Да сготвим вкусно Полезно

Тайни за спасяване на солена супа

Спасяване на солена супа

Случва се, докато приготвя супата, домакинята да е разсеяна и да не е изчислила правилно количеството сол, което е необходимо за даден обем течност. Яденето на пресолена супа е неприятно и дори вредно. Какво да направите и как да спасите ястието?

 

Как да спасим солена супа?

Може да я разредите

За целта ще ви трябва по-голяма тенджера. Просто добавете една трета от общия обем вода към съда и нека отново заври. Можете да добавите и малко подправки, за да не стане безвкусна.

Ако имате замразен бульон, това е още по-добре. Добавете го към вряща супа и се насладете на прекрасния вкус.

Ако времето позволява, има желание и продукти, пригответе същата супа напълно без сол и смесете двата варианта в една голяма тенджера.

 

Храни, които абсорбират излишната сол

 

Цели картофи. Тази коренова култура перфектно абсорбира солта. Просто сварете няколко картофа в супата, за да не стане бульонът солен. Колкото повече сол, толкова повече картофи ще ви трябват.

Лук. Ако няма картофи, тогава можете да сложите цели глави лук. Няколко парчета са достатъчни, за да възвърнат оригиналния вкус на супата.

Ориз. Поставете ориз в марля и варете в супата още 10 минути. Оризът е отличен абсорбатор на сол.

Ако всичко това не е под ръка, тогава можете да използвате обикновена кора хляб. Само той ще трябва да бъде поставен в плътна кърпа, за да не се разпадне в супата. Трябва да държите хлебната маса в супата не повече от пет минути.

Храни, които прикриват соления вкус

гранулирана захар – сложете няколко супени лъжици в бульона (ако супата не е много солена)

лимонена киселина – добавете 2-3 g

чист лимонов сок – няколко супени лъжици

сухо бяло вино – 2-3 супени лъжици

ябълков оцет – няколко лъжици също са достатъчни

Ако супата е само леко солена, тогава заквасена сметана (мляко), доматено пюре и сухи зеленчуци могат да спасят положението.

1376

Similar Posts