlight предпазва механизма на часовника от въздействието на магнитните полета, не е подложен на корозия и високи температури.

Корпусът Breitlight изглежда по-интересен от вариантите от стомана или титан. Има топла, леко грапава повърхност с леко петънце, завършено в матово черно. Такива модели се избират от пилоти, които са взискателни към теглото на часовниците си. Те също така ще се харесат на клиенти, които търсят най-технологичните и ефектни часовници от Breitling. Изборът на модели Breitlight все още е ограничен.

Часовници Breitling-CHRONOMAT AUTOMATIC 36Часовници Breitling-CHRONOMAT AUTOMATIC 36

Форма и размери на корпуса

Breitling произвежда часовници с доста голям корпус, типичен за съвременните спортни модели. Най-популярните мъжки размери са 42, 44 и 46 мм. Те са универсални, за да паснат на всяка ширина на китката и всеки стил. Има малко малки размери, като цяло всички часовници се произвеждат с диаметър 40 мм. Има повече опции с по-голям корпус: часовници с диаметър 48-51 мм. Тези модели имат добре четим циферблат, но изглеждат масивни и са подходящи за голяма ръка.

В дамските колекции часовниците Breitling са малки по размер в сравнение с други спортни и професионални марки. Средният размер на часовниците Breitling за жени е 36-38 мм: стандартна опция дори за класически швейцарски колекции часовници. Breitling има добър избор от малки дамски часовници с корпуси 32-33 мм. Някои модели се произвеждат в големи размери – 41-42 мм, изглеждат модерно и се отличават на китката.

Стандартната форма на часовниците Breitling е кръг. Това е най-добрият вариант от гледна точка на практичност: минимален разход на материал и тегло с максимално удобство и четливост на циферблата. Колекцията Breitling за Bentley, обаче, предлага и правоъгълни модели с по-елегантен дизайн.

Часовници Breitling-CHRONOMAT B01 42 IB0134101G1A1Часовници Breitling-CHRONOMAT B01 42 IB0134101G1A1

Механизми

Breitling произвежда предимно механични часовници. През 80-те години на миналия век, в разгара на популярността на кварцовите часовници, марката произвежда много модели, базирани на кварц, но след това се връща към механиката.

Повечето механични часовници Breitling са самонавиващи се. Много по-удобно и практично е за пилоти, които нямат време за редовно навиване. Ръчно навиваните часовници в колекциите на Breitling са едно цяло, произвеждат се само за мъже.

От 2009 г. Breitling пусна на пазара свои собствени механизми. Първият механизъм на компанията беше Breitling01, автоматичен калибър с функция хронограф, който записва времето до 12 часа и има 70-часов резерв на мощност. Инсталиран е в моделите Navitimer и Montbrillant.

Часовници Брайтлинг-ENDURANCE PROЧасовници Брайтлинг-ENDURANCE PRO

Мехнизмът Breitling76 пъ е снабден с батерия за работа с аварийния радиопредавател, вграден в серията Emergency Watch. Този модел предава радиосигнали на международна честота.

Часовникът Emergency спаси живота на двама британски пилоти, чийто хеликоптер се разби в Антарктида. Оборудван  е с таймер за обратно отброяване, будилник и индикация за втора часова зона.

Един от най-сложните механични механизми на Breitling е инсталиран в Transocean Chronograph 1461. Състои се от 450 елемента. Движението има дисплей за дата, която трябва да се въвежда веднъж на всеки 1461.

Кварцовият механизъм Breitling B55 е един от най-точните кварцови модели. Инсталира се в смарт часовници от марката Breitling с акумулаторна батерия.

Функции на часовниците Брайтлинг

Стандартните функции на часовниците Breitling са дисплей за дата, хронограф и рамка за плъзгане или тахиметър. Много модели използват разделен хронограф с функция за междинно покритие, която може да бъде полезна за пилотите. Повечето авиационни часовници Breitling също имат двойно време и 24-часови дисплеи, които също са удобни и полезни при полети на дълги разстояния.

Часовници Breitling-CHRONOMAT B01 42 IB0134101G1A1

Часовници Breitling-CHRONOMAT B01 42 IB0134101G1A1

Как да навиете часовника Breitling

При часовниците Breitling короната има три позиции: първата позиция за навиване на часовника, втората за настройка на датата и третата за завъртане на стрелките. За втората и третата позиция трябва да издърпате короната, като я издърпате.

Повечето часовници Breitling са оборудвани със самонавиващи се механизми. Ако носите такъв часовник всеки ден, не е необходимо да се навива. Когато корпусът на часовника се движи, специален механизъм се върти и навива пружината.

Механизмът за самонавиване работи само в движение. Ако не носите часовника ежедневно, той се навива ръчно преди употреба. За да направите това, завъртете короната, инсталирана в първа позиция, по посока на часовниковата стрелка. Много часовници Breitling могат да се навиват и в двете посоки – по часовниковата стрелка и обратно.

Повечето модели на Breitling са оборудвани с дисплей за дата.

Всеки часовник Breitling идва с подробни инструкции за навиване. Ако нямате достъп до такава инструкция, тя може да бъде намерена на официалния уебсайт. Отворете страницата „Услуга“, въведете или изберете от списъка името на вашия модел и отворете елемента с инструкции „Пускане в експлоатация“.

Часовници Брайтлинг-Navitimer B01 ChronographЧасовници Брайтлинг-Navitimer B01 Chronograph

Как да различим оригинал от фалшификат?

Марката Breitling има стилно и привличащо вниманието лого, което е трудно за фалшифициране. Това е котва със стилизирано B с крила от двете страни. Логото украсява циферблата, понякога долните части на стрелките, гърба на часовника и гривната.

За да различите истински Breitling от фалшив, разгледайте по-отблизо логото. Крилата трябва да бъдат разположени на кратко разстояние от котвата. При фалшификатите краищата на котвата често се припокриват с крилата. Обърнете внимание на ивиците на крилата: те не трябва да стигат до края, като се откъсват на разстояние няколко милиметра от ръба. Погледнете по-отблизо котвата: краищата й трябва да са остри, а не заоблени.

При някои модели Breitling използва едно единствено B вместо цялото лого. Такова лого е по-лесно за фалшифициране, но има няколко признака по които можете да различите оригинала. Буквата B трябва да бъде гравирана върху циферблата, а не отпечатана. Трябва да е с гладки и ясни ръбове. Голямото, неясно и небрежно лого е знак за фалшификат.

Ако часовник Breitling има допълнителни циферблати, те се използват за смяна на хронографа. И производителите на фалшификати често инсталират календар или други функции на един от тези циферблати.

Истинският Breitling показва датата или дните от седмицата в прозорец, а не на циферблата. Единственият модел с ръчна дата е Breitling за Bentley Mulliner със скелетни елементи на циферблата.

 

Най-скъпият часовник Брайтлинг

Най–скъпите часовници Breitling се произвеждат в ограничени колекции, посветени на запомнящи се дати, важни събития или хора. Например, серията Navitimer Cosmonaute отбелязва оригиналния хронограф, носен от астронавта Скот Карпентър, който обиколи Земята през 1962 г. Линията инкрустирани с диаманти модели Chronomat – The Diamond Series принадлежи към скъпите часовници.

Най-скъпата колекция на марката е Breitling за Bentley. Повечето от часовниците от тази серия се произвеждат в ограничени серии: 1000, 500 и дори 100 броя. Някои модели имат сложни и престижни подобрения – турбийон , вечен календар , повторител .

Къде да купя часовници Breitling? Ако и вие искате да се сдобиете с такова стилно бижу, посетете магазин giulian.bg, където ще намерите богато разнообразие от висококачествени маркови часовници.

Часовници Брайтлинг-Navitimer B01 ChronographЧасовници Брайтлинг-Navitimer B01 Chronograph

Часовници Брайтлинг-Super Chronomat B01 44 Stainless SteelЧасовници Брайтлинг-Super Chronomat B01 44 Stainless Steel

Часовници Брайтлинг-Super Chronomat B01 44 Stainless SteelЧасовници Брайтлинг-Super Chronomat B01 44 Stainless Steel

 

152

Similar Posts