Лайфстайл Цветен рай

Защо орхидеите изсъхват през зимата: 5 грешки, които водят до това

Защо орхидеите изсъхват през зимата

Орхидеите са не само изящни, но и истинско предизвикателство за тези, които тепърва започват да ги отглеждат. През зимата тези цветя влизат в период на покой и изискват специални грижи. Експертите са идентифицирали 5 грешки, които често се допускат и провокират изсъхване на растението.

 

Осветление – тайната на ярката, но индиректна светлина

 

Орхидеите се нуждаят от силна, но не и пряка слънчева светлина. Прозоречните первази, обърнати на изток или запад, са идеални за поддържане на оптимални условия на осветление. През зимата този аспект е особено важен за поддържане на здравето и на цветята и подготовката им за богат цъфтеж.

 

Температура – не допускайте резки колебания

Орхидеите не понасят големи горещини, но не трябва да се излагат и на ниски температури. Оптималната температура за тях е поне 15 градуса по Целзий. Важно е да се избягва директен контакт със студени повърхности като дограмата през зимата.

Поливане – по-малко е по-добре

Една често срещана грешка е преполиването на орхидеите през зимата. Виждайки, че листата започват да пожълтяват, начинаещите градинари често правят тази грешка. Дългият престой във влажна среда обаче може да доведе до смъртта на цветето. Преди поливане трябва да проверите състоянието на почвата: тя трябва да е суха. Обикновено през зимата е достатъчно да се полива 1-2 пъти седмично.

 

Влажност – умерено пръскане

За поддържане на оптимална влажност може да се използва спрей бутилка, но е важно да избягвате висока влажност върху листата, за да предотвратите появата на мухъл. Мухълът може да причини гниене и да повлияе негативно на здравето на орхидеята.

 

 

 

Подхранване – значението на хранителния баланс

Орхидеите се нуждаят от подхранване дори през зимата. Използвайте торове с балансиран състав на азот, фосфор и калий. Препоръчително е да ги подхранвате веднъж месечно след поливане.

295

Similar Posts