Психология

Най-вредният навик, който СЪСИПВА ЖИВОТА и КЪСМЕТА

Най-вредният навик

Не напразно казват, че сълзите носят скръб на цялото семейство. Всъщност, оплакванията от живота прогонват късмета. И има много доказателства за това.

 

Всеки човек иска щастие за себе си и своите близки. Много често обаче животът ни поставя всевъзможни препятствия. В същото време мнозина дори не подозират, че ние самите проваляме собствената си съдба. Единственият начин да станете щастливи и да преодолеете всички пречки е да изкорените навика да се оплаквате и негативизма. И всеки може да направи това.

 

Как сълзите и самосъжалението съсипват живота

Какво ни кара да се оплакваме от съдбата? По принцип хората правят това, за да изпуснат парата, да се отърват от негативността и да получат морална подкрепа. Когато се оплакваме на другите, изхвърляме разрушителни емоции, след което идва облекчение, но то е временно.

 

Специалистите обясняват, че този метод за изместване на негативизма е много опасен. Сълзите, съжалението и оплакванията заменят действието с бездействие. Изливането на отрицателна енергия води до „заразяване“ на други хора. Този трансфер на разрушителни емоции съсипва живота на повече от всичко останало.

 

Но това не е всичко. Престоят в поток от негативизъм вреди на настроението, енергията, съзнанието и общото здраве на човека. Всяко оплакване се отразява негативно на решенията, прогонва късмета и блокира пътя към щастието.

В момента, когато човек се оплаква, тялото произвежда хормон на стреса, който го принуждава да премине в режим „защитавай се или бягай“, насочвайки вътрешните сили да се подготвят за защита от външния свят или да избягат от проблемите.

 

Следователно, когато човек роптае за живота и си приписва ролята на жертва, той отслабва себе си и става по-податлив на неприятности и провали.

 

Как да се отървем от навика да се оплакваме?

 

Грижете се за себе си. Най-лесният начин да се отървете от такъв ужасен навик е да контролирате емоциите и чувствата си. Опитайте се да се настроите за постоянна представа и да блокирате себе си от изливане на негативност. В началото ще бъде трудно, гневът, критиките и мърморенето все още ще проникват, но трябва да имате търпение. С течение на времето ще става все по-лесно да се сдържате.

 

Не оставяйте време за оплаквания.  Хората, които са заети с работата си, просто нямат свободно време да се оплакват от себе си, средата и живота си. Ясно очертайте деня си, може би дори минута по минута, за да не губите ценни часове в размишления за несправедливостта на битието. Намерете нещо полезно, което да замени безкрайните оплаквания. Може би тогава не само няма да имате време за сълзи, но и причина да ги пролеете.

 

Укрепете вътрешното си чувство на благодарност. Ако имате непреодолимо желание да плачете безутешно, опитайте се да превключите вниманието си към фините предимства. Култивирайте в себе си чувство на признателност за този живот. Благодарността, приемането и  позитивното мислене  са най-добрите помощници в борбата с негативизма. Обучете се да повтаряте положителни нагласи и да не се фокусирате върху проблемите.

794

Similar Posts