Във форма Здраве

Ранни симптоми за рак на стомаха: Кога трябва да посетите лекар

рак на стомаха ранни симптоми

При рак на стомаха първите симптоми в повечето случаи са локални, поради получената дисфункция на органа, засегнат от тумора. Но не са изключени общи неспецифични прояви. Освен това в началните етапи на заболяването те се свързват не с ракова интоксикация, както в напредналите стадии, а с анемия на фона на повтарящо се (повтарящо се) стомашно кървене.

Първи симптоми на рак на стомаха

Дискомфорт в стомаха скоро след хранене

Изпитваната болка обикновено е поносима; много пациенти я описват като чувство на препълване, неприятно подуване на фона на малко (обичайно) количество изядена храна.

Появява се склонност към оригване и обикновено то не е свързано с преяждане. Оригването често е придружено от чувство на киселини.

Слабост, умора, дискомфорт и склонност към замаяност по време на натоварване

Обикновено подобни оплаквания при първоначален рак на стомаха са първите симптоми на постепенно развиваща се хронична анемия.

Появата му се причинява от многократно кървене с малък обем от повърхностните съдове, разрушени от тумора. Те могат да бъдат придружени от промяна в дебелината и цвета на изпражненията, тя става вискозна и потъмнява.

Но много пациенти не обръщат внимание на това. Но в много случаи такова ранно кървене при рак на стомаха се открива само чрез изследване на изпражненията за кръв.

Умерена промяна във вкусовите и хранителните предпочитания

Тези симптоми зачестяват в по-късните стадии на рака.

Загуба на тегло

Някои пациенти изпитват лека загуба на тегло. Но в ранните стадии на заболяването това все още не е типична ракова кахексия (загуба), а по -скоро следствие от промяна в апетита и намаляване на количеството изядена храна.

Кога да посетите лекар?

Първите признаци на рак на стомаха не се различават много от симптомите на ленивия гастрит. Ето защо е много трудно независимо да се разпознае началото на заболяването, особено ако туморът на пациента се появи на фона на предишна хронична патология на храносмилателния тракт.

Единственото правилно решение в такава ситуация е да се консултирате с гастроентеролог, когато се появят дори малки промени в характера, интензивността, продължителността и комбинацията от симптоми.

Освен това хората с хронични гастроентерологични заболявания се съветват да се подлагат на редовни профилактични прегледи.

Това ще помогне да се следи състоянието на стомашната лигавица и да се открият злокачествени тумори на 1 или дори 0 (предраков) стадий, когато те все още са малък повърхностно разположен остров от клетки.

2505

Similar Posts