Във форма Здраве

Слънчев удар: Какви рискове за здравето крие, кой е най-застрашен и как да се предпазим

Слънчев удар

В разгара на лятото сме, което означава, че е неизбежно да не се излагаме на пряка слънчева светлина. Цяла година с нетърпение очакваме да дойде летния сезон, за да съберем багажа и да се отдадем на дългоочакваната и заслужена почивка. Внезапна слабост, гадене, треска  и други състояния на тялото, след почивка под парещото слънце, са само част от симптомите, които са познати на много от нас. Слънчев удар или прегряване на тялото може да се получи при много ситуации. В следващите редове ще ви разкажем малко повече за това какви са симптомите, как да се предпазите от слънчев удар и още много други полезни съвети свързани с темата.

Какво трябва да знаете за слънчевия удар?

На първо място трябва да се запознаем с понятието „слънчев удар“.

Това е вид топлинен удар, който се получава при излагане на пряка слънчева светлина. Слънчевият удар настъпва, когато тялото на човек се загрява прекомерно. В повечето случай, човешкото тяло реагира на повишената температура, като повиши изпотяването си, но има случаи, когато дори и това не помага. В този случай прегряването причинява вазодилатация (разширяване на съдовете) в главата, което увеличава притока на кръв към тях.

Причини за получаване на слънчев удар при възрастните

Най-честата причина за получаването на слънчев удар е дълъг престой на пряка слънчева светлина. Времето е най-горещо между 11ч. и 16ч. Следователно можете да получите слънчев удар, както на плата, така и в градината или по време на тренировка на открито. Под въздействието на силна, пряка слънчева светлина, главата се загрява и части от мозъка прегряват. Всичко това води до повишаване на кръвното налягане и късане на някои малки съдове, нарушава се правилното функциониране на централната нервна система и жизнените функции на организма.

Факторите, които увеличават риска от слънчев удар

 • Наднормено тегло;
 • Сърдечно-съдови заболявания;
 • Алкохолна интоксикация и тютюнопушене;
 • Твърде тесни, синтетични дрехи;
 • Липса на защитно покривало на главата;
 • Неврологични проблеми;
 • Напреднала възраст;
 • Прием на антидепресанти.

Симптоми на получаване на слънчев удар

Съществуват 3 степени на слънчев удар:

 • Лек слънчев удар– жертвата изпитва слабост, гадене и главоболие. Пулсът се увеличава, а зениците се уголемяват.
 • Среден слънчев удар- температурата на тялото рязко се повишава. Появяват се също силно главоболие, гадене, световъртеж и шум в ушите. Походката става нестабилна, появяват се черни кръгове в погледа. Възможно е да се получи загуба на създание или кървене от носа.
 • Тежък слънчев удар- развива се бързо и внезапно. Лицето на жертвата става горещо и зачервено, след което пребледнява. Кожата на лицето придобива сиво-син цвят, което показва нарушение на кръвообращението. Температурата на тялото се повишава до 41 – 42 ° C.  На този фон пулсът зачестява и се ускорява постоянно, могат да се появят гърчове, световъртеж, халюцинации, загуба на съзнание или  дори кома.

Лечение на слънчев удар при възрастни

Основното лечение е жертвата да се охлади и да се премахне дехидратацията. В същото време е важно да се осигури правилна първична помощ. Най-важното е да заведете човека на сянка, да вдигнете краката му, да поставите на челото му какъвто и да е студен предмет, да освободите гърдите от дрехи. Също така е важно да се изследват вещите на жертвата, може би той страда от захарен диабет и има хипогликемия. Този факт може да бъде потвърден например от книгата на диабетика или уред за измерване на кръвната захар. С тази ситуация спешно трябва да натрошите захар или шоколад в устата му. Можете също така да разтворите 5 до 6 чаени лъжички захар във вода и да я изсипете внимателно в устата му с лъжица. Ако човекът се чувства зле, не му давате нитроглицерин. Това е съдоразширяващо лекарство, което трябва да се използва стриктно според указанията.

В случай на слънчев удар, експертите съветват също така да дадете на жертвата хладна минерална вода или  обикновена вода, като добавите малко сол и захар, по този начин ще възстановите водно-солевия баланс. Също така можете да охладите тялото с помощта на мокри кърпички. Торбички със студена вода можете да поставите в зоните около подмишниците, слабините и врата. В случай на загуба на съзнание, доближете амоняк до носа на жертвата.

Симптомите на слънчевия удар, много да бъдат частично подобни на инсулт, натравяне с лекарства, остра бактериална инфекция или усложнения при заболяване на щитовидната жлеза. Така че най-важно да се повика лекарска помощ, за да се постави точна и компетентна диагноза. Възможно е жертвата да се нуждае от преглед от реаниматор, кардиолог, невролог или друг специалист.

Съвременни методи на лечение

Хората с признаци на слънчев удар се нуждаят от специализирана медицинска помощ, особено когато става въпрос за възрастни пациенти и страдащи от сърдечно-съдови или хронични заболявания. Ако е необходимо, екипът на линейката ще приложи на пациента  изкуствено дишане. За възстановяване на водно-солевия баланс се инжектира интравенозно разтвор на натриев хлорид. При сърдечна недостатъчност и асфиксия се използват подкожни инжекции на стимуланти на централната нервна система. За нормализиране на кръвното налягане се използват антихипертензивни и диуретични лекарства. В случай на тежък слънчев удар, пациентът е приет в болница, където ще се извърши пълен набор от реанимационни мерки, включително интравенозни капки, интубация, сърдечна стимулация, приложение на диуретици и кислородна терапия.

Лекарите съветват да се потърси тяхната помощ, дори и при лек слънчев удар. Също така съветват, пострадалите от слънчев удар, да се пазят много и да избягват извършването на физическа дейност, в рамките на няколко дни, за да се избегне неговото повтаряне. Последиците от слънчевия удар в бъдеще могат да бъдат нарушения на някои функции на мозъка, главоболие, различни неврологични състояния, проблеми с координацията на движенията, зрението и заболявания на сърдечно-съдовата система.

Съвети за това как да избегнете слънчев удар

 • не бъдете на жега под открито слънце, особено от 11 до 17 часа следобед – в противен случай използвайте чадър или се скрийте на сянка;
 • носете леко облекло от естествени материи, шапка;
 • следете водния баланс, пийте минерална вода, слабо сварен зелен чай или натурални разредени сокове;
 • избягвайте мазни и белтъчни храни и алкохол в жегата.
352

Similar Posts