Основите на правилното хранене трябва да се поставят в детството. Особено внимание заслужават продуктите, които допринасят за развитието на когнитивните способности на мозъка на детето, които започват да се формират в първите и юношеските години от живота му.
Учени от Университета на Илинойс в Урбана-Шампейн са съсредоточили професионалното си внимание върху соевите продукти в търсене на оптималната здравословна диета за деца. По-специално, те решиха да тестват експериментално как бобовата култура, включена в техния състав, влияе върху функционирането на развиващия се мозък на детето.
В първия етап от изследването учените са изследвали седмичните записи на храната на 128 деца на възраст от седем до 13 години, след консултация с техните родители.
Анализът на получените данни помогна да се определи количеството хранителни вещества, консумирани от децата чрез храната. Те включват макро- и микроелементи, витамини, както и изофлавони – естествени вещества, съдържащи се в соевите зърна и производни продукти като соево кисело мляко, месо и тофу.
Вторият етап от експеримента беше посветен на оценка на общите интелектуални способности на децата чрез специално писмено тестване. Също така участниците бяха помолени да решат по компютърен начин така наречения проблем на Flanker Eriksen, за да се оцени степента на концентрация, селективността на вниманието и когнитивния контрол при децата.
Скоростта на обработка на информацията и качеството на вниманието бяха измерени с помощта на електроенцефалография (ЕЕГ), метод, базиран на функционалната оценка на мозъка чрез записване на неговите електрически реакции.
Резултатите показват, че децата, които консумират повече соеви продукти, богати на изофлавон, показват по-бързо време за реакция при тестове за внимание и обработват информация значително по-бързо. Учените обаче не са открили пряка връзка между консумацията на соеви изофлавони и общото ниво на интелектуалните способности, съобщава Health News.
66