Любов и връзки

Любов от пръв поглед: Как да я различим от симпатията и страстта

Любов от пръв поглед

Не само романтичните или екзалтирани хора мечтаят за любов от пръв поглед. Но основният въпрос е дали тя съществува в действителност. Или това магическо усещане, което мнозина търсят, всъщност е нещо друго?

Съществува ли такава любов?

 

Някои психолози са убедени, че любовта от пръв поглед все още съществува и всеки може да я срещне – независимо от пол, възраст или характер.

Как можете да разберете, че това е любов, а не симпатия или страст?

Психологът посочи 5 разлики:

Не е нужно да сте с този човек, за да сте щастливи

В мислите си за този човек не сте доминирани от сцени на интимност

До него се чувствате уютно, спокойно и вътрешно комфортно

Имате силна емпатична връзка с този човек

Мълчанието с него не ви потиска

Любовта от пръв поглед се различава от симпатията по това, че когато обичаш някого, се връщаш в мислите си към обекта на своята любов , дори и да не го виждаш дълго време. А ако човек изпитва само симпатия, той бързо ще забрави за обекта на чувствата си – това е краткотрайно.

Страстта, за разлика от любовта от пръв поглед, събужда силно желание постоянно да бъдеш близо до обекта и да го притежаваш.За любовта е достатъчно просто да знаете, че любимият човек съществува, можете да мислите за него, да мечтаете за него и да водите мисловни диалози. В същото време няма да има силно желание за задължителна интимност, както при страстта, и такъв човек няма да бъде забравен в ежедневната суматоха, както при симпатията.

Психотерапевтът Анна Аронщам има различно мнение. Според нея, хората са склонни да бъркат любовта от пръв поглед със симпатията и страстта. А самата любов априори не може да възникне бързо.

Всъщност любовта е глагол. Да обичаш означава да правиш нещо в името на другия. Например, научете се да преговаряте за онези неща, които ви се струват очевидни. Досега сте живели за себе си и изведнъж в този живот се появява друг човек. И вие се сблъсквате с неговата реалност, в която всичко работи по различен начин. И трябва по някакъв начин да съчетаем тези две реалности – нашата собствена и тази на някой друг. Трябва да променим много в себе си, да научим много – отношенията ни развиват. И чрез това колко различни ставаме около този конкретен човек, можем да почувстваме любов. Тоест това е процес, който отнема време. Дали се вписва в концепцията „от пръв поглед“? Отговорът е очевиден.

Друго нещо са страстта и симпатията. Мигновено реагираме на миризми, гласове, външен вид. Не отнема много време, за да се почувстваме заинтересовани, развълнувани, привлечени. И това е добро начало за нещо повече, отлична основа за любовта“, казва Анна Аронщам.

Резултат от нараняване?

Според специалиста, опитът ѝ в работата с клиенти показва: Най-често историите за любовта от пръв поглед са характерни за хора, които са имали някаква психологическа травма в миналото. Поради това имат тенденция към взаимозависими отношения.

Любовта изисква да положим усилия, за да опознаем един човек и чрез отношенията с него да научим нещо за себе си. Как можеш да обичаш някого, когото не познаваш? Може да си кажете: „Харесвам този човек, бих искал да прекарвам много време с него. Мога да правя секс с него, ако искам. Мисля за него всяка минута и очаквам с нетърпение срещата с него. Но си давам време да разбера дали неговите ценности и житейски цели ми подхождат.

Ако сте зависими, всичко това не е задължително. Има и друга цел – да запушите дупката в сърцето си, липсата на топлина с нереалистичен образ на непознат човек.Когато не познаваме добре един човек, ние можем само да фантазираме за него. И се влюбваме в това, което сме си представяли. И може да бъде много болезнено, когато нашите фантазии по-късно се сблъскат с реалността“, казва Анна Аронщам.

Мъжете вярват повече от жените

Романтиците са по-малко през последното десетилетие. Интересното е, че мъжете се оказват по-романтични от жените – 56% от тях вярват в любовта от пръв поглед, а сред жените едва 45%. Предимството е и на страната на анкетираните над 45 години – те вярват в любовта от пръв поглед по-често от по-младите (съответно 58% срещу 47%).

Магическо мислене

Нормално е да искаме да вярваме в любовта от пръв поглед. Ние, възрастните, наистина искаме поне понякога да погледнем света от гледната точка на дете и да потърсим магията в него“, коментира резултатите от проучването Анна Аронщам. — В транзакционния анализ ( направление на психотерапията ) вярата в любовта от пръв поглед се нарича магическо мислене. Всъщност това е късмет и в същото време много труд и от двамата – когато двама души от симпатия и страст са успели да изградят нещо повече.

Мъжете като цяло са склонни да свързват привличането и любовта. По-малко мислят за това каква майка ще бъде това момиче, дали ще издържа финансово семейството, колко е спестовна и т.н. Жените в този смисъл са много по-материалистични. Въз основа на това с какви дрехи, с каква кола е бил мъжът на първата им среща и в какъв ресторант я е поканил, тя с голяма точност ще направи заключение дали е подходящ за семеен живот. И разбира се, жените са много по-склонни да мислят за любовта като за мост към семейството. Мъжете не винаги свързват тези неща .

А фактът, че напоследък все по-малко хора вярват в любовта от пръв поглед, също е обясним. Дължи се на това , че сме станали по-стресирани и вярваме по-малко на света – политическите и икономически събития ни държат в постоянен стрес. В такова състояние е по-трудно да повярваш в приказка, по-трудно е да се довериш на чувствата си и на другите хора.

43

Similar Posts