Във форма Отслабване

Всичко за зеления чай: Как да го приготвим, как да го приемаме, кога помага и кога вреди

зелен чай - всичко за зеления чай

В азиатските страни пиенето на зелен чай е станало част от националната традиция и е част от културата и философията. У нас все още не е получил такова разпространение, но лечебните му свойства неизменно допринасят за нарастващата му популярност. Както бе отбелязано от многобройни тестови проучвания и гастрономи на тази напитка, за да може чаят да донесе осезаеми ползи, той трябва да се свари правилно.

Преди да започнете да изучавате полезните свойства на зеления чай, трябва да сте наясно от какви компоненти се състои. Според различни източници в състава на лист от зелен чай присъстват от 1500 до 2000 полезни компонента. Това обяснява неговите лечебни свойства. Зеленият чай съдържа следните компоненти:

  • Катехини (полифеноли и флавоноиди). Те са естествени антиоксиданти и помагат за прочистването на организма от свободните радикали, които предотвратяват развитието на туморни клетки. Активността на тези вещества прави възможно използването на чай в диетологията, за премахване на излишните килограми чрез изгаряне на мазнини.
  • Теанин. Това е вид аминокиселина, която действа успокояващо на организма, за разлика от кофеина.
  • Минерали. Като част от зеления чай, медта и цинкът осигуряват антиоксидантен ефект, а калият има положителен ефект върху сърдечния мускул.
  • Фосфорът, манганът и калцият поддържат водния баланс и укрепват костите в тялото.
  • Богатият укрепен състав (A, C, E, K, P) позволява нормализирането на метаболизма и да повиши имунната система.
  • Пектиновото съединение подобрява наситеността на вкуса и има благоприятен ефект върху червата.

Положителните ефекти от постоянния прием на зелен чай са следните:

  • процесът на усвояване на храната в стомаха се нормализира;
  • повишеното съдържание на флуорид предотвратява увреждане на зъбния емайл;
  • поради своите антиоксидантни свойства, зеленият чай елиминира ефектите на свободните радикали и солите на тежките метали, предотвратявайки развитието на атипични (туморни) клетки;
  • ускорява растежа на косата;
  • има благоприятен ефект върху щитовидната жлеза поради наличието на йод;
  • способността за отстраняване на токсични вещества има положителен ефект върху имунния статус на организма;
  • елиминира подуването на тъкани;
  • помага за облекчаване на тежестта при възпалителен процес, тъй като съдържа медни йони;
  • елиминира чувството на глад, което ви позволява да се отървете от излишните килограми.

Възможно е да подобрите здравословното си състояние, когато приемате зелен чай, само когато се използва умерено. Нарушаването на технологията за варене и прекалено честата употреба, могат да доведат до следните негативни последици:

  • Рискът от сърдечна недостатъчност се увеличава, което може да доведе до повишаване на кръвното налягане и повишена сърдечна честота (тахикардия).
  • При едновременната употреба с напитки, съдържащи алкохол, рискът от развитие на бъбречна недостатъчност се увеличава.
  • Голямо количество изпит чай може да предизвика състояние, наподобяващо интоксикация (натравяне), в резултат на което се появява световъртеж.
  • Твърде гореща напитка може да причини микро пукнатини в хранопровода и стомаха. Така приета напитката от зелен чай влезе в храносмилателната система, това може да провокира появата на онкологични образувания.
  • Приготвянето с вряща вода унищожава полезните качества, докато количеството вредни вещества  се увеличава.

Много е важно да се знае, че ако страдате от следните заболявания, приемът на зелен чай не се препоръчва.

  • Бъбречно заболяване
  • Анемия
  • Язва
  • Безсъние
  • Хипотония
  • Всяко заболяване, което е придружено с повишена телесна температура

За да се запазят всички благоприятни за организма вещества, напитката от зелен чай трябва да се приготви правилно. Водата която се използва е препоръчително да бъде бутилирана. Ако нямате възможност да набавите бутилирана вода, просто замразете чешмяната вода във фризер или я филтрирайте. Най-добрият съд за приготвяне на зелен чай е глиненият чайник, но може да използвате и порцеланов. Не приготвяйте напитката в пластмасови или метални съдове.

За да бъде най-ефективен приемът на зелен чай, вкусът му не бива да се подправя с подобрители като захар, мед, мляко и др.

Експертите препоръчват следните действия при приема на зелен чай:

  • Изключете приема на напитката на гладно.
  • Изпийте чаша зелен чай бавно, докато вдишвате нейния аромат.
  • За да се отървете от излишните килограми, всяко хранене трябва да е придружено от чаша зелен чай.
  • За постигане на терапевтичен ефект, чаят трябва да се приема ежедневно.
  • Ако напитката е студена, не я топлете отново. Тя е полезна когато е студена.
  • За бременни жени, напитката се препоръчва да бъде подправена с мляко.
  • Напитката не бива да бъде приемана, придружена от лекарства или други таблетки.

Как да разберем дали чаят който купуваме е с високо качество? Ами много е лесно. При избора на чай трябва да се има предвид, че в магазините има производители с ниско качество.

Когато купувате чаено листо, то трябва да се втрива в дланите на ръцете ви. Ако тава действие го превърна в прах, това показва, че листата са с лошо качество. Критериите за добър чай са еластичността и мекотата на листата му. Безсмислено е да купувате торбички за чай, ако  е закупен с лечебна цел. За тяхното производство се използват нискокачествени суровини. Освен това прозрачните пакетчета водят до бързо окисляване от въздуха, което намалява количеството полезни компоненти.

За да се отървете от излишните килограми, само приемат на зелен чай няма да помогне. Той трябва да се комбинира с физическа активност и правилни хранителни ограничения. Експертите препоръчват, да се обърнете към диетолог. Хората, които се стремят да отслабнат, трябва да знаят, че включването на зелен чай в ежедневното меню, позволява той да неутрализира излишните калории с 3 или 4% всеки ден.

Зеленият чай е отлична напитка, която няма да има отрицателен ефект, ако се вари според строги правила. Също така, спазвайки принципа на умереност, той не трябва да се прилага по-често от три пъти на ден. В този случай това ще има само положителен ефект. Имайте предвид, че добрият зелен чай никога не е евтин. Терапевтичният ефект ще се наблюдава при използване на висококачествени сортове.

172

Similar Posts