Във форма Здраве

Слушайте тялото си: 9 признака на рак на белия дроб, които не трябва да пренебрегвате

9 признака на рак на белия дроб

Ракът на белия дроб не се проявява с ясни симптоми в ранен стадий. Ето защо, трябва да прочетете тази статия и да научите за ранните симптоми, как да ги разпознавате и как ранният скрийнинг, може да ви помогне за предотвратяване на разпространението на този вид рак.

Признак № 1: Промяна в кашлицата

Трябва да внимавате, ако забележите, че ако настъпят промени в хроничната ви кашлица, особено ако сте пушач. Тези промени могат да включват: честа кашлица с дрезгав и дълбок звук, кръв при кашляне или прекомерна слуз. Ако вие или някой ваш близък имате тези симптоми, силно препоръчително е да се консултирате с вашия лекар възможно най-скоро.

Признак № 2: Дрезгав глас

Дрезгавостта, причинена от рак на белия дроб, възниква, когато тумор засяга нерва, който контролира гласните струни или ларинкса. Ако вие или някой друг забележите, че гласът ви е по-дълбок, по-раздразнен или дрезгав, трябва незабавно да посетите Вашия лекар. Независимо, дали тези симптоми са свързани с простуда, трябва да бъдете предпазливи, ако състоянието продължи повече от 15 дни.

Признак № 3: Отслабване

Раковите клетки използват енергията на тялото, а тялото си набавя енергия от храната, така че този процес води до бърза загуба на тегло от 10 кг. или повече.

Признак № 4: Костни болки

Ракът на белия дроб може да се разпространи в костите и да причини болка в гърба или други области, които се усилват през нощта, когато спите по гръб. Нещо повече, този вид рак е свързан с болка в ръката, шията и рамото, макар и рядко. Не забравяйте, обаче, да се консултирате с Вашия лекар, когато почувствате подобна болка.

Признак № 5: Главоболие

Ако ракът на белия дроб се е разпространил в мозъка, твърде вероятно е да страдате от главоболие. Въпреки че, не всички главоболия са свързани с мозъчни метастази. В някои случаи белодробният тумор може да окаже натиск върху главната куха вена, по-голямата вена, която транспортира кръв от горната част на тялото към сърцето. Това може да причини и главоболие.

Признак № 6: Промени в дишането

Поради блокирането и стесняването на дихателните пътища от рака и натрупаната в белите дробове течност, често се стига до затруднено дишане, при рак на белия дроб. Така че, ако често имате недостиг на въздух, например, когато носите хранителни продукти, когато се изкачвате по стълбите или извършвате обичайни дейности, които преди не са ви оставяли без дъх, посетете вашия лекар.

Признак № 7: Болка в областта на гърдите

Ако усещате болка в гърба, гърдите или рамото, вие сте длъжни да бъдете внимателни, тъй като тя може да бъде причинена и от рак на белия дроб, който рядко се свързва с кашлица. Независимо дали е постоянна, тя идва и отшумява, или в редки случаи с болка, тя винаги е индикация, че трябва да посетите вашия лекар. Също така, трябва да обърнете внимание, ако болката се установява в определена област или се появява в целия гръден кош. Болката в гърдите, която е резултат от рак на белия дроб, е свързана с метастази в гръдната стена, плеврата (лигавицата около белите дробове) или ребрата или поради увеличени лимфни възли.

Признак № 8: Упорита кашлица

Когато сте настинали или имате респираторна инфекция, кашлицата ще изчезне след седмица или две. От друга страна, постоянната кашлица, която не спира, може да бъде признак на рак на белия дроб. Бъдете внимателни, ако кашлицата ви продължава по-дълго от обикновено и ако кашляте за по-дълъг период от време, със или без слуз, това е още един знак, че трябва да посетите лекар.

№ 9: Хрипове

Ако чуете свистящ звук, когато кашляте, това може да се дължи на запушен, възпален или стеснен дихателен път. Свистенето може да е признак на различни заболявания, които са доброкачествени и лечими, но също така е и симптом на рак на белия дроб. Така че, не губете време, а се консултирайте с вашия лекар, за да диагностицира проблема.

 

99345

Similar Posts