Любопитно

Смразяващата история за първия сериен убиец в Съединените щати Хенри Хауърд Холмс и неговият „Замък на смъртта“

Смразяващата история за първия сериен убиец в Съединените щати

Днес, благодарение на телевизията и модерното кино, серийните убийци вече не са нещо, което изненадва кой знае колко. За тях са заснети много филми на ужасите, трилъри и различни екшън истории. По тази тема е изписана и достатъчно художествена литература.

 

Всъщност, серийните убийци са се появили не толкова отдавна. Днес ще си поговорим за тях от гледна точка на историята и ще разкажем за първия сериен убиец, действал на територията на Съединените щати. Историята и фактите са шокиращи.

Запознайте се с мъжа от снимката, наречен Хенри Хауърд Холмс, въпреки че истинското му име е Херман Уебстър Мъджет – първият официален сериен убиец в Америка.

Херман е роден в Ню Хемпшир през 1861 г. От ранно детство връстниците му го считали за странен, с развито въображение и патологични тенденции към смърт и насилие. Веднъж той бил хванат в университетска лаборатория, докато разхвърлял трупове в стаята, за да   инсценира фатални инциденти.

Холмс се жени и развежда няколко пъти, а една от съпругите му по-късно изчезва в Чикаго.

 

Хенри бива назначен на работа като фармацевт в аптека, но след известно време собственикът почива. Съпругата му позволява на Холмс да живее у тях, а по-късно жената мистериозно изчезва. Хенри разказал на всички, че е отишла при роднини в Калифорния.

 

Струва си да се отбележи, че този човек винаги е убивал жертвите си с определено намерение. След като извършва убийствата, Холмс се обръщал към застрахователни компании, правел застраховка на измислено лице и след това доставял трупа, убеждавайки компанията, че това е същия човек. Така се радвал на добри доходи.

Освен това, хладнокръвният убиец купувал сградите около аптеката, обединявал ги в едно и така създал хотел.

Местните хора наричат ​​това място „Замъкът“ защото на външен вид наистина приличал на замък. Хенри Хауърд Холмс постоянно сменял строителите. Чак по-късно се разбрало защо.

Той превърнал тази структура в истинско място за изтезания и убийства и му е била необходима конфиденциалност, така че никой да не заподозре нищо и да не е наясно с вътрешната структура.

Така бяха създадени всякакви тайни коридори и стаи, които можели да се отварят само отвън. Имало и странни стаи, запечатани и шумоизолирани, в които е можело да се влиза само през скрити проходи.

 

Най-активната дейност на убиеца започва с откриването на този „Замък на смъртта“.

 

Най-често жертвите на Хенри били момичета и жени, работещи в хотела. Важно условие за приемането им на работа било застраховка живот за голяма сума.

Ужасите, които се разигравали в хотела, са трудни за описване от човек със здрав разум.

Някои жертви били оставени да умрат в шумоизолирани стаи, а други бивали обгазени.

Още един шокиращ факт е, че Холмс често продавал скелетите на убитите на различни образователни институции, които изобщо не се интересували от произхода на останките. Имало и две печки, в които изгарял ненужните части от трупове, колекция от отрови, ями с вар, големи съдове с киселина и много други ужасяващи аксесоари.

По време на панаирите в Чикаго, хотелът бил пълен и точно през тези периоди десетки туристи изчезнали безследно.

Екзекуциите се извършвали на горните етажи, а Хенри се занимавал с труповете в мазето на къщата си, където ги доставял през специални улуци от горните стаи.

По-долу ще видите снимка на „Замъка“ и приблизителна схема на структурата му вътре.

Икономическата криза принудила Холмс да избяга от Чикаго. Той пътувал, продължавайки да убива хора в САЩ и Канада.

През 1894 г. Хенри Хауърд случайно се озовал в затвора за дребна измама с коне. Там той се среща с опитни престъпници и след освобождаването си извършва няколко големи престъпления съвместно с тях.

Холмс убедил съкилийника си да симулира смърт, за да може съпругата му да получи застраховка, която те се съгласили да поделят с него. След това Холмс убил въпросния съкилийник, след което полицията открила труповете на жената и децата му в мазето на къща в Торонто.
Първият сериен убиец в Съединените щати Хенри Хауърд Холмс
Първият сериен убиец в Съединените щати Хенри Хауърд Холмс
Първият сериен убиец в Съединените щати Хенри Хауърд Холмс

По онова време вече Хенри Хауърд попаднал под подозрението на един от детективите. Но доказателствата на последния все още не били достатъчни за арест.

 

По-късно свидетели по процеса разказали откъде е купувал лекарства и наркотици Холмс, за да убива жертвите си, в коя работилница е точил ножове за клане на трупове, а в камината на къща под наем били открити човешки зъби.

Холмс е задържан през 1894 г.

В хода на следствените действия детективите извършили обиск в замъка, където били ужасени от находките.

 

Общо са идентифицирани около 350 жертви. Но всички били сигурни, че това съвсем не е пълен списък на убитите.

Самият Холмс признава за убийството само на 27 души. На процеса той първоначално отричал вината си, след което започнал да твърди, че е бил воден от Сатаната.

 

Екзекуцията на първия сериен убиец в Съединените щати е извършена на 7 май 1896 г. – смърт чрез обесване.

 

Вратът не се счупил веднага и затова Хенри умрял от задушаване около 10 минути по-късно. До деня на екзекуцията и последните минути от живота си убиецът останал спокоен и дружелюбен. Освен това той помолил да покрият тялото му с бетон, така че роднините на жертвите да не могат да го нарежат на парчета. Съдът уважил това искане.

 

В американското общество дълго време се носела легенда, че Холмс е успял да избяга и трупът на друг човек е бил излят в бетона. Още през 2017 г. учените извадили буца от земята и анализирали ДНК пробите от костите. Тестовете потвърдили, че това наистина е тялото на Хенри Хауърд Холмс.

Първият сериен убиец в Съединените щати Хенри Хауърд Холмс

Правата върху филмовата адаптация на книгата за серийния убиец са закупени от компанията на Леонардо ди Каприо и известният актьор сам играе ролята на убиеца в този филм. Книгата се казва „Дяволът в Белия град“.

Първият сериен убиец в Съединените щати Хенри Хауърд Холмс

А това е пощенската станция в Чикаго, която е построена на мястото на „Замъка“ на Холмс, тъй като оригиналната сграда е напълно унищожена от пожар.

616

Similar Posts