Психология

Проверка на самочувствието: 10 скрити признака, че се подценявате

Скрити признаци че се подценявате

Какво означава да обичаш себе си? Това е да можеш да приемеш личността си с всички нейни недостатъци, да видиш своята уникалност, да говориш открито за нея. Когато спрем постоянно да отправяме критика и недоволство към себе си, ставаме най-добрите си приятели, грижим се за тялото и душата, боравим внимателно с чувствата си.

Любовта към себе си предполага осъзнаване, ясно разбиране на целите и желанията, способността да вървите по свой собствен път, а не по този, наложен от обществото или някой друг. Хората с добро самочувствие не се страхуват да кажат „не“ на това, което не харесват и да спрат всеки, който посегне на тяхното време и лично пространство.

Каним ви да проверите самочувствието си.

Трудно приемане на комплименти

Ако на заслужената похвала от колеги, вие махате с ръка, казвате „нищо особено“, че просто сте извадили късмет, това говори, че сериозно се обезценявате. Страхът от похвала е характерен за хората, които не вярват в себе си, тъпчат достойнството си и се страхуват, че няма да оправдаят възложените им очаквания. „Всички наоколо са толкова умни и красиви, а аз съм далеч от тях!“

Последиците от това са липса на високи позиции и достойно заплащане, отказ от влизане в здрави връзки и други от този род.

Навикът да се харесвате на другите

Друг красноречив признак на неприязън към себе си е навикът да приемате чувствата и желанията на другите като ваш приоритет. Готови сте да пожертвате себе си, времето, здравето, парите си, само и само другите да се чувстват добре. И всичко това заради нуждата от любовта и одобрението на някой друг. Но е глупаво да поставяш интересите на другите над своите. Как можеш да покажеш любов и грижа към другите, ако не можеш да обичаш най-близкия човек – себе си?

Вечно спестявате от себе си

Да, вярно е, че понякога настъпват рудни времена и няма пари дори за елементарни нужди, така че трябва да се ограничите в пазаруването, да носите стари дрехи, да се откажете от любимата си храна. Но ако всичко е наред с финансите и продължавате да спестявате, това е червена лампичка. Не е нормално да харчите всички пари за децата и половинката, да давате големи суми назаем, а самите вие да се храните оскъдно, да си отказвате всякакви забавления, красиви неща, почивки и всичко останало. Вие заслужавате добър живот, научете се да се харесвате – това ще укрепи вашето психическо здраве и ще допринесе за повишаване на субективното ниво на щастие.

Пренебрегване на физическия комфорт

Помислете как се обличате в ежедневието: носите ли удобни дрехи, които ви стоят добре, или сте се отказали от себе си? Хората с проблемно самочувствие пренебрегват физическия комфорт и често износват стари дрехи, пестят от висококачествени обувки, бельо или залитат в другата крайност – избират модерни тоалети, без да слушат собствения си вкус и чувства, разчитайки единствено на мнението на другите.

Пренебрежение към здравето

Когато зъбът ви боли и не отидете на зъболекар, защото се страхувате от болка, нямате пари да поставите пломба – това е едно. Друга работа е, ако харчите пари за всичко друго, освен за здравето си, особено ако то не е добро. Навикът да търпите болка и да се надявате на чудо, че „ще мине от само себе си“, издава проблеми със самочувствието. Това е самоомраза, която е изпълнена със сериозни усложнения.

Спазване на екстремни диети

Какво общо има невъзможността да обичаш себе си, ако се грижиш за външния си вид? Но грижата не бива да се проявява под формата на насилие, принудителни гладни стачки, последиците от които са здравословни проблеми, обостряне на хронични заболявания, анорексия, булимия, невъзможност за забременяване. Необходимо е да следвате диета стриктно под наблюдението на лекар, който ще състави балансирано меню и ще предпише липсващите витамини. Понякога зад преяждането се крият по-сериозни неща – психични разстройства, депресия, хормонални проблеми. Трябва да работите с първопричината, а не да се опитвате да се налагате в стандартите, измислени от някого.

Пренебрегване на съня и почивката

Навикът да работите в режим „перпето мобиле“, постоянно да решавате някакви проблеми, да жертвате съня и почивката, е друг маркер на неприязън към себе си. Човешкото тяло не може да работи до износване, то трябва да попълни изразходваните ресурси. Когато откажете почивка, вие плащате за това решение със здравословни проблеми. Работата на мозъка се влошава, увеличава се стресът, който разрушава тялото и води до безсъние и депресия, качеството на работа намалява, възникват конфликти в отношенията.

Прекрояване на външния вид

Няма нищо лошо в това често да сменяте прическите, да опитвате различни техники за грим и да експериментирате с външния вид. Важно е да знаете мярката, за да запазите индивидуалността. Когато човек доброволно отиде под ножа, за да промени формата на носа, да постави импланти в гърдите, да напомпа задните части, да изреже няколко ребра – това е опасен сигнал. Ето как се проявява дисморфофобията, когато проектираме вътрешни проблеми върху тялото си, страдаме от натрапчиви идеи. Водени сме от илюзията, че ако прекроим външния си вид и животът ще се промени, ще намерим любовта, ще станем успешни. Само външните промени рядко водят до вътрешни трансформации, трябва да работите със самочувствието, да се научите да приемате всички аспекти на вашата природа, твърдят психолози.

Навикът да живеете с провалите си, а не с успехите си

Подобно неуважение към себе си, обезценяването на вашите заслуги говори едно – вие не обичате себе си. Трябва да промените отношението си към грешките си, да си бъдете приятел, а не враг. Няма идеални хора, случват се провали, това не е причина да се връщате към всеки един и да се самоизмъчвате.

Неспособност за оставане насаме с мислите си

Да обичаш себе си не означава само способността да се приемаш, да се отдадеш, да се грижиш за нуждите си, но и способността да останеш сам с мислите си. Когато не изпитвате дискомфорт от самотата, вие се интересувате от себе си, чувате желанията си. Ако самотата все още е мъчение, чувствате се предадени, безполезни, страхувате се от раздяла – все  негативни нагласи. От какво се опитвате да избягате? Това е въпросът, който трябва да си зададете. Отговорът ще ви помогне да промените нещата и да започнете да обичате себе си.

1452

Similar Posts