Няма

Здравословният вкус на лятото: Кои храни са естествени лекарства

храни естествени лекарства

Лято е! Сезонът на плодовете и зеленчуците. Родната природа предлага изобилие от узрели на слънце, изпълнени с аромат свежи плодове, които даряват здраве и наслада за сетивата.

Като доставчици на полезни хранителни вещества плодовете са незаменими. Независимо от своето високо водно съдържание, те са богати на витамини, минерали, плодови киселини и противодействащи на инфекциите дъбилни вещества. Към това трябва да добавим също баластните вещества, лесно смилаемите въглехидрати и биофенолите, които подсилват имунната система. С антиоксидантните си съставки те не само компенсират замърсяването на околната среда, но и ни разхубавяват.

Горска наслада

Горските плодове принадлежат на лятото като ярките слънчеви лъчи, цъфтящите градини, плуването в морето и пикниците във вечерната прохлада. Ягоди, малини, къпини, касис – тези сладки ароматни плодове са изкушение в пълния смисъл на думата! Най-популярни, разбира се, са ягодите, които макар и в градински вариант, са най-разпространените горски плодове на пазара и втори по рейтинг след ябълките.

Ако обичате киселия вкус, касисът е най-подходящият плод за повдигане на настроението в сивото ежедневие. Това важи преди всичко за червения сорт (жълтият е значително по-сладък). Само вишните могат да се конкурират с касиса по кисел вкус. При това той доставя много витамин А, С и Е, калий, калций, магнезий, фосфор и желязо.

Лятна свежест за кожата

В горещите дни плодовете са особено вкусни и освежаващи. Съдържащите се в тях ценни биоактивни вещества действат позитивно на тялото не само отвътре, но и отвън. Тенът става сияен, кожата гладка и свежа, косата се изпълва с жизненост и блясък, ноктите са здрави и лъскави, а усмивката по-широка от всякога. Няма нищо чудно в това, след като витамин А подпомага клетъчния растеж, витамин В и силицият защитават ноктите и косата, витамин С подсилва съединителната тъкан, витамин Е и фолиевата киселина се грижат за клетъчното обновяване, а ниацинът (витамин В3) и биофенолите за регенерацията на кожата. Особената тайна обаче се крие най-вече в плодовите киселини, които съдържат регенериращия клетките и изглаждащия кожата алантоин, влизащ в състава на редица козметични продукти и много ефективен за една естествена пилинг терапия с частици от кайсиеви ядки например.

Сладко лечение със семейство ягодови

Високото съдържание на фенолови киселини и флавоноиди при всички представители от семейство ягодови е унищожително за бактериите и вирусите. Сокът от червени боровинки от стари времена е утвърдено средство в народната медицина срещу заболявания на пикочните пътища. Но не само в сока от червени боровинки, във всички ягодови се съдържат множество антибиотично действащи полифеноли. Феноловите киселини и флавоноидите са силно оръжие и срещу рака.

 

193

Similar Posts