Лайфстайл

Сватбеният фотограф Влади Балевски: Булка смени младоженеца седмица преди сватбата, но сватба все пак имаше

Сватбеният фотограф Влади Балевски-интервю

Г-н Балевски, Вие сте дългогодишен и много известен сватбен фотограф. Ще ни разкажете ли откъде тази любов към фотографията, какво ви провокира това да се превърне в професията на живота ви?

Доста ми е  трудно да отговоря на въпроса Ви, тъй като аз съм потомствен фотограф. Отгледан съм от баба ми и дядо ми – художник и любител фотограф. Той е станал причина и майка ми да започне да се занимава професионално с фотография, така че, аз съм израснал сред хора, които снимат. В ученическите години постоянно съм снимал.  След гимназията, 90-а година, се преместих от Троян в София, където записах да уча – първо военно училище, после и УНСС. До 95-а бях спрял да снимам. После започнах отново от време на време. Наред с учението в УНСС, от 95-а продължих да снимам – и свои ангажименти, и да помагам на майка ми. Снимал съм много неща, освен сватби. Много обичам да снимам и концерти.

Със сватбите започнах съвсем случайно. Първата ми сватба беше на 14 февруари 1997-а, на една много близка приятелка, която се ожени. И оттогава вече започнах по-редовно да снимам сватби, защото усетих, че това са неща, които са много лични и фотографът може, чрез своя поглед, да остави спомен в живота на хората. Тогава се снимаше още на ленти, не всеки имаше фотоапарат, не всеки може да прави снимки, така че, аз градя история, независимо дали клиента го осъзнава или не. И след години това ще бъде оценено подобаващо. До ден днешен много обичам да снимам – не само сватби, но и концерти, портрети на хора и други.

И все пак се определям като сватбен фотограф. Харесва ми  да правя сватбени фотосесии, защото това е един много личен момент, в който хората ме допускат, гласуват ми доверие и така да се каже, се разкриват пред мен. В живота ни има много малко толкова важни моменти като сватбения ден. Затова и подхождам много отговорно, не просто комерсиално.

Светбеният фотограф Влади БалевскиСватбеният фотограф Влади Балевски

Да, определено това си личи и в произведенията, които създавате. А колкото до важността на сватбения ден, чувала съм, че сватбата се нарежда в челната тройка на събитията, причиняващи най-голям стрес в човешкия живот – след смъртта на близък човек и раждане на дете.

Ще ни разкажете ли коя е най-конфузната ситуация, която си спомняте в дългите години работа зад гърба си?

О, конфузни ситуации е имало преди, след и по време на самата сватба. И то не е една и две. Най-фрапантната ситуация е когато ме ангажира един младоженец. Срещнахме се 8-10 месеца преди сватбата, той каза, че ще се видим като наближи сватбеният ден. Уговорихме се да се чуем една седмица преди сватбата, но той не се обади. Не се обади и когато останаха 3 дни до нея. Накрая аз му звъннах да го попитам ще се видим ли преди сватбата. Той отговори: „Не, отиваш направо на сватбата – в дома на булката, на един кой си адрес, в толкова часа. Тогава аз казах: „Добре, ще се видим тогава там!“ Но той отвърна: „Не, булката ще ти обясни.“ Предположих, че след подготвката си, булката ще отиде на първа среща на друга локация. Изненадан бях, когато след подготовкта й някой каза: „Идва, идва“ и … дойде младоженеца. Но бе друг! Бях шокиран. Не знаех какво става, защо? Кой да питам? Булката го е сменила една седмица преди сватбата! В последствие разбрах, че тя е била бременна от единия, дългогодишно гадже с другия и така … това е животът! Какво е станало после с тях не знам.

Това е достойно за сюжет на филм! Не мислите ли?

Да, то има много такива случки, но не са от позитивен характер. Затова, когато са ме питали колеги и приятели защо не напиша книга с тези истории, аз отговарям, че повечето от тях са тъжни. Аз съм човек, който вярва в любовта и в брака за цял живот и някак си не бих искал да разказвам неща, които илюстрират обратното…

Когато хората се женят, едва ли го правят със съзнанието, че могат да спрат да се обичат и да се разделят!

И аз така си мислех, но това през последните няколко години много драстично се промени, за мое голямо съжаление! Имал съм случай, когато по време на сватбата ме заговарят шаферка и братовчедка на булката, за да ми кажат, че тя се е оженила за пари и че този брак няма да издържи повече от 2 години. Аз много се изненадах от тези странни изповеди на хора, с които не се познавам. Но може би година след това, шаферката отново се свърза с мен във Фейсбук и ми писа, че двойката се е развела…

И това не е единственият случай. Има много такива истории, при които аз подхождам много внимателно, раздавам се и накрая …

Чувствате ли се разочарован, когато до вас достигне мълвата, че двойка, чиято сватба сте снимали, се е разделила?

Да, тъжно ми е много. Това е моя голяма грешка, че влагам много емоция в работата си и преживявам всичко много драматично!

В работата си винаги гледам да надскоча очакванията на клиента. Понякога си мисля, че дори мечтая повече от булката!

Сега ще издадем една малка тайна на читателите на Хепи-Уомън и тя е, че с г-н Балевски ще правим чести интервюта, защото той има много какво да ни разкаже. Истории от самия живот. Така че, любопитните неща тепърва предстоят, скъпи приятели!

А моят следващ въпрос е свързан с едно много интересно интервю, което Влади е направил. То е спонтанно и отразява предаването на един сватбен албум. Можете да го видите на видеото по-долу. Булката е лекар дерматолог, прекрасна и позитивна личност

Лично аз бях изключително впечатлена от нейната непринуденост. Това, което видях на видеото беше една млада, красива българка, която ахна от възторг при вида на фотоалбума, отразяващ следсватбената й фотосесия.

Идеята на Влади е бил да запечата нейната реакция при първя поглед и среща с албума от сесията след сватбата.
Но нейното споделяне го кара да остави камерите да записват впечатленията й, размислите й и съветите към бъдещите булки.
Разказва защо се е решила на следсватбена сесия, особено когато мъжът й не е от хората, които обичат да се снимат (а в неговия случай и заради положението в обществото, което заема).

Нейното име е Айлин Шеф – Насър, вече официална съпруга на Виктор Насър.
Тяхната любов и непринудена реакция показват колко искрени са чувствата, когато двама души се обичат и правят всичко, за да запечатат това.

Влади, разкажи малко повече за тази двойка. Също бих искала да науча повече за сесиите в отделен ден. Това ли е новият тренд в момента – следсвадтебени фотосесии?

Аз мога много да говоря за следсватбена фотосесия. И можем да направим поредица само на тази тема.

Ще я направим!

Затова ще разделя въпроса на две. Първо да кажа няколко неща за фотосесията на Айлин и Виктор. Айлин е от булките, които осмислят работата ми като сватбен фотограф! Тя е човек, който много цени това, което правя. Когато дойде при мен, тя каза: „Доверявам ти се да направиш всичко това, което умееш“. Даде ми свобода за действие, простор, развърза ми ръцете и каза: „Направи това, което можеш!“ И аз го направих. Бях неин помощник още преди сватбата – със съвети; също и в сватбения ден бях до нея с присъствие, препоръки и идеи как да направим така, че да излезем от клишето, да направим нещо невероятно.
Въпреки че Виктор е от мъжете, които не обичат да се снимат, в любовта си към нея той направи всичко, което тя желаеше, за да направихм страхотни снимки! Така се получи и в сватбения ден, и на тази красива есенна фотосесия от видеото по-долу, в което тя споделя искрено за всичко това.

Да, вижда се на видеото, фотосесията е прекрасна!

Сватбеният фотограф Влади Балевски-Айлийн и Виктор Насър-фотосесияАйлин Шеф-Насър и Виктор Насър пред обектива на Влади Балевски

 

Следсватбена фотосесия на Айлийн и Виктор Насър

Аз много исках да я изненадам. Исках да запечатам първата й реакция. Казах й: „Можеш ли да седнеш на масата и аз за пет минутки ще ти пусна камерата“. Тя не беше виждала дизайна на албума, изобщо не знаеше какво ще получи.

 

Във видеото си личи колко е очарована…

Ние бяхме в салона, от който тя си беше купила сватбената рокля. Помолих я да си затвори очите и сложих албума пред нея.

И Айлин бе много развълнувана. Тя толкова естествено споделяше своите емоции, че се вълнувах колкото нея. За мен тя е булка-мечта! Човек, който осмисля онова, което правя.
И за Айлин, и такива хора като нея, аз съм склонен да се раздавам колкото мога. „

 

Айлин търсеше натуралната непопдпавена емоция, която да запечатам. Не искаше да я„лъскам“ с фотошоп, за да няма бръчки или да коригирам нещо друго. Не се притесняваше от нестандартни мимики или гримаси. Тя се приема и харесва такива, каквато е – естествено красива и нежна!
С такива хора при такива взаимоотношения и условия нещата неминуемо се получават страхотно.

А как започнахте с тези следсватбени фотосесии?

Преди години правих първата си следсватбена фотосесия с едни младоженци от Добрич. Те дойдоха при мен и казаха: „Искаме да направиш всичко това, за което мечтаеш като сватбен фотограф!“. В този момент това беше едно огромно предизвикателство, тъй като аз имах страшно много идеи, но дотогава не съм имал възможността да ги реализирам. Много мечтаех да направя следсватбена сесия – така наречената фотосесия в отделен ден. Смея да твърдя, че съм сватбеният фотограф, въвел у нас следсватбените фотосесии.
Аз съм човека, който за пръви път „въргаляше“ булка в морето – още през 2009г.
Тогава снимах сватбата на едни младоженци от Добрич. Те дойдоха при мен и казаха: „Искаме да направиш всичко това, за което мечтаеш като сватбен фотограф!“. В този момент това беше едно огромно предизвикателство, тъй като аз имах страшно много идеи, но до този момент не съм имал възможността да ги реализирам. Много мечтаех да направя следсватбена сесия – така наречената фотосесия в отделен ден.
Всичко беше в главата ми. Фейсбук тъкмо навлизаше в България. Нямаше Инстаграм, нямаше Пинтерест, нямаше толкова сватбени фотографи у нас, камо ли пък със собствени сайтове. Дори на моя сайт нямах такива примери, които да покажа. Нямаше толкова филми на сватбена тематика.. нямаше на какво да се подражава. Само предразсъдъци, че „рокля втори път не се облича“ или пък „емоцията на сесия в отделен ден не е същото“.
С тази двойка показахме нещо различно.
Това е двойката, благодарение на която измислих слогана „За хора с отношение“. И си дадох сметка, че когато попадам на хора, които имат отношение към това, което правя, то ще направим заедно невероятни неща!

През 2010 година направих първата си изложба за сватбена фотография в НДК, по време на изложението „Изберете българското“. Много исках да изложа снимките на тази двойка от Добрич, но, за съжаление, те пожелаха да запазят конфиденциалност.

Но след тази първа следсватбена фотосесия, много двойки проявиха желание да правим фотосесия в отделен ден. През последните 7-8 години съм снимал над 130-140 следсватбени фотосесии в България и може би около 35 такива в чужбина. Говоря за периода преди пандемията.

Разбира се, в началото на тези фотосесии не се гледаше по начина, по който се гледа сега. Трябваше да се преодолеят много предразсъдъци. Някои булки се притесняваха да обличат сватбените си рокли втори път, дори се колебаеха дали такова нещо изобщо трябва да се прави. Други споделяха, че емоцията няма да е същата. Но на тях аз винаги отговарях така: „Да, няма да е същата, много по-силна ще е!“. И това наистина се потвърждаваше.

Защото по време на сесиите в отделен ден, младоженците не гонят график, не бързат, не са притеснени и си отделят време само за тях двамата! Тогава правим неща, които в сватбения ден не можем да направим!

Безспорно е така! Ами, Влади, аз мисля да приключим засега с това, а в следващите ни интервюта ще продължим с вълнуващите разкази на един сватбен фотограф!

Очаквайте много скоро ( още другата седмица) нови интересни истории с Влади Балевски! Издаваме съвсем мъничко, че става дума за следсватбена фотосесия на Плитвичките езера, при която Влади катастрофира преди сесията!

Интервю на Лора Костова

Ето и още кадри от страхотната следсватбена сесия на Айлин Шеф-Насър и Виктор Насър

Следсватбена фотосесия на Айлийн и Виктор Насър

Следсватбена фотосесия на Айлийн и Виктор Насър

 

Следсватбена фотосесия на Айлийн и Виктор Насър

Следсватбена фотосесия на Айлийн и Виктор Насър

Повече снимки от следсватбената сесия на Айлин и Виктор може да видите ТУК

 

13421

Similar Posts