Полезно

На колко процента батерия да зареждате телефона си – мнението на експертите

Кога трябва да зареждам телефона за да не повреждам батерията

Потребителите рядко обръщат внимание на всички тънкости на процеса на презареждане на смартфон. Но се оказва, че по невнимание могат да съкратят живота на батерията. Кога трябва да заредите смартфона си?

 

Кога трябва да зареждам телефона си, за да не повредя батерията?

Сред експертите има различни  мнения за това кога е правилно да зареждате телефона. Въпреки това, тактиката „20-80“ се счита за оптимална. Тоест, телефонът трябва да бъде разреден поне 20% и зареден не повече от 80%.

 

Тук обаче има няколко важни момента. Първо, 60% зареждане може да не е достатъчно за цял ден употреба. И все пак в този случай ще трябва постоянно да проверявате нивото на зареждане, за да не пропуснете момента, в който трябва да свържете телефона към контакта. Този проблем може да бъде решен с помощта на специални програми, които предупреждават собственика на смартфона за определено ниво на батерията. Те обаче работят само на Android.

 

Има и алтернативна тактика за презареждане, наречена „50-70“. Тя предполага, че зарядът на телефона не пада под 50%, а трябва да се зареди само до 70%. Някои експерти смятат, че този подход може да помогне за удвояване на живота на батерията или дори повече.

 

Този метод обаче изисква да зареждате смартфона си няколко пъти на ден, така че не е подходящ за потребители, които са далеч от електрически контакт или докинг станция. Като цяло и двете тактики са ефективни и изборът на една от тях зависи от стила на използване на телефона и нуждите на конкретен потребител.

 

Във всеки случай, всички експерти са съгласни, че е не бива да зареждате телефона до 100%, както и да оставите батерията да се разреди напълно до 0. Това се отразява негативно на жизнеспособността й, намалява експлоатационния й живот и ефективност.

17229

Similar Posts