Във форма Здраве

Удебелени нокти на краката: Каква е причината и какво да предприемем

удебелени нокти на краката

Ноктите на краката действат като бариера между меките тъкани на нокътното легло отдолу и средата.

Дебел нокът на крака е болезнено състояние, което може да изпитате в даден момент от живота си. С напредване на възрастта ноктите ви могат да започнат да се чупят, което може да причини състояние, при което може да се образуват дебели нокти.

Каква е причината за удебелените нокти на краката?

Има различни причини за дебелите нокти на краката и някои от тях могат да включват кожни заболявания и гъбични инфекции. Други медицински състояния, които предполагат това са диабет или псориазис.

Симптоми и прояви

Лоша миризма от нокътя.

Ноктите се чупят лесно.

Рязането на ноктите е труден процес.

Ноктите се цепят лесно.

Под ноктите често се събира мръсотия.

Дискомфорт или болка.

Ноктите на краката бавно се удебеляват с течение на времето и могат да изглеждат груби с известно лющене на повърхността.

Причини и рискови фактори

Дрожди и гъбични инфекции

Гъбичната инфекция, известна като онихомикоза, е най-честата причина за дебели нокти. Гъбичните инфекции често растат по ноктите ви, защото те могат да процъфтяват много добре във влажна и топла среда.

При тези условия те се развиват бързо и се разпространяват лесно, причинявайки различни симптоми. Някои от често срещаните лечения включват: перорално лекарство, мехлеми, лазерна терапия, лечение на нокътното легло.

Ходенето бос трябва да се избягва, за да се предотвратят гъбични инфекции, особено в душове и обществени места. Дръжте обувките си сухи през цялото време.

Травма

Ноктите на краката могат да се удебелят поради многократно или внезапно нараняване. Това може да се случи главно, когато тренирате, спортувате и когато носите грешни обувки.

Синдром на жълтите нокти – това е по-рядка причина за дебели нокти на краката. Синдромът причинява жълт слой, който кара ноктите ви да се удебеляват и извиват. Ако имате синдром на жълтите нокти, може да получите проблеми и подуване на краката си поради натрупване на течност около крайниците и белите дробове.

Паронихия

Паронихия е кожно заболяване, което причинява подуване и зачервяване около нокътя. Може да забележите и обелени нокти.

Стареене

Често с напредване на възрастта ноктите на краката започват да се удебеляват. Това е така, защото тялото не може да се обновява така добре, както в млада възраст. Това може да се лекува чрез по-често изрязване на ноктите на краката.

Псориазис

Това е автоимунно заболяване, което причинява лющеща се, зачервена кожа. Когато псориазисът е пряка причина за удебелените нокти, вероятно ще страдате още и от гъбички по ноктите. Псориазисът изисква специално лечение, което може да включва стероиди.

4336

Similar Posts