Във форма Здраве

Признаци за отслабен имунитет: Има ли нужда организма от спешни мерки

признаци за отслабен имунитет

Нашата имунна система нон-стоп предпазва организма от различни бактерии и вируси. Но когато имунната система отслабва, това се отразява на благосъстоянието на човек. Неразположение, настинка и грип са сигнал, че имунната система е отслабена и трябва да се засили.

Причини за отслабен имунитет

Имунната система е сложен механизъм. Някои от неговите връзки служат като бариера за проникване на патогени в тялото: например задачата на кожата и лигавиците е да предотврати проникването на патогенни бактерии, вируси и чужди частици. Други връзки предпазват тялото, като предотвратяват разпространението на инфекцията. Някои протеини и клетки предупреждават за инвазията на патоген, други го елиминират.

Понякога някаква връзка в защитата е отслабена. Това може да се случи и поради болест или някакъв външен фактор, например една от възможните причини е неправилният начин на живот на човек.

Небалансирана диета. През ХХ век имаше много храни с високо съдържание на захари, храни с транс-мазнини, които, ако се консумират в големи количества, могат да повлияят неблагоприятно на здравето. Освен това един обяд в кафене за бързо хранене може да надмине дневния ви прием на калории, които не осигуряват на организма всички необходими макро- и микроелементи в достатъчни количества.

Липса на физическа активност. Може би в цялата история на човечеството не сме се движили толкова малко, колкото сега. Възрастният често прекарва целия работен ден в седнало положение, връща у дома, седнал в колата; не става от дивана у дома, релаксирайки пред телевизора 4 часа и т.н.

Стрес. Също така, хроничният стрес може да повлияе и потисне имунната система. Стресът се причинява не само от тежки психологически преживявания, но и от продължителна работа „износване“, прекомерно физическо натоварване и ограничителни диети.

Липса на сън. За тялото това също е стресов фактор. Освен това имунната система включва различни тъкани, органи и клетки, чиято координирана работа се осигурява както по време на будност, така и по време на сън. При липса на сън тялото няма способността да подготви част от имунните клетки за работа.

Как се проявява отслабената имунна система при възрастни?

Оплакваме се от заболявания, но това е един вид предупредителен сигнал: имунната система дава ясно да се разбере, че се бори с „врага“ и „се нуждае от подсилване“.

Симптомите на отслабената имунна система са чести настинки, които са придружени от:

– Възпалено гърло;

– Запушване на носа, хрема;

– Кашлица;

– Повишаване на температурата;

– Общо неразположение.

Ако настинките се случват често и протичат с усложнения, човек изпитва постоянна умора дори след сън и почивка, страда от безсъние – това е причина да се консултирате с лекар. Но обикновено имунната система е в състояние сама да се справи със сезонните настинки. Едно от условията той да се справи бързо е силната имунна система.

Как да разберем, че детето има отслабена имунна система?

Детето е трудно да формулира това, което го тревожи. Раздразнителността и отказът от ядене може да не са прищявка, а сигнал за отслабена имунна система.

2565

Similar Posts